Η ανάπτυξη των σύγχρονων υποδομών, εκτός από την αναδιαμόρφωση του παρόντος, οδηγεί και στην εκ νέου ανακάλυψη του παρελθόντος. Αυτό αποδεικνύουν τα πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα που ήλθαν στο φως με τις ανασκαφές που έγιναν για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής.
Η γραμμή θα συνδέει τη Νάπολη με το Μπάρι. Οι ανακαλύψεις, οι οποίες έγιναν σε διάφορα σημεία της γραμμής, έχουν προσφέρει μοναδικά στοιχεία για την ιστορία της περιοχής, από τη Χαλκολιθική Εποχή έως τη Ρωμαϊκή Περίοδο.
Τα σημαντικότερα ευρήματα
Ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα, είναι ένας αρχαίος οικισμός της Εποχής του Χαλκού, στο Gaudello, όπου έχουν αποκαλυφθεί ευρήματα από κατοικίες και αντικείμενα, τα οποία προσφέρουν μια ενδελεχή κατανόηση της καθημερινής ζωής και των κατοίκων.
Επιπλέον, στο δήμο Maddaloni, έχει ανακαλυφθεί ένα καλά διατηρημένο τμήμα της αρχαίας Αππίας Οδού. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους δρόμους της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο οποίος χρησιμοποιούνταν επί αιώνες για να συνδέει τη Ρώμη με τη νότια Ιταλία.
Μια άλλη πολύ σπουδαία ανακάλυψη, είναι αυτή ενός ιερού της Ελληνιστικής – Ρωμαϊκής περιόδου, στην περιοχή του Πόντε. Το σημείο αυτό, πλούσιο σε αναθηματικές προσφορές, προσφέρει στοιχεία για τις θρησκευτικές πρακτικές των πληθυσμών που κατοικούσαν στην περιοχή πάνω από 2.000 χρόνια στο παρελθόν.
Φιγούρα πολεμιστή που βρέθηκε στο ελληνιστικό-ρωμαϊκό ιερό του Πόντε, (Πηγή: Soprintendenza Archeologia Belle Arti e Paesaggio per l’area metropolitana di Napoli).
Στη Solopaca, οι ανασκαφές έφεραν στο φως μια ακέραιη ρωμαϊκή έπαυλη, προσφέροντας μοναδικά στοιχεία για την αρχιτεκτονική και την αγροτική οικονομία της περιόδου, καθώς περιβαλλόταν από μια έκταση που την αξιοποιούσαν για την παραγωγή οίνου και ελαιόλαδου. Αυτά και περισσότερα ευρήματα, παρουσιάστηκαν στον σταθμό της Νάπολης Afragola, στο πλαίσιο ενός συνεδρίου που διοργανώθηκε από το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ιταλίας (RFI), με τη συμμετοχή αρχαιολόγων και αντιπροσώπων οργανισμών του πολιτισμού και των υποδομών.
Μεταξύ των ομιλητών, ήταν ο Mariano Di Maio, επικεφαλής του Τομέα Περιβάλλοντος στο RFI, και ο Mariano Nuzzo, υπεύθυνος του τμήματος Αρχαιολογίας, Καλών Τεχνών και Τοπίου της μητροπολιτικής περιοχής της Νάπολης των επαρχιών Καζέρτα και Μπενεβέντο. Τον λόγο έλαβαν επίσης και αρκετοί εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν στην ανασκαφές, όπως οι Luca Di Franco, Andrea Martelli, και Antonella Tomeo.
Ο υπεύθυνος των ανασκαφών, Mariano Nuzzo, τόνισε την σημασία των ανασκαφών, οι οποίες, εκτός από το ότι εμπλουτίζουν τη γνώση σχετικά με το παρελθόν, ενισχύουν και την ταυτότητα της περιοχής. Σε δηλώσεις του, τόνισε πως, η κατασκευή νέων υποδομών, προσφέρει μία ευκαιρία για την ανακάλυψη ουσιαστικών στοιχείων της ιστορίας, κάποια από τα οποία γεμίζουν τα χρονολογικά κενά και ανοίγουν νέους δρόμους στην έρευνα σχετικά με την κατοίκηση της περιοχής στο πέρασμα των αιώνων.
Ανάμεσα στα πιο συναρπαστικά στοιχεία, είναι τα ευρήματα από οικισμούς και νεκροπόλεις που ανάγονται στην ύστερη Χαλκολιθική Περίοδο μέχρι την πρώιμη Εποχή του Χαλκού στο Gaudello, όπου έχουν ανακαλυφθεί καλύβες και ταφές σε άριστη κατάσταση.
Ελληνικό κεραμικό που ανακαλύφθηκε στο Maddaloni (Φωτογραφία: Soprintendenza Archeologia Belle Arti e Paesaggio per l’area metropolitana di Napoli).
Ομοίως, το τμήμα της Αππίας Οδού που εντοπίστηκε στο Maddaloni, με τους λακκοειδείς τάφους και τους διαφορετικούς τύπους ταφής, παρέχει βασικές πληροφορίες σχετικά με τις ταφικές πρακτικές της εποχής, οι οποίες περιλάμβαναν τόσο τον ενταφιασμό όσο και την καύση των νεκρών.
Οι ανακαλύψεις αυτές, αποδίδονται στις κοινές προσπάθειες αρχαιολόγων, ιστορικών και ειδικών της πολιτιστικής κληρονομιάς, οι οποίοι έχουν αφιερώσει χρόνια στην αναγνώριση και την μελέτη των ευρημάτων. Έχουν προγραμματιστεί πολλές εκθέσεις ώστε τα πολύτιμα ευρήματα να γίνουν προσιτά. Η πρώτη από τις εκθέσεις θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, στο κέντρο επιχειρήσεων του Μπενεβέντο.
Από το enikos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου