Εργάτες που ανακαίνιζαν ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, ανακάλυψαν τυχαία ένα ζοφερό κομμάτι της ιστορίας. Καθώς έσκαβαν, “έπεσαν” πάνω στα λείψανα πολεμιστών του 1ου αιώνα και αυτό που αντίκρυσαν μαρτυρούσε το βάναυσο τέλος των νεκρών. Ήταν προφανές ότι είχαν σκοτωθεί σε σκληρή μάχη.
Οι έρευνες που ακολούθησαν έδειξαν ότι τα λείψανα που βρέθηκαν ήταν Ρωμαίων λεγεωνάριων. Η ανακάλυψη έγινε πέρσι τον Οκτώβρη στην Αυστρία, και το σημείο έχει αναδείξει στοιχεία που
μαρτυρούν τη διεξαγωγή μιας βάναυσης μάχης, πιθανώς μεταξύ γερμανικών φύλων, σηματοδοτώντας την πρώτη γνωστή σύγκρουση στην περιοχή.Έπειτα από εκτενή ανάλυση, ειδικοί από το Μουσείο της Βιέννης, κατέληξαν την Τετάρτη, ότι στην περιοχή έγινε σφοδρή μάχη την οποία περιγράφουν ως, “καταστροφικό γεγονός, ακόμη και για τα στρατιωτικά δεδομένα”.
Ο ομαδικός τάφος είχε τα λείψανα περίπου 150 ατόμων. Βρέθηκε στην επαρχία Simmering της Βιέννης, αποτελεί ένα άνευ προηγουμένου εύρημα στην Ευρώπη, το οποίο μπορεί να ρίξει φως στην ιστορική προέλευση της πόλης.
Λήψη των τάφρων κατά τη διάρκεια των ανασκαφών (Φωτογραφία: A. Slonek / Novetus).
Η ανακάλυψη, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης του αθλητικού γηπέδου Ostbahn-XI-Platz, αναλύθηκε από τους ειδικούς της αρχαιολογικής υπηρεσίας Stadtarchäologie Wien, σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες της εταιρείας Novetus GmbH.
Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο Μουσείο της Βιέννης, αποκαλύπτοντας εντυπωσιακά δεδομένα για την προέλευση και τις συνθήκες γύρω από την ασυνήθιστη αυτή, ομαδική ταφή, η οποία μπορεί να έχει σχέση με μια στρατιωτική σύρραξη κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής διοίκησης στην περιοχή.
Η παρουσία ρωμαϊκών λειψάνων στη Βιέννη, δεν είναι απροσδόκητη, καθώς η αρχαία Βιντομπόνα, ήταν σημαντικό στρατιωτικό οχυρό της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και αποτέλεσε το θεμέλιο της σημερινής πόλης.
Ωστόσο, η ανακάλυψη, είναι μοναδική λόγω της σπανιότητας ομαδικών ταφών από την περίοδο αυτή στο ευρωπαϊκό τμήμα της Αυτοκρατορίας, όπου κυρίαρχη ταφική τελετή μέχρι τον 3ο αιώνα μ.Χ., ήταν η αποτέφρωση.
Τα χαρακτηριστικά των λειψάνων μαρτυρούν την ποιότητα της ζωής των στρατιωτών
Η δημοτική σύμβουλος πολιτισμού και επιστήμης της Βιέννης, Veronica Kaup-Hasler, επισημαίνει πως, η ανακάλυψη αποτελεί μοναδική ευκαιρία για επανεξέταση της αρχαίας ιστορίας της πόλης: «Κάθε νέα ανακάλυψη, μας δίνει τη δυνατότητα ανασκόπησης των ορίων της γνώσης μας. Η ομαδική ταφή, μας προσφέρει μια διαφορετική οπτική για την πρώιμη ιστορία της Βιέννης και τονίζει τη σημασία της διατήρησης και της μελέτης της ιστορικής μας κληρονομιάς», είπε.
Το στιλέτο που βρέθηκε στην τάφρο και το οποίο μελετήθηκε με ακτίνες Χ. (Φωτογραφία: L. Hilzensauer, Wien Museum / TimTom, Wien).
Οι αρχικές αναλύσεις, έδειξαν πως, οι σκελετοί είναι αποκλειστικά νέων ανδρών, ηλικίας μεταξύ 20 και 30 ετών. Ο μέσος όρος ύψους των ατόμων, υπερβαίνει τα 1,7 μέτρα και γενικά, σε καλή κατάσταση υγείας, με εξαιρετικά καλά διατηρημένα τα δόντια τους και ελάχιστες ενδείξεις μεταδοτικών λοιμώξεων.
Ωστόσο, η πιο εντυπωσιακή πτυχή της ανακάλυψης, είναι η αιτία του θανάτου: Τα σώματα φέρουν πληγές που επήλθαν από όπλα όπως δόρατα, στιλέτα, ξίφη και βέλη που εκτοξεύονταν από βαλλίστρες ή τόξα. Επίσης, η άναρχη διάταξη των σκελετών, μαρτυρά πως, δεν πρόκειται για επίσημη, αλλά για αυτοσχέδια ταφή, ύστερα από ένα βάναυσο γεγονός.
Η αρχαιολόγος Kristina Adler-Wölfl, διευθύντρια της υπηρεσίας Stadtarchäologie, τονίζει την μοναδικότητα αυτών των ταφών στο ρωμαϊκό αρχαιολογικό πλαίσιο: «Οι ταφικές πρακτικές της Αυτοκρατορίας, ακολουθούσαν αυστηρούς κανόνες. Γύρω στο 100 μ.Χ., η αποτέφρωση ήταν η καθιερωμένη πρακτική στο μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας. Έτσι, η ανακάλυψη του μεγάλου νεκροταφείου με ανθρώπινες ταφές, υποδηλώνει εξαιρετικές περιστάσεις», είπε.
Αποδείξεις στρατιωτικής σύρραξης
Το πλαίσιο της ανακάλυψης, υποδηλώνει πως, αυτοί είναι στρατιώτες που έπεσαν στην μάχη, μια υπόθεση που υποστηρίζεται από την ύπαρξη διαφόρων στρατιωτικών αντικειμένων. Ανάμεσά τους είναι ένα στιλέτο, θραύσματα μιας σιδηρένδυτης πανοπλίας, το τμήμα μιας πανοπλίας, κεφαλές δοράτων και καρφιά από στρατιωτικά υποδήματα.
Κρανίο με τραύμα από αιχμηρό αντικείμενο που βρέθηκε στον ομαδικό τάφο, (Φωτογραφία: S. Strang/Novetus via AP).
Το κρισιμότερο στοιχείο που συνέβαλε στη χρονολόγηση του ευρήματος, ήταν ένα σιδερένιο στιλέτο, του οποίου το θηκάρι, αν και φθαρμένο, διατηρεί τις ασημένιες επιστρώσεις από φιλιγκράν, οι οποίες το ανάγουν μεταξύ των μέσων του 1ου αιώνα και των αρχών του 2ου αιώνα μ.Χ.
Ο Christoph Öllerer, υποδιευθυντής της αρχαιολογικής υπηρεσίας Stadtarchäologie, επιβεβαιώνει πως, το διακοσμητικό αυτό στοιχείο, είναι χαρακτηριστικό των ρωμαϊκών όπλων αυτής της περιόδου. Επιπλέον, η ανακάλυψη αποτελεί το πρώτο άμεσο αρχαιολογικό στοιχείο μάχης στα όρια του Δούναβη, το βόρειο σύνορο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Μέχρι σήμερα, οι μόνες αναφορές σε συρράξεις στην περιοχή, προέρχονται από γραπτές πηγές, οι οποίες περιγράφουν συχνές μάχες ανάμεσα σε Ρωμαϊκές λεγεώνες και γερμανικά φύλα στα τέλη του 1ου αιώνα μ.Χ., ειδικά κατά τη διάρκεια της Αυτοκρατορίας του Δομιτιανού (81 – 96 μ.Χ.) και του Τραϊανού (98 -117 μ.Χ.).
Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Martin Mosser, το εύρημα αυτό, προσφέρει καθοριστικής σημασίας στοιχεία για τη στρατιωτική ιστορία της περιοχής και της μεταμόρφωσης της Βιντομπόνα σε μια σημαντική βάση λεγεώνων.
Ο ομαδικός τάφος μπορεί να σχετίζεται με μια μάχη που αιτιολογεί την επέκταση της ρωμαϊκού στρατιωτικού οχυρού στη σημερινή Βιέννη, ένα σπουδαίας σημασίας γεγονός, στην πρώιμη αστική ανάπτυξη της πόλης, σύμφωνα με τον Mosser.
Άνδρας εργάζεται στην ανασκαφή του ρωμαϊκού ομαδικού τάφου από τα τέλη του 1ου αιώνα μ.Χ., στην περιοχή Simmering της Βιέννης (Φωτό: Reiner Riedler, Μουσείο της Βιέννης μέσω AP).
Η ανακάλυψη σηματοδοτεί την έναρξη του προγράμματος ενός διευρυμένου, διεπιστημονικού ερευνητικού προγράμματος. Τα επόμενα στάδια της μελέτης, θα περιλαμβάνουν αναλύσεις DNA και ισοτόπων, για τον προσδιορισμό της καταγωγής και των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων.
Η Michaela Kronberger, έφορος του Μουσείου της Βιέννης, τονίζει πως, “οι αναλύσεις αυτές, προσφέρουν κρίσιμα στοιχεία για τη σύσταση των ρωμαϊκών στρατευμάτων κατά μήκος του συνόρου του Δούναβη και τις πιθανές διαδρομές που ακολουθούσαν οι στρατιώτες. Έχουμε μπροστά μας έρευνα που μπορεί να επανακαθορίσει την κατανόηση του ρωμαϊκού παρελθόντος της περιοχής”.
Από το enikos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου