Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025

Ανακαλύφθηκε τυχαία βασιλική 2.000 ετών κάτω από κτίριο όπου στεγάζονται γραφεία – Γιατί ενθουσιάστηκαν οι αρχαιολόγοι

 Αρχαιολόγοι έκαναν μια πρωτοπόρα ανακάλυψη κάτω από κτίριο όπου στεγάζονται γραφεία, φέρνοντας στο φως ένα σημαντικό τμήμα της πρώτης βασιλικής που χτίστηκε στην πόλη του Λονδίνου. Μάλιστα εντυπωσιάστηκαν όταν διαπίστωσαν ότι το συγκεκριμένο κτίριο, ήταν δημόσιο και είχε ιστορία 2.000 χρόνων.

Στον δημόσιο αυτό χώρο λοιπόν, έχουν ληφθεί σημαντικές πολιτικές, οικονομικές και διοικητικές αποφάσεις και θεωρείται ένα από τα κορυφαία δείγματα ρωμαϊκής ιστορίας που έχουν ανακαλυφθεί στην πόλη.

Η ανασκαφή στην

οδό 85 Gracechurch, αποκάλυψε τμήματα πέτρινων τοίχων που αποτελούσαν τη βάση της βασιλικής, η οποία θεωρείται πως είχε ύψος δύο ορόφων. Η Sophie Jackson από το Μουσείο Αρχαιολογίας του Λονδίνου (Mola), χαρακτηρίζει το εύρημα ως «την καρδιά του ρωμαϊκού Λονδίνου», τονίζοντας τη σημασία του για την κατανόηση της προέλευσης της πόλης και της ανάπτυξής της, ως πρωτεύουσας της Βρετανίας.

Το ιστορικό της ανακάλυψης

Η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για την κατεδάφιση ενός κτιρίου και την ανέγερση άλλου. Προηγούμενες αρχαιολογικές έρευνες, είχαν καταδείξει την κατά προσέγγιση τοποθεσία του κτιρίου, οδηγώντας την ομάδα στην ανασκαφή αρκετών δοκιμαστικών τάφρων κάτω από το τσιμεντένιο δάπεδο.

Κεραμικό πλακίδιο με σφραγίδα και με τρεις γραμμές που είναι τα αποτυπώματα του κατασκευαστή του. (Φωτογραφία: Tony Jolliffe/ BBC News).


Με την τρίτη προσπάθεια, αποκάλυψαν ένα σημαντικό τμήμα ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής. Η βασιλική κατασκευάστηκε περίπου το 80 μ.Χ., λίγο μετά την εισβολή των Ρωμαίων στη Βρετανία.  Ήταν μέρος της αγοράς (forum) του Λονδίνου, του κοινωνικού και εμπορικού κέντρου και ήταν κτισμένο μέσα σε μία μεγάλη, αίθρια πλατεία, περιβαλλόμενη από καταστήματα και γραφεία.

Ήταν το δημαρχείο της πόλης, χώρος πραγματοποίησης συναθροίσεων, επιχειρηματικών συναλλαγών, επίλυσης νομικών διαφορών και λήψης σημαντικών αποφάσεων για το Λονδίνο και εκτός αυτού.

Αν και, η πρώτη βασιλική και η ρωμαϊκή αγορά χρησιμοποιήθηκαν για μόλις 20 χρόνια πριν από την αντικατάστασή τους από τη δεύτερη αγορά, η ανακάλυψη έχει επιφέρει αλλαγή στα σχέδια για την ιδιοκτήτρια εταιρεία του κτιρίου, τη Hertshten Properties. Τα ρωμαϊκά ευρήματα θα ανασκαφούν πλήρως και θα ενταχθούν στον νέο σχεδιασμό του γραφείου, μόλις ολοκληρωθεί η έγκρισή του. Στην συνέχεια, θα ανοίξουν για το κοινό.

Ο αρχιτέκτονας James Taylor από το Woods Bagot επισημαίνει τις τεχνικές δυσκολίες του ανασχεδιασμού γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο, μεταξύ των οποίων και η επανατοποθέτηση των κιόνων, όπως και ο περιορισμός του ύψους του κτιρίου, προκειμένου να διατηρηθούν οι πέτρες που έχουν ανακαλυφθεί. Εκφράζει τον ενθουσιασμό του για τις δυνατότητες του χώρου, σημειώνοντας πως «είναι καταπληκτικό να βλέπεις τους ανθρώπους να μένουν άναυδοι με τα ιστορικά ευρήματα».


Η ρωμαϊκή ιστορία της πόλης θα εκτεθεί στο κοινό

Η ανακάλυψη, εμπλουτίζει την αυξανόμενη συλλογή της ρωμαϊκής ιστορίας που βρίσκεται κάτω από το Square Mile του Λονδίνου. Γίνονται προσπάθειες για τη δημιουργική ανάδειξη των χώρων αυτών στο κοινό, με τμήματα ενός αμφιθεάτρου να εκτίθενται κάτω από γυαλί στην Γκαλερί τέχνης Guildhall και με το ιερό του Μίθρα, στο γραφεία του Bloomberg, να αναδεικνύεται μέσα από μία εγκατάσταση ήχου και φωτός.

Ο Chris Hayward της εταιρείας City of London, μίλησε για το συναισθηματικό δέσιμο που μπορούν να βιώσουν οι άνθρωποι με το ρωμαϊκό Λονδίνο, σημειώνοντας την αντίθεση ανάμεσα στην αρχαία πόλη και το μοντέρνο αστικό πανόραμα.

 

Τόνισε επίσης την σημασία του συνδυασμό της προόδου αλλά με διατήρηση του παρελθόντος, κάτι που θα δώσει στο κοινό την ευκαιρία να μάθει σχετικά με την πλούσια ιστορία που βρίσκεται κάτω από τα πόδια του.

Από το enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου