Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025

Εκπληκτική ανακάλυψη: Αρχαιολόγοι βρήκαν πέτρινα μαχαίρια 80.000 ετών – Γιατί ανατρέπουν όσα γνωρίζουμε για τους προϊστορικούς ανθρώπους

Μία διεθνής ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον Knut Bretzke από το πανεπιστήμιο  Friedrich Schiller της Ιένα, στη Γερμανία, έφερε στο φως πέτρινες λεπίδες ηλικίας 80.000 ετών σε ένα λίθινο καταφύγιο στον αρχαιολογικό χώρο Jebel Faya του Εμιράτου του  Σάρτζα.

Η ανακάλυψη των αρχαιότερων, μέχρι σήμερα, στοιχείων της συστηματικής παραγωγής λίθινων λεπίδων στην Αραβική Χερσόνησο, σηματοδοτεί μια σπουδαία εξέλιξη για την κατανόηση της προϊστορικής ανθρώπινης τεχνολογίας στην περιοχή.

Η ανακάλυψη, προσφέρει νέα στοιχεία για την ιστορία της ανθρώπινης παρουσίας στην

Αραβία και τις πιθανές διαδρομές που ακολούθησε ο Homo Sapiens κατά την επέκτασή του εκτός Αφρικής, τονίζοντας της πολιτιστικές πρακτικές που συνδέονται με την κατασκευή εργαλείων και τα μοτίβα της μετανάστευσης των πρώτων ανθρώπινων πληθυσμών.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Archaeological and Anthropological  Science, τονίζει τον καθοριστικό ρόλο της νότιας Αραβίας στην πολιτιστική εξέλιξη και διαφοροποίηση των πρώτων ανθρώπινων πληθυσμών της νοτιοδυτικής Ασίας, τα τεχνουργήματα της οποίας, χρονολογούνται – με τη χρήση τεχνικών φωταύγειας – πριν από περίπου 80.000 χρόνια.

Ο Δρ. Bretzke, σημειώνει πως, η κλιματική ιστορία της περιοχής, χαρακτηρίστηκε από δραματικές αλλαγές, μεταβαίνοντας από μια περίοδο ευμενών συνθηκών – με μόνιμους ποταμούς και λίμνες – που ξεκίνησε περίπου 130.000 χρόνια στο παρελθόν, σε μία φάση ακραίας ανυδρίας που επηρέασε σημαντικά τον ανθρώπινο εποικισμό και τις πολιτιστικές πρακτικές.

Τα ευρήματα, υποδηλώνουν ότι, ενώ η βόρεια και νότια Αραβία βίωσαν ξεχωριστές πολιτιστικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια της μετάβασης αυτής, οι κοινές παραδόσεις της παραγωγής πέτρινων εργαλείων, μαρτυρούν μια περίπλοκη αλληλεπίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας σ’ ολόκληρη τη χερσόνησο.

Η διαφοροποίηση είναι καθοριστική για την κατανόηση του χρονοδιαγράμματος και των διαδρομών των πρώτων ανθρώπινων μεταναστεύσεων από την Αφρική στην Ασία.

Δείγματα από τις πέτρινες λεπίδες 80.000 ετών στο Jebel Faya. Οι σχετικά λεπτές και ομοιόμορφες λεπίδες, μαρτυρούν αποτελεσματικές κατασκευαστικές μεθόδους. Αυτό έδινε πλεονέκτημα στους κυνηγούς και τους συλλέκτες της Νότιας Αραβίας και επέτρεψε στον οικισμό να επιβιώσει, ακόμη και σε δυσμενείς κλιματικές συνθήκες. Αναπαράσταση: Mojdeh Lajmiri


Στοιχεία που δείχνουν την πορεία της εξάπλωσης του Homo Sapiens

Η έρευνα μαρτυρά ότι η παγκόσμια εξάπλωση του Homo Sapiens, πραγματοποιήθηκε σε πολλά κύματα, με στοιχεία από τον αρχαιολογικό χώρο Jebel Faya να υποδηλώνουν πως, μία τέτοιου είδους μετανάστευση στην Αραβική Χερσόνησο, συνέβη πριν από περίπου 80.000 χρόνια.

Ωστόσο, παραμένει μία μεγάλη πρόκληση:  η απουσία λειψάνων ανθρώπων της Παλαιολιθικής εποχής, στη νότια Αραβία, περιορίζει τη δυνατότητα διεξαγωγής γενετικών αναλύσεων που θα μπορούσαν να προσφέρουν περισσότερα στοιχεία για τους πληθυσμούς που κατοικούσαν κάποτε στην περιοχή.

Οι ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο Jebel Faya, έχουν φέρει στο φως στοιχεία της ανθρώπινης δραστηριότητας που καλύπτουν περίπου 210.000 έως 10.000 χρόνια στο παρελθόν, με εκτεταμένες ανασκαφικές έρευνες που φτάνουν σε βάθος πέντε μέτρων.


Περιορισμοί στην μελέτη – έλλειψη απολιθωμάτων

Παρά τον πλούτο των λίθινων εργαλείων που ανακαλύφθηκαν, η έλλειψη απολιθωμένων ευρημάτων αναχαιτίζει τη σύναψη άμεσων συνδέσεων ανάμεσα στα τεχνουργήματα και συγκεκριμένες γενετικές καταβολές.

Το διεπιστημονικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν μελετητές από την Ιένα, το Τύμπιγκεν και το Φράιμπουργκ της Γερμανίας, όπως και από το πανεπιστήμιο Oxford Brookes University στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ συνεργάζεται στενά με τις τοπικές αρχές της Σάρτζα για τη διευκόλυνση των ανασκαφών και των αναλύσεων.

Η ανακάλυψη, εμβαθύνει την κατανόηση των μεταναστεύσεων των πρώτων ανθρώπινων πολιτισμών, ενώ μαρτυρά πως, η νότια Αραβία, είχε πολύ πιο περίπλοκο και ουσιαστικό ρόλο στην επέκταση του Homo sapiens, απ’ ό,τι θεωρείτο προηγουμένως.

 

Με την πρόοδο των ερευνών, οι αρχαιολόγοι ελπίζουν να προκύψουν νέα στοιχεία, τα οποία θα ρίξουν φως στην αρχαία ιστορία της περιοχής και στις πρωτοποριακές στρατηγικές που αξιοποιούσαν οι πρώτοι άνθρωποι για να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Από το enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου