Ένα σχολείο, μέσα σε νεκρικό ναό βρήκαν οι αρχαιολόγοι, έπειτα από ενδελεχείς έρευνες σε μια πόλη που θεωρείται το μεγαλύτερο υπαίθριο μουσείο του κόσμου και η ζωή της σήμερα βασίζεται στον τουρισμό.
Η μικτή αποστολή των αρχαιολόγων, από Γάλλους και Αιγύπτιους, έκανε τις ανακαλύψεις στον νεκρικό ναό του Ραμσή ΙΙ, το Ραμέσσειο, στη δυτική όχθη του Λούξορ, στην Αίγυπτο. Οι έρευνες, αποτέλεσμα της συνεργασίας του τομέα συντήρησης και καταγραφής του ανώτατου συμβουλίου αρχαιοτήτων, του γαλλικού εθνικού ερευνητικού κέντρου και του πανεπιστημίου της Σορβόννης, έφεραν στο φως νέα
στοιχεία που οδηγούν στη βαθύτερη κατανόηση της ιστορίας και της λειτουργίας του εμβληματικού αυτού ναού.Ευρήματα οικονομικής και διοικητικής δραστηριότητας
Ανάμεσα στα σημαντικότερα ευρήματα, είναι μια σειρά από τάφους από την Τρίτη Μεταβατική Περίοδο, αποθηκευτικοί χώροι για ελαιόλαδο, μέλι και λίπη, καθώς και κελάρια κρασιού. Η Τρίτη Μεταβατική Περίοδος της αρχαία Αιγύπτου άρχισε με τον θάνατο του Φαραώ Ραμσή ΙΑ΄ το 1070 π.Χ.
Επίσης, αναγνωρίστηκαν εργαστήρια ύφανσης και λιθοξοΐας, μαζί με κουζίνες και φούρνους. Τα στοιχεία αυτά, αναδεικνύουν μια πολύ πιο περίπλοκη οικονομική και διοικητική δραστηριότητα σε σχέση με αυτό που είχε καταγραφεί προηγουμένως.
Αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στο Ναό του Ραμσή ΙΙ,(Φωτογραφία: Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου).
Το Σχολείο της Ζωής
Μία από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις, ήταν εκείνη του “Σχολείου της Ζωής”, ενός εκπαιδευτικού φορέα που εντοπίστηκε δίπλα στον ναό. Το εύρημα αυτό, είναι εξαιρετικό, όχι μόνο για το αρχιτεκτονικό σχέδιο του παιδαγωγικού αυτού ιδρύματος, αλλά και για τη συλλογή των αρχαιολογικών αντικειμένων που σχετίζονται με την εκπαιδευτική δραστηριότητα, όπως τα ευρήματα από ζωγραφιές και τα επιμορφωτικά παιχνίδια.
Είναι τα πρώτα απτά στοιχεία που μαρτυρούν την ύπαρξη σχολείου μέσα στο Ραμέσσειο, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως ο «Ναός των Εκατομμυρίων Χρόνων».
Διοικητικά κτίρια και αποθήκες
Στο ανατολικό τμήμα του ναού, βρέθηκαν κατασκευές που, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, λειτουργούσαν ως διοικητικά γραφεία. Εν τω μεταξύ, μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στα κτίρια και τους χώρους αποθήκευσης στο βόρειο τμήμα, μαρτυρούν πως εκεί φυλάσσονταν ελαιόλαδο, μέλι και λίπη. Βρέθηκαν επίσης, πολλές ετικέτες από κανάτες κρασιού, επαληθεύοντας τη χρήση του χώρου ως κελαριού.
Στο βορειοανατολικό τμήμα του ναού, ανακαλύφθηκαν πολλοί τύμβοι της Τρίτης Μεταβατικής Περιόδου. Αυτοί περιείχαν ταφικούς θαλάμους, νεκρικές τάφρους, λάρνακες, καλά διατηρημένα κτερίσματα μέσα στις σαρκοφάγους και συνολικά 401 ταφικά ομοιώματα, τα ουσάμπτι. Ανακαλύφθηκαν ακόμη, λείψανα διασκορπισμένα στον χώρο.
Ανασκαφές στον τόπο της ανακάλυψης, (Πηγή: Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου).
Ο υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, Sharif Fathi, συνεχάρη τις προσπάθειες της αποστολής για την αποκάλυψη νέων πτυχών του θρησκευτικού και κοινωνικού ρόλου των Ραμσίδων στην Αρχαία Αίγυπτο.
Ο γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Mohamed Ismail, τόνισε τη σημασία των ανακαλύψεων αυτών, που προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την περίπλοκη ιστορία του ναού, ο οποίος ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια του Νέου Βασιλείου, την περίοδο των Ραμσίδων.
Λατρευτικές τελετές και οικονομικές δραστηριότητες
Ο Ismail εξήγησε πως, ο ναός, εκτός από λατρευτικός χώρος όπου διεξάγονταν τελετουργικά προς τιμή των φαραώ κατά την περίοδο της ζωής του, είχε και διοικητικές, καθώς και οικονομικές λειτουργίες.
Τα νέα στοιχεία, μαρτυρούν την ύπαρξη μιας ολοκληρωμένης ιεραρχίας δημόσιων αξιωματούχων που επέβλεπαν την κατανομή των αποθηκευμένων ή των κατασκευασμένων αγαθών που ωφελούσαν την τοπική κοινότητα, και των αγαθών που κατασκεύαζαν οι τεχνίτες του Ντέιρ ελ Μεντίνα στην Κοιλάδα των Βασιλέων, υπό τη βασιλική εξουσία.
Οι μελέτες επαληθεύουν πως, το σημείο είχε ήδη κατοικηθεί πριν ο Ραμσής ΙΙ χτίσει τον ναό και πως, αργότερα, αφού λεηλατήθηκε, ξαναχρησιμοποιήθηκε ως μια μεγάλη νεκρόπολη για ιερείς.
Μεταγενέστερα, κατά τη διάρκεια των περιόδων των Πτολεμαίων και των Ρωμαίων, χρησιμοποιήθηκε από λιθοξόους.
Ο επικεφαλής της Αιγυπτιακής πλευράς της αποστολής, Hisham El-Leithy, ανακοίνωσε την εκ νέου εξερεύνηση του τύμβου του Σέσωστρη, στο βορειοδυτικό τμήμα του ναού. Ο τύμβος ανακαλύφθηκε αρχικά το 1896 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Quibell, και ανάγεται στο Μέσο Βασίλειο. Επάνω στους τοίχους του, είναι διατηρημένες οι ταφικές απεικονίσεις κατόχου του.
Η ομάδα ολοκλήρωσε την αποκατάσταση του νότιου τομέα του ναού, από την αίθουσα με τους κίονες μέχρι το ιερό και την πρώτη αυλή. Στην περιοχή αυτή, επανασυναρμολογήθηκαν τα κομμάτια του κολοσσού της βασίλισσας Τούγια, μητέρας του Ραμσή ΙΙ, και τοποθετήθηκαν στην αρχική τους θέση. Επίσης, ανασκευάστηκαν και αποκαταστάθηκαν τμήματα του κολοσσού του Ραμσή ΙΙ.
Αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στο νεκρικό ναό του Ραμσή (Φωτογραφία: Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου).
Από τη Γαλλική πλευρά της αποστολής, ο αρχαιολόγος Christian Leblanc, περιγράφει με λεπτομέρειες τις εργασίες αποκατάστασης στο βασιλικό ανάκτορο, παρακείμενο στην πρώτη αυλή του ναού.
Χάρη στις εργασίες αυτές, ανακτήθηκε το αρχικό σχέδιο του κτιρίου, το οποίο είχε μια αίθουσα υποδοχής και μια αίθουσα του θρόνου. Ο βασιλιάς, σ’ αυτό το σημείο υποδεχόταν το κοινό του, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον ναό.
Στην περιοχή της δεύτερης μνημειώδους πύλης, ανακαλύφθηκε ένα τμήμα του γρανιτένιου υπέρθυρου, το οποίο απεικονίζει τον θεοποιημένο Ραμσή ΙΙ, πριν από τον θεό Αμούν – Ρα, καθώς και ευρήματα μιας διακοσμητικής ζωοφόρου που αρχικά είχε τοποθετηθεί σε ένα αέτωμα με μορφές που απεικόνιζαν μαϊμούδες.
Η αποστολή έχει ξεκαθαρίσει τα βόρεια και νότια τελετουργικά μονοπάτια, όπου εμφανίστηκαν αρκετά ευρήματα από την Τρίτη Μεταβατική Περίοδο. Οι αρχαιολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αυτό το τμήμα του ναού πλαισιωνόταν από αγάλματα του Ανούβιδος (σ.σ. Άνουβις, ο ψυχοπομπός) που ήταν τοποθετημένα πάνω από μικρά παρεκκλήσια. Πολλά από αυτά τα γλυπτά έχουν αποκατασταθεί.
Από το enikos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου