Σαν σήμερα το 1974, μια ομάδα αγροτών στην επαρχία Σαανσί της Κίνας, κοντά στην αρχαία πρωτεύουσα Σιάν, έσκαβε για να βρει νερό.
Αντί για πηγή, όμως, βρήκαν κάτι που έμελλε να συγκλονίσει τον αρχαιολογικό κόσμο: κομμάτια από πηλό με ανθρώπινα χαρακτηριστικά, θαμμένα στο χώμα. Δεν ήξεραν τότε πως είχαν μόλις αγγίξει τα πρώτα ίχνη από τον μυθικό «Στρατό από τερακότα» – έναν υπόγειο λαβύρινθο με περισσότερα από 8.000 αγάλματα πολεμιστών, αλόγων, αρμάτων και
αξιωματικών σε φυσικό μέγεθος.Η ανακάλυψη, που θα εξελισσόταν σε ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα του 20ού αιώνα, αποκαλύφθηκε σύντομα ότι ήταν μέρος του μαυσωλείου του πρώτου αυτοκράτορα της ενωμένης Κίνας, του Τσιν Σι Χουάνγκ. Ο αυτοκράτορας είχε διατάξει τη δημιουργία αυτού του στρατού γύρω στο 210 π.Χ., ώστε να τον προστατεύει στη μετά θάνατον ζωή.
Αυτό που κάνει τον στρατό από τερακότα μοναδικό δεν είναι μόνο η έκτασή του – καλύπτει περίπου 20.000 τετραγωνικά μέτρα – αλλά και η λεπτομέρεια και ατομικότητα των αγαλμάτων: κανένα πρόσωπο δεν είναι ίδιο με άλλο. Η κατασκευή τους κράτησε δεκαετίες και απαιτούσε εξειδικευμένη εργασία από χιλιάδες τεχνίτες.
Η Κίνα κράτησε για χρόνια τη θέση του μαυσωλείου σφραγισμένη, από σεβασμό αλλά και φόβο ότι η τεχνολογία δεν είναι ακόμη έτοιμη για την ανασκαφή του κεντρικού ταφικού θαλάμου. Έτσι, ο μυστηριώδης τάφος του Αυτοκράτορα παραμένει ακόμη ανέγγιχτος, τροφοδοτώντας θεωρίες, φήμες και θρύλους.
Η ανακάλυψη του στρατού από τερακότα δεν άλλαξε απλώς την κατανόησή μας για την αρχαία Κίνα, αλλά μετέτρεψε και το Σιάν σε έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς προορισμούς στον κόσμο. Ένα απλό λάθος, ένα πηγάδι που σκάφτηκε σε λάθος σημείο, έφερε στο φως έναν στρατό σιωπηλό και τρομακτικά επιβλητικό, που περίμενε για αιώνες να ξαναδεί το φως του ήλιου.
Από το newsbeast
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου