Ναός ηλικίας 6.000 ετών που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και χρονολογείται στην Ύστερη Χαλκολιθική και στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, αποκαλύπτει ένα από τα παλαιότερα γνωστά δείγματα τελετουργικής αρχιτεκτονικής, ενώ στο εσωτερικό του μεταξύ άλλων βρέθηκαν βάθρα, μια ιερή εστία, σφραγιδόλιθος, κεραμικά τύπου Ναχιτσεβάν, αιχμές από βέλη και αγνύθες (βαρίδια αργαλιού).
Η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια ανασκαφών στο χωριό Ταντίμ, στην επαρχία Ελαζίγ, στην ανατολική Τουρκία και ο χώρος, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα τελετουργικής αρχιτεκτονικής στην Άνω Λεκάνη Απορροής του
Ευφράτη.Η ανασκαφική αποστολή, η οποία διεξάγεται με τον συντονισμό του υπουργείου πολιτισμού και τουρισμού και υπό την ηγεσία της διεύθυνσης του Μουσείου της Ελαζίγ, εστιάζει στο Οχυρό του Ταντίμ και τον Τύμβο Tadım Höyüğü, έναν εξέχοντα αρχαιολογικό τύμβο με ύψος περίπου 35 μέτρα, με έκταση μία τοποθεσία μήκους 210 μέτρων και πλάτους 160. Ο χώρος, θεωρείται πως ήταν σημαντικό θρησκευτικό και οικιστικό κέντρο για τις αρχαίες κοινότητες.
Στην ανασκαφή βρέθηκαν βάθρα, μια ιερή εστία, σφραγιδόλιθος, κεραμικά τύπου Ναχιτσεβάν, αιχμές από βέλη, και βαρίδια αργαλειού (Φωτογραφία: İsmail Şen / Anadolu Agency).
Τελετουργικές δομές και θυσιαστικά ευρήματα
Μέσα στον τύμβο, οι ερευνητές βρήκαν ένα σύμπλεγμα ναών με τελετουργικό “κανάλι αίματος”, το οποίο περιείχε λείψανα ανθρώπων και ζώων, μαζί με μια πέτρα βωμού, στην οποία υπάρχουν σημάδια από μαχαίρι.
Τα ευρήματα αυτά, υποδηλώνουν πως, τα θυσιαστικά τελετουργικά – τα οποία πιθανώς να περιλάμβαναν όχι μόνο ζώα, αλλά και ανθρώπους, διεξάγονταν ως προσφορές στους θεούς, αποκαλύπτοντας τις πνευματικές πεποιθήσεις της περιόδου.
Ακόμη, η ομάδα έφερε στο φως τέσσερα βάθρα, τα οποία μάλλον χρησιμοποιούνταν για την απόθεση των αναθηματικών προσφορών, μία ιερή εστία και διάφορα τελετουργικά και οικιακά αντικείμενα. Ανάμεσα στα τεχνουργήματα, βρέθηκαν:
- Κεραμικά ρυθμού Ναχιτσεβάν,
- Κυλινδρικές σφραγίδες που χρησιμοποιούνταν στις αγροτικές συναλλαγές,
- Αιχμές βελών και εργαλεία της καθημερινής ζωής,
- Αγνύθες (βαρίδια αργαλιού) για την παραγωγή υφαντών και
- Ειδώλια από πέτρα, πηλό και οστά – τα οποία αναπαριστούν πρώιμες μορφές συμβολικής ή θρησκευτικής έκφρασης.
Κατανοώντας την πρώιμη αστικοποίηση
Ο επιθεωρητής της ανασκαφής, Ergün Demir σημείωσε πως, τα αρχιτεκτονικά ευρήματα αποτελούνται από τα ερείπια των θεμελίων, με τείχη από ωμόπλινθο, μία κατασκευαστική μέθοδο που διασφάλιζε ανθεκτικότητα απέναντι σε φυσικές καταστροφές και εισβολές.
Η διάταξη, υποδηλώνει ένα μοτίβο από κτίσματα σε πυκνή διάταξη, μαρτυρώντας τις πρώτες μορφές του αστικού σχεδιασμού και της ζωής σε κοινότητα. “Είναι η περίοδος που σηματοδοτεί την έναρξη πιο οργανωμένων οικισμών στην περιοχή”, εξήγησε ο Demir. “Τα στοιχεία από το Ταντίμ, μαρτυρούν εκτός από θρησκευτικές πρακτικές, και πρώιμα σημάδια κοινωνικής εξέλιξης και οικονομικής δραστηριότητας”.
Ανάμεσα στα τεχνουργήματα που ανακαλύφθηκαν, συμπεριλαμβάνονται βάθρα, μια ιερή εστία, σφραγιδόλιθος, κεραμικά τύπου Ναχιτσεβάν, αιχμές από βέλη και αγνύθες (βαρίδια αργαλιού). Φωτογραφία: İsmail Şen / Anadolu Agency.
Σπουδαίος χώρος για την αρχαιολογία της Ανατολίας
Πλέον, ο αρχαιολογικός Χώρος Tadım Höyüğü, έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους περισσότερο υποσχόμενους αρχαιολογικούς χώρους στην ανατολική Τουρκία. Η περιοχή, η οποία βρίσκεται κοντά στον ποταμό Ευφράτη, θεωρείται εδώ και πολλά χρόνια σταυροδρόμι πολιτισμών που συνδέει την Μεσοποταμία με την Ανατολία. Οι αδιάλειπτες ανασκαφές, αναμένεται να ρίξουν περισσότερο φως στο εμπόριο, τη γεωργία και τα συστήματα πεποιθήσεων των προϊστορικών κοινωνιών.
Ο Ahmet Demirdağ, διευθυντής πολιτισμού και τουρισμού στην επαρχία Ελαζίγ, επισημαίνει τη σημασία της ανακάλυψης: “Είναι ο πρώτος γνωστός χώρος με ναό στην περιοχή. Τα ευρήματα, μας έχουν δώσει σπάνια στοιχεία για τη ζωή πριν από 6.000 χρόνια – το πώς ζούσαν, δούλευαν και πίστευαν οι άνθρωποι. Πιστεύουμε πως, όσο συνεχίζουμε τις ανασκαφές, θα αποκαλύπτουμε ακόμη αρχαιότερα στρώματα ιστορίας”.
Οι ανασκαφές θα συνεχιστούν και σε άλλες σημαντικές περιοχές στην Ελαζίγ, ανάμεσα στις οποίες, το Κάστρο Χαρπούτ, το Οχυρό του Παλού και το χωριό Σαλκάγια, στην ευρύτερη προσπάθεια αποκάλυψης και διάσωσης της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
Από το enikos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου