Προχθές την Δευτέρα συνοδεύοντας την Α΄ Λυκείου σε διδακτική επίσκεψη στην Θεσσαλονίκη ξεφύλλισα μέσα στο Super Market Σκλαβενίτης στο One Salonica το βιβλίο του Ψυχιάτρου Scott Peck «Ο δρόμος ο λιγότερο ταξιδεμένος». Το βιβλίο είναι best seller και μεταφράστηκε σε 20 γλώσσες.
Μου προξένησαν έκπληξη τα λόγια του Ψυχιάτρου – συγγραφέα ότι πολλοί Ψυχοθεραπευτές όταν θεραπεύουν την ψυχή μιας ελκυστικής γυναίκας μπαίνουν στον πειρασμό να την ερωτευτούν και να επιθυμούν σεξουαλικές σχέσεις μαζί της. Και όχι μόνο αυτό, αλλά θεωρούν ότι η σεξουαλική ένωση
μαζί τους θα βοηθήσει την θεραπεία των ψυχών τους !Βέβαια ο συγγραφέας ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος στα πολλά χρόνια που κάμνει ψυχοθεραπείες, ποτέ δεν επιδίωξε σεξουαλικές σχέσεις με τις ασθενείς του (αν είχε θα το ομολογούσε 😉 και ούτε συμφωνεί με αυτούς τους Ψυχοθεραπευτές που λένε ότι αυτές βοηθούν στο καλύτερο αποτέλεσμα. Απ’ εναντίας θεωρεί ότι απλώς οι συνάδελφοί του βρίσκουν την ευκαιρία να ικανοποιήσουν τις προσωπικές τους ανάγκες.
Αν και δεν έχω κάνει ποτέ ψυχοθεραπεία, πιστεύω ότι είναι σαν την εξομολόγηση. Δηλαδή παρουσιάζεις στον Ψυχοθεραπευτή τα πάθη της ψυχής σου, τις αποτυχίες σου, του εκθέτεις τα βάσανά σου, τις ταλαιπωρίες σου, τις πικρίες σου. Ουσιαστικά τα ίδια λέμε και στον παπά – Εξομολόγο.
Υπάρχουν όμως μερικές διαφορές. Η εξομολόγηση είναι μυστήριο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και σκεπάζεται από την χάρη του Θεού. «Τω πάθει σου Χριστέ παθών ηλευθερώθημεν» ψάλλουμε στην Εκκλησία. Αυτός που θεραπεύει την ψυχή από τα πάθη της, από τις πληγές της είναι ο Χριστός. Ο Εξομολόγος είναι το όργανο δια μέσου του οποίου γίνεται η θεραπεία. Ο Ψυχοθεραπευτής όμως ενεργεί μόνο ανθρώπινα, μόνο με τις δικές του δυνάμεις να βοηθήσει την ταλαιπωρημένη ψυχή.
Με την εξομολόγηση συγχωρεί ο Θεός κάθε αμαρτία, δηλαδή αστοχία ως προς το θέλημα του Θεού, που έκανε ο άνθρωπος. Δηλαδή η αμαρτία αυτή είναι σαν να μην έγινε ποτέ, απλώς μένει η ροπή, η συνήθεια προς την αμαρτία κι αυτός είναι ο αγώνας που έχει να κάνει ο άνθρωπος. Με την ψυχοθεραπεία όμως, ότι αμαρτίες και σφάλματα να φανερώσει ο άνθρωπος στον Ψυχοθεραπευτή δεν συγχωρείται από τον Θεό για τίποτα. Και μετά την ψυχοθεραπεία βαραίνει την ψυχή η ευθύνη για κάθε σφάλμα που ομολόγησε.
Και τώρα έρχομαι σ’ αυτά που αναφέρει ο Ψυχίατρος – συγγραφέας. Στην εξομολόγηση δεν φανερώνουμε τις αμαρτίες με κάθε λεπτομέρεια. Για παράδειγμα, πάτερ μου έρχονται πονηροί λογισμοί για γυναίκες, χωρίς να λέμε ποιοι λογισμοί ακριβώς, ούτε για ποιες γυναίκες. Ο Θεός εξ άλλου και να μην τα πούμε τα ξέρει όλα, απλώς θέλει να κάνουμε ότι τα λέμε. Μήπως και ο άσωτος της παραβολής του Χριστού, είπε στον Πατέρα του ποιες αμαρτίες ακριβώς έκανε ; «πάτερ, ἥμαρτον εἰς τὸν οὐρανὸν καὶ ἐνώπιόν σου. οὐκέτι εἰμὶ ἄξιος κληθῆναι υἱός σου». Αυτά είπε μόνο και τον συγχώρησε ο Πατέρας του (ο Θεός).
Η πραγματικότητα είναι ότι μετά από την πτώση των προπατόρων μας στον Παράδεισο όλοι οι άνθρωποι έχουμε ροπή προς το κακό, μας ελκύει η αμαρτία. Γι αυτό είναι επικίνδυνο να μαθαίνουμε λεπτομέρειες από τις αμαρτίες, από τους πειρασμούς των άλλων, επειδή μπορεί να γλιστρήσει σ’ αυτές και η δική μας ψυχή. «῞Ωστε ὁ δοκῶν ἑστάναι βλεπέτω μὴ πέσῃ» συμβουλεύει ο Απόστολος Παύλος.
Αυτές όμως οι παγίδες είναι άγνωστες σε πολλούς Ψυχοθεραπευτές που μαθαίνουν λεπτομέρειες από τα πάθη και τις αδυναμίες των άλλων ανθρώπων. Άρα μαθαίνοντας τόσα μυστικά της ψυχής μιας όμορφης και ελκυστικής γυναίκας, δεν είναι παράξενο που γίνεται συχνά αυτό που λέει ο Ψυχίατρος – συγγραφέας, ότι δηλαδή πολλοί Ψυχοθεραπευτές όταν θεραπεύουν την ψυχή μιας ελκυστικής γυναίκας μπαίνουν στον πειρασμό να την ερωτευτούν και να επιθυμούν σεξουαλικές σχέσεις μαζί της. Και μάλιστα να πιστεύουν ότι η σεξουαλική σχέση μαζί τους θα βοηθήσει την θεραπεία των ψυχών τους ! (βάζει και ο Σατανάς το χεράκι του).
Νομίζω κάμνουν λάθος που ονομάζονται Ψυχοθεραπευτές. Οι Ψυχίατροι και οι Ψυχολόγοι πραγματικά μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπινες ψυχές, αλλά θεραπεία ψυχών μπορεί να κάμνει μόνο ο Θεός (και αυτοί που έγιναν σαν τον Θεό, όπως οι άγιοι Πορφύριος, Παΐσιος …), γι αυτό μόνο αυτός πρέπει να ονομάζεται Ψυχοθεραπευτής.
Θα κέρδιζαν πολλά οι Ψυχίατροι και οι Ψυχολόγοι αν μελετούσαν τα ασκητικά έργα των Πατέρων της Ορθόδοξης Εκκλησίας όπως τον άγιο Ισαάκ τον Σύρο, οι οποίοι χαρτογράφησαν την ανθρώπινη ψυχή από τις εμπειρίες τους. Για παράδειγμα, ο Μέγας Αντώνιος είδε σε όραμα τις πολλές παγίδες που βάζει ο Σατανάς στην πορεία του ανθρώπου και απελπισμένος ρώτησε τον Θεό : «Πως θα ξεφύγει ο άνθρωπος από τόσες πολλές παγίδες ;». Κι άκουσε στην καρδιά του την φωνή του Θεού : «Με την ταπεινοφροσύνη».
Από το triklopodia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου