Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2025

Ανακαλύφθηκε ρωμαϊκός ναός βαθιά μέσα σε σπήλαιο – Τι μαρτυρούν οι επιγραφές και το νόμισμα που εντοπίστηκαν στο εσωτερικό του

Αρχαιολόγοι εντόπισαν ρωμαϊκό ναό, βαθιά σε σπήλαιο, όπου βρήκαν επίσης επιγραφές κι ένα νόμισμα. Αν και το σπήλαιο είναι σε περιοχή όπου έχει διαπιστωθεί ζωή από την προϊστορική περίοδο, το νόμισμα είναι αυτό που δείχνει ότι ο ναός λειτουργούσε μέχρι και τον 1ο αιώνα.

Το σπήλαιο βρέθηκε στην Cova de les Dones, που είναι γνωστός προϊστορικός χώρος. Βρίσκεται στην επαρχία της Βαλένθια, στην Ισπανία. Η ανακάλυψη είναι μεγάλης σημασίας για την κατανόηση της ρωμαϊκής παρουσίας στην Ιβηρική Χερσόνησο.

Ο ναός βρίσκεται σε έναν

βαθύ θάλαμο του σπηλαίου, σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 μέτρων από την είσοδο, όπου βρέθηκαν περίπου δεκαπέντε ρωμαϊκές επιγραφές μαζί με ένα νόμισμα που χρονολογείται από την εποχή του αυτοκράτορα Κλαύδιου. Αυτό το νόμισμα, που βρέθηκε σε μια ρωγμή στην οροφή του σπηλαίου, δίπλα σε έναν σταλακτίτη, υποδηλώνει ότι ο χώρος μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για τελετουργικούς σκοπούς κατά τη διάρκεια του 1ου αιώνα μ.Χ.

Οι ρωμαϊκές επιγραφές ανακαλύφθηκαν σε βάθος πάνω από 200 μέτρα. (Πηγή: A. Ruiz-Redondo, V. Barciela & X. Martorell).


Η ομάδα των ερευνητών προέρχεται από τα πανεπιστήμια της Αλικάντε  (UA) και της Σαραγόσα (Unizar). Η σημαντική αυτή ανακάλυψη, εμπλουτίζει αυτή που πραγματοποιήθηκε το 2023, όταν δημοσιεύτηκε μια μελέτη στο έγκριτο περιοδικό British journal Antiquity, που ανέφερε την ύπαρξη περισσότερων των εκατό καλλιτεχνικών μοτίβων σε πέτρα, στο σπήλαιο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ποικιλία των τεχνικών που έχουν εφαρμοστεί και ο αριθμός των αναπαραστάσεων, ανάγουν την Cova de les Dones στο σημαντικότερο σημείο της Παλαιολιθικής εποχής, στην ακτή της ανατολικής Μεσογείου, στην Ιβηρική Χερσόνησο.

Η σημασία του νέου ευρήματος

Το νέο εύρημα τονίζει την μοναδικότητα του σημείου, το οποίο δείχνει τη χρήση του από την προϊστορική μέχρι την Ρωμαϊκή περίοδο. Από τις πιο πρώιμες λειτουργίες του, ως πέτρινο ιερό στην Παλαιολιθική Εποχή, την επαναχρησιμοποίησή του κατά την Ιβηρική περίοδο έως την πρόσφατη επαλήθευση της σημασίας του στον ρωμαϊκό πολιτισμό, το σπήλαιο, διατηρεί τον ιερό χαρακτήρα του εδώ και χιλιετίες.

Επίσης, οι πρώτες καταγεγραμμένες εξερευνήσεις της περιοχής, ανάγονται στον 18ο αιώνα, υπογραμμίζοντας το αδιάλειπτο ενδιαφέρον για την μοναδική περιοχή. Μέχρι σήμερα, και από το 1960, η Cova de les Dones, είχε χαρακτηριστεί ως ιερό της Ιβηρικής Χερσονήσου, χάρη στην αφθονία του σε κεραμικά υλικά της εποχής του Σιδήρου. Ωστόσο, τα αρχαιολογικά στοιχεία που επαληθεύουν τη χρήση του στη διάρκεια της ρωμαϊκής περιόδου σπάνιζαν – μέχρι σήμερα.

Η ανακάλυψη των λαξευμένων επιγραφών, σε τόσο βαθύ σημείο της σπηλιάς, παρέχει ακλόνητες αποδείξεις ότι, το ιερό εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται ή επαναχρησιμοποιήθηκε από τους Ρωμαίους, επεκτείνοντας τη γνώση σχετικά με την μακροζωία των λατρειών στο ιερό σημείο.

Η περιοχή με τις επιγραφές είναι ένα από τα πιο βαθιά σημεία που έχουν βρεθεί επιγραφές, στην Ιβηρική Χερσόνησο και προηγείται μόνο η Cueva del Puente στην Junta de Villalba de Losa και πιθανόν η Cueva de Román de Clunia. Και οι δύο περιοχές είναι στην επαρχία Μπουργκός.

Οι δύο όψεις Ρωμαϊκού νομίσματος από την εποχή του Κλαύδιου (Φωτογραφία: Museo de Prehistoria de Valencia).


Το ρωμαϊκό ιερό της Cova de les Dones

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, οι εργασίες στην Cova de les Dones βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Μέχρι στιγμής, μόνο το 20% της περιοχής με Παλαιολιθικές διακοσμήσεις έχει αναλυθεί λεπτομερώς, ενώ οι ρωμαϊκές επιγραφές είναι ακόμη υπό έρευνα. Επιπλέον, κάποιες περιοχές της σπηλιάς, παραμένουν ανεξερεύνητες σε βάθος, υποδηλώνοντας ότι, εξακολουθούν να επιφυλάσσουν εκπλήξεις για τους αρχαιολόγους τα επόμενα χρόνια.

Η αρχαιολογική μελέτη στην Cova de les Dones, υπάγεται στο πρόγραμμα DONARQ, το οποίο αποσκοπεί στην ανάλυση του πέτρινου αυτού ιερού στο ιστορικό του πλαίσιο.

Της έρευνας ηγούνται η Virginia Barciela González, καθηγήτρια προϊστορίας στο πανεπιστήμιο της Αλικάντε, και μέλος του πανεπιστημιακού, ερευνητικού ινστιτούτου αρχαιολογίας και ιστορικής κληρονομιάς (INAPH), ο Aitor Ruiz-Redondo, καθηγητής προϊστορίας στο πανεπιστήμιο της Σαραγόσα και αναπληρωτής ερευνητής στα πανεπιστήμια Σάουθαμπτον και Μπορντώ και ο Ximo Martorell Briz, αρχαιολόγος και επίτιμος συνεργάτης του τμήματος προϊστορίας στο πανεπιστήμιο της Αλικάντε.


Η ανάλυση των επιγραφών

Η ανάλυση των επιγραφών, πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Víctor Sabaté Vidal, ειδικό στις συγκεκριμένες αναλύσεις. Είναι καθηγητής αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο της Βαλένθια. Στις αναλύσεις συμμετέχει και ο Javier Velaza Frías, καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας στο πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και διευθυντής της ερευνητικής ομάδας LITTERA.

Η ανακάλυψη του ρωμαϊκού ιερού στην Cova de les Dones, αποτελεί ορόσημο στην αρχαιολογική μελέτη της κοινότητας της Βαλένθια. Εκτός από το ότι, επαληθεύει τη συνέχεια της τελετουργικής χρήσης του σημείου, σε διάφορες ιστορικές περιόδους, ανοίγει νέες περιοχές εξερεύνησης γύρω από την αλληλεπίδραση μεταξύ της Ιβηρικής Χερσονήσου και του ρωμαϊκού πολιτισμού στην περιοχή.

Η είσοδος του σπηλαίου Cova Dones, (Φωτογραφία: Machause López, S. y Falcó Alcázar, J. 2023).


Με την πρόοδο της έρευνας, αναμένονται νέες αποκαλύψεις που θα παρέχουν βαθύτερη κατανόηση της συμβολικής και της θρησκευτικής σημασίας αυτού του υπόγειου ναού.

 

Με κάθε νέα εξερεύνηση, η Cova de les Dones εξακολουθεί ν’ αποδεικνύει πως είναι ένας ανεκτίμητος αρχαιολογικός χώρος, μαρτυρώντας μια ιστορία που καλύπτει χιλιάδες χρόνια και εξακολουθεί να έχει πολλά ακόμη ν’ αποκαλύψει.

Από το enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου