Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025

Ποια είναι η σχέση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με την CoViD 19

Φίλιππος Ζάχαρης
Ειδικά ρεπορτάζ - Σύλλογοι Ασθενών και ΜΚΟ

Ερευνητές του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Charité στο Βερολίνο και του Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Αειφορία (RIFS) διεύρυναν το γνωστικό τους ορίζοντα σχετικά με την επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην εξέλιξη και τη θνησιμότητα των ασθενειών με CοViD-19.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για διάφορες χρόνιες ασθένειες. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικών ρύπων - για παράδειγμα

αιωρούμενα σωματίδια, οξείδια του αζώτου και όζον - αυξάνουν το ποσοστό θανάτων από λοίμωξη COVID-19.

Ωστόσο, ο κύριος παθομηχανισμός δεν έχει ακόμη διερευνηθεί επαρκώς. Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι μπορεί να συμβάλλουν σε χρόνιες ασθένειες, να προκαλöesozn φλεγμονώδη αντίδραση στο σώμα ή να διατηρούν τον ιό SARS-CoV-2 στον αέρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η έρευνα που διενεργήθηκε είνai μια επιδημιολογική μελέτη που αποκαλύπτει συσχετισμούς. Αναλύθηκαν τα δεδομένα CοViD 19 του Ινστιτούτου Robert Koch από το πρώτο κύμα της πανδημίας το 2020.

Η μεγαλύτερη επίδραση της έκθεσης σε ατμοσφαιρικούς ρύπους στο ποσοστό θνησιμότητας από CoViD παρουσιάστηκε στο χρονικό παράθυρο των 4 εβδομάδων.

Αυτό σημαίνει ότι η πυροδότηση μιας φλεγμονώδους αντίδρασης στον οργανισμό φαίνεται να είναι ο πρωταρχικός παράγοντας επιρροής.

Εκφρασμένο σε αριθμούς, αυτό σημαίνει ότι σε νομούς με υψηλή έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια 4 εβδομάδες πριν από τις λοιμώξεις CoViD, το ποσοστό θνησιμότητας ανά 100.000 κατοίκους ήταν πάνω από 3,5. Σε νομούς με χαμηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, το ποσοστό θνησιμότητας ήταν μικρότερο από 1.

 

Όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη, τα δεδομένα της έρευνας υποδηλώνουν ότι βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη μείωση της συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα ποσοστά θνησιμότητας κατά τη διάρκεια του επόμενου κύματος λοιμώξεων CοViD.


Πηγές:

Charité

Από το iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου