Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025

Οι κοινωνικές δραστηριότητες προλαμβάνουν την άνοια [μελέτη]

Εύη Ψωμιάδου
Υπεύθυνη Ύλης

Σύμφωνα με έρευνα του Rush, με το να παραμένει κάποιος κοινωνικά ενεργός, όπως να επισκέπτεται φίλους, να πηγαίνει σε πάρτυ και στην εκκλησία, ενδεχομένως διατηρεί την υγεία του εγκεφάλου του.

Μελέτη υποδεικνύει ότι η τακτική κοινωνική ενασχόληση θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόληψη ή καθυστέρηση της άνοιας στους ηλικιωμένους.

Η μελέτη είναι συνέχεια προηγούμενων της ερευνητικής ομάδας, που έδειξαν ότι οι κοινωνικές δραστηριότητες συνδέονται με

λιγότερη νοητική εξασθένηση στους ηλικιωμένους, δήλωσε ο Bryan James.

Η νέα έρευνα έδειξε  ότι η κοινωνική δραστηριότατα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας και ελαφράς νοητικής εξασθένησης και ότι οι λιγότερο κοινωνικά ενεργοί ηλικιωμένοι εμφάνιζαν άνοια κατά μέσον όρο 5 χρόνια πριν από τους πιο ενεργούς.

Οι κοινωνικές δραστηριότητες μπορούν να ενισχύσουν νευρωνικά κυκλώματα στον εγκέφαλο καθιστώντας τα πιο ανθεκτικά στη συσσώρευση παθολογίας που εμφανίζεται με την ηλικία.

Οι κοινωνικές συμπεριφορές ενεργοποιούν τις ίδιες περιοχές που εμπλέκονται στη σκέψη και στη μνήμη.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν την αξία της κοινωνικής δραστηριότητας ως πιθανής παρέμβασης σε επίπεδο κοινότητας για τη μείωση της άνοιας.

Tα ευρήματα υποδεικνύουν ότι πιο συχνή κοινωνική δραστηριότητα συνδέεται με 38% μείωση του κινδύνου για άνοια και κατά 21% χαμηλότερο κίνδυνο ελαφράς νοητικής εξασθένησης έναντι των λιγότερο κοινωνικά ενεργών.

Επιπλέον, καθυστέρηση 5 ετών στην έναρξη της άνοιας υπολογίστηκε ότι οδηγεί σε επιπλέον 3 χρόνια ζωής.


Η μελέτη περιέλαβε 1.923 ηλικιωμένους μέσης ηλικίας 80 ετών που δεν είχαν άνοια. 545 συμμετέχοντες εμφάνισαν άνοια και 695 ελαφρά νοητική εξασθένηση. Υποβάλλονταν σε ετήσια βάση σε αξιολογήσεις που περιλάμβαναν ιατρικό ιστορικό και νευροψυχολογικά τεστ.

Οι συμμετέχοντες απαντούσαν σχετικά με το αν και πόσο συχνά τον προηγούμενο χρόνο είχαν ασχοληθεί με 6 δραστηριότητες κοινωνικής αλληλεπίδρασης, πχ αν  πήγαιναν σε εστιατόρια ή αθλητικά γεγονότα, αν έπαιζαν bingo, αν πήγαιναν ταξίδια, αν ήταν εθελοντές ή αν επισκέπτονταν φίλους ή συγγενείς.

Η  νοητική λειτουργία τους αξιολογήθηκε με 21 τεστ.

Στην έναρξη της μελέτης οι συμμετέχοντες δεν είχαν νοητική βλάβη. Σε 5 χρόνια όσοι ήταν πιο ενεργοί κοινωνικά είχαν μειωμένα ποσοστά άνοιας.  

 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association.

Πηγές:

Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association.

Από το iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου