Οι Σύμμαχοι το χρησιμοποίησαν για να σπάσουν τους κώδικες
Όταν οι Εθνικοσοσιαλιστές (ή Ναζί) του Αδόλφου Χίτλερ ήρθαν στην εξουσία στη Γερμανία τον Ιανουάριο του 1933, αυτός και οι υποστηρικτές του γρήγορα έκαναν την αλλαγή στην κοινωνία της χώρας για να αντικατοπτρίζουν τον φασισμό του κόμματός τους.
Πολλά από αυτά προέκυψαν μέσω της καταστολής πτυχών του πολιτισμού που έβρισκαν "εκφυλισμένες" (όπως η σύγχρονη τέχνη) και της προώθησης αισθητικών αξιών που προήλθαν από τη
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Οι φαινομενικά αυτοκρατορικές τους φιλοδοξίες μεταδόθηκαν με τη χρήση χαρακτηριστικών χαιρετισμών, καθώς και με τη δική τους εκδοχή του ρωμαϊκού «Hail Caesar»: «Heil Hitler». Η εικόνα συμπληρώθηκε με επιδείξεις μεγάλης στρατιωτικής δύναμης που σκόρπισαν τον τρόμο στα έθνη της Ευρώπης και στα εκατομμύρια των αθώων ανθρώπων που τρομοκρατήθηκαν από τους Ναζί τις δεκαετίες του 1930 και του 1940.Ενώ η αυτοκρατορική στάση αναμφίβολα βοήθησε τους Ναζί να πείσουν τον υπόλοιπο κόσμο για τη δύναμή τους, η χρήση της φράσης «Χάιλ Χίτλερ» τελικά τους γύρισε μπούμερανγκ. Το έλεγαν όλοι, από τα παιδιά στο σχολείο μέχρι τους εργαζόμενους Γερμανούς. Ωστόσο, ήταν η χρήση του σε όλο τον στρατό και στην ανώτατη διοίκηση των Ναζί που έδωσε στους Συμμάχους ένα τεράστιο πλεονέκτημα στην προσπάθειά τους να σπάσουν τη μηχανή Enigma. Αυτό το σύστημα κρυπτογράφησης μηνυμάτων εμπόδισε τους εχθρούς της Ναζιστικής Γερμανίας να υποκλέψουν απόρρητες επικοινωνίες και να μάθουν πολύτιμα στρατιωτικά μυστικά. Οι ειδικοί λένε τώρα ότι η αποκρυπτογράφηση του κώδικα Enigma οδήγησε στο τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι θα είχε τελειώσει, σώζοντας εκατομμύρια ζωές.
Στρατιώτες και όπλα είναι τα πρώτα πράγματα που μας έρχονται στο μυαλό με την αναφορά του πολέμου. Αλλά η αλήθεια είναι ότι τόσο η ευφυΐα όσο και η επικοινωνία είναι επίσης ζωτικής σημασίας για οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια, ειδικά όταν λαμβάνουν χώρα σε μεγάλη κλίμακα, όπως φάνηκε κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Και πουθενά αυτό δεν ήταν πιο ξεκάθαρο όσο κατά τη Μάχη του Ατλαντικού, τη βάναυση ναυτική σύγκρουση που ξεκίνησε το 1939 και διήρκεσε έως ότου τελείωσε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος στην Ευρώπη στις 8 Μαΐου 1945.
Πριν οι Ηνωμένες Πολιτείες εισέλθουν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο το 1941, οι δυνάμεις του Άξονα είχαν κατακτήσει σε μεγάλο βαθμό την Ευρώπη και είχαν εκδιώξει τις δυνάμεις της Μεγάλης Βρετανίας από τη Γαλλία. Με τις βρετανικές δυνάμεις να έχουν γλιτώσει από τη σύλληψη μέσω της τολμηρής εκκένωσης στη Δουνκέρκη την άνοιξη του 1940, το έθνος βρέθηκε απομονωμένο, με τους Ναζί να σχεδιάζουν μια εισβολή στο Ηνωμένο Βασίλειο ως το επόμενο βήμα για να κυριαρχήσουν στην ήπειρο. Η Μάχη του Ατλαντικού είδε τα γερμανικά U-Boat να αναχαιτίζουν τις βρετανικές εμπορικές διαδρομές και να καταστρέφουν φορτηγά πλοία που προέρχονταν από τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία οι Ναζί πίστευαν ότι τελικά θα ανάγκαζαν το Ηνωμένο Βασίλειο να παραδοθεί. Η διάρρηξη του κώδικα Enigma θα σήμαινε ότι οι Σύμμαχοι θα μπορούσαν να αποκτήσουν ζωτικής σημασίας πληροφορίες σχετικά με τις προγραμματισμένες επιθέσεις U-Boat κατά της συμμαχικής ναυτιλίας και να επιτρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να συνεχίσει την αντίστασή του.
Είναι αδύνατο να εκτιμηθεί η πολυπλοκότητα της περίφημης μηχανής Enigma των Ναζί για την εποχή που χρησιμοποιήθηκε. Η συσκευή αναπτύχθηκε από τον Γερμανό μηχανικό Arthur Scherbius και έμοιαζε με μια βαρετή γραφομηχανή. Οι χρήστες απλώς πληκτρολογούσαν ένα μήνυμα, το οποίο στη συνέχεια θα κρυπτογραφούνταν με τη χρήση εναλλάξιμων ρότορων, που μαζί με μια πλακέτα βύσματος στο μπροστινό μέρος της συσκευής σήμαιναν ότι υπήρχαν 103 πιθανές κρυπτογραφήσεις ανά μήνυμα.
Ενθουσιασμένοι από την πληροφορία ότι Πολωνοί μαθηματικοί είχαν καταφέρει να σπάσουν μια παλαιότερη έκδοση του κώδικα Enigma ήδη από το 1932, οι Βρετανοί δημιούργησαν το τμήμα Έρευνας Enigma στο Bletchley Park, όπου μια ομάδα αποκωδικοποιητών εργάστηκε σε συστήματα για την αποκωδικοποίηση των ναζιστικών μηνυμάτων. Κεντρική θέση στη δουλειά τους ήταν η υπόθεση ότι η φράση "Heil Hitler" θα εμφανιζόταν πιθανότατα κάπου σε κάθε μήνυμα, το οποίο θα περιέχει επίσης άλλες επαναλαμβανόμενες λεπτομέρειες, όπως αναφορές στον καιρό.
Το επίτευγμα ήρθε με τη μορφή του Bombe, μιας χειροκίνητης συσκευής που εφευρέθηκε από τον Alan Turing, που αποκωδικοποιείσε το Bletchley Park. Διέθετε πολλά τύμπανα που αναπαράγουν τους ρότορες της μηχανής Enigma και ήταν σε θέση να δοκιμάσει γρήγορα διαφορετικές ρυθμίσεις κρυπτογράφησης. Μια ομάδα γυναικών χειριστών γνωστών ως Wrens θα εργαζόταν όλο το εικοσιτετράωρο για να αποκωδικοποιήσει τον καθημερινό κώδικα Enigma, σαρώνοντας φράσεις όπως το "Heil Hitler".
Μόλις το έσπασαν, μετέδωσαν τις πληροφορίες στη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών και στις ευρύτερες συμμαχικές δυνάμεις.
Από το kataggeilte
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου