Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025

Απίστευτη ανακάλυψη: Αυτές ήταν οι τελευταίες στιγμές του Ιησού πριν τη σταύρωσή του

 Σύμφωνα με τη Βίβλο, αυτό συνέβη όταν ο Ιησούς εισήλθε στην Ιερουσαλήμ για τελευταία φορά πριν από τη σταύρωσή του

Ένας ερευνητής συνέθεσε τις τελευταίες στιγμές που οδήγησαν στον θάνατο και την ανάσταση του Ιησού.

Ο νέος χάρτης – βασισμένος στις βιβλικές γραφές και σε αρχαιολογικά στοιχεία – αφηγείται το ταξίδι του Χριστού στην Ιερουσαλήμ κατά την εβδομάδα που προηγήθηκε του θανάτου του στο σταυρό.

Το ταξίδι ξεκινά από έναν

ναό στο Όρος του Ναού, όπου ο Ιησούς λέγεται ότι δίδασκε καθημερινά και, σύμφωνα με το βιβλίο του Ματθαίου 21:12-17, «καθάρισε στο ναό» από τους εμπόρους και τους χρηματιστές επτά ημέρες πριν από το θάνατό του.

Σύμφωνα με τη Βίβλο, αυτό συνέβη όταν ο Ιησούς εισήλθε στην Ιερουσαλήμ για τελευταία φορά πριν από τη σταύρωσή του, υποδηλώνοντας έναν συμβολικό καθαρισμό του «οίκου του Θεού» ακριβώς πριν από τη δική του θυσία.

Ο χάρτης επισημαίνει επίσης το ταξίδι προς τον Μυστικό Δείπνο στο Πάνω Δωμάτιο, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ στο όρος Σιών, καθώς και τη σύλληψη και τη δίκη του Ιησού, όπου δικάστηκε από την αρχαία ρωμαϊκή κυβέρνηση βόρεια της Βηθλεέμ.

Τελειώνει με την Εκκλησία του Παναγίου Τάφου, που υποστηρίζεται ότι είναι ο τόπος της σταύρωσης του Ιησού, και τον Κηποθάλαμο όπου λέγεται ότι τοποθετήθηκε το σώμα του.

Ο χάρτης άντλησε πληροφορίες από τα τέσσερα Ευαγγέλια, Ματθαίος, Μάρκος, Λουκάς και Ιωάννης, της Καινής Διαθήκης.

Υπάρχουν επίσης αρχαιολογικά στοιχεία για ορισμένες από τις τοποθεσίες του χάρτη, όπως ο ναός και διάφορες δομές όπου ο Ιησούς πέρασε από δίκη για βλασφημία και προδοσία.

Ο χάρτης δημιουργήθηκε από τον θεολόγο και συγγραφέα John Walsh, ο οποίος τόνισε ότι το πρώτο σημείο είναι το Όρος του Ναού που βρίσκεται στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Ο χώρος αυτός θεωρείται ένας από τους ιερότερους τόπους του Ιουδαϊσμού και του Ισλάμ και είναι κεντρικός στα χριστιανικά Ευαγγέλια.

Σήμερα διαθέτει μια πλατφόρμα 35 στρεμμάτων που χτίστηκε από τον βασιλιά Ηρώδη, ο οποίος ήταν ο διορισμένος από τη Ρώμη βασιλιάς της Ιουδαίας και κυβέρνησε από το 37 έως το 4 π.Χ.

Το Όρος του Ναού είναι σήμερα ένας περιφραγμένος περίβολος με τον Θόλο του Βράχου στα βόρεια και το Τζαμί Αλ Άκσα στα νότια, αλλά ισλαμικούς χώρους λατρείας.

Ο Θόλος του Βράχου πιστεύεται ότι είναι η τοποθεσία όπου ο Αβραάμ ήταν έτοιμος να θυσιάσει τον γιο του Ισμαήλ.

Και οι μουσουλμάνοι ο Προφήτης Μωάμεθ μεταφέρθηκε από το Φοβερό Τζαμί στη Μέκκα στο Αλ-Άκσα κατά τη διάρκεια του Νυχτερινού Ταξιδιού και στη συνέχεια στον ουρανό.

Ο χάρτης, ωστόσο, τοποθετεί εκεί έναν ναό στον οποίο ο Ιησούς δίδασκε καθημερινά.

Η Βίβλος λέει ότι ο Ιησούς μπήκε στο οικοδόμημα, βλέποντας ανθρώπους να στοιχηματίζουν, να κάνουν δάνεια και να πωλούν αγαθά. Στη συνέχεια αναποδογύρισε τα τραπέζια και τους έδιωξε από το ναό.

Μέσα στην ίδια εβδομάδα, πιστεύεται ότι ο Μυστικός Δείπνος πραγματοποιήθηκε στο Πάνω Δωμάτιο στο νότιο τμήμα της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ στο όρος Σιών.

Ο Ιησούς και οι μαθητές του ταξίδεψαν περίπου ένα μίλι από το ναό μέχρι το Άνω Δωμάτιο, κάτι που θα διαρκούσε 20 έως 30 λεπτά.

Ο Μυστικός Δείπνος – το τελευταίο γεύμα του Ιησού με τους αποστόλους του πριν από τη σταύρωσή του – πιστεύεται ότι πραγματοποιήθηκε μία έως τρεις ημέρες πριν από τη σταύρωση.

Το Άνω Δωμάτιο, γνωστό και ως Κεναστήρι, ήταν αρχικά μια αίθουσα προσευχής που μπορούσε να φιλοξενήσει περισσότερα από 120 άτομα.

Η αίθουσα περιγράφεται εν συντομία στο βιβλίο του Λουκά 22:11-13, όταν ο Ιησούς ζήτησε ένα μεγάλο, επιπλωμένο ανώτερο δωμάτιο όπου ο ίδιος και οι μαθητές του θα μπορούσαν να φάνε το πασχαλινό γεύμα τους.

Το κενακλήσι βρίσκεται στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ στο όρος Σιών, το οποίο βρίσκεται πάνω από τη νότια πύλη και κατασκευάστηκε με μεγάλες, διακλαδισμένες κολόνες που στήριζαν μια θολωτή οροφή και μια κεκλιμένη κόκκινη στέγη που υπάρχει ακόμα και σήμερα.

Ο επόμενος σταθμός ήταν πιθανότατα ο κήπος της Γεθσημανή, ο οποίος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, απέχει περίπου μισό μίλι από τη θέση του Άνω δωματίου.

Ο κήπος της Γεθσημανή βρίσκεται έξω από τα τείχη της πόλης. Το Λουκάς 22:39 αναφέρει ότι ο Ιησούς και οι μαθητές του περπάτησαν στο μονοπάτι μετά τον Μυστικό Δείπνο.

Οι ειδικοί υπέθεσαν ότι αν η ομάδα ήθελε να αποφύγει τους φρουρούς στην πόλη, «θα είχαν παρακάμψει το νότιο τείχος που βλέπει στην κοιλάδα του Χιννώμ, τον σκουπιδότοπο της πόλης, όπου οι φωτιές έκαιγαν συνεχώς τα απορρίμματα από τον πληθυσμό της αστικής περιοχής».

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα λείψανα ενός τελετουργικού λουτρού, που χρονολογείται από την εποχή του Ιησού, στη Γεθσημανή το 2020.

Πρότειναν ότι το λουτρό μπορεί να χρησιμοποιούνταν για τον καθαρισμό των εργατών πριν λειτουργήσουν το ελαιοτριβείο στον κήπο και από όσους ανέβαιναν στο λόφο για να προσευχηθούν.

Η Αγία Γραφή αναφέρει ότι ο Ιησούς προδόθηκε από τον Ιούδα στον κήπο και συνελήφθη.

Σύμφωνα με τον χάρτη, οι Ρωμαίοι στρατιώτες οδήγησαν τον Ιησού στον οίκο του Καϊάφα, ο οποίος, σύμφωνα με τους ειδικούς, απέχει 40 λεπτά με τα πόδια από τον κήπο.

Ανάλογα με την ακριβή διαδρομή και το ρυθμό, η διαδρομή θα περιελάμβανε ανάβαση από την κοιλάδα Kidron μέχρι το όρος Σιών.

Ο οίκος του Καϊάφα είναι μια βιβλική τοποθεσία στην Ιερουσαλήμ που πιστεύεται ότι είναι η τοποθεσία όπου ο Ιησούς κατηγορήθηκε για βλασφημία κατά του Θεού.

Από εκεί, ο Ιησούς μεταφέρθηκε στο παλάτι του Ηρώδη, το οποίο κάποτε βρισκόταν απέναντι από το δυτικό τείχος της πόλης.

Η διαδρομή θα διαρκούσε πιθανότατα περίπου 30 λεπτά με τα πόδια λόγω του λοφώδους εδάφους της Ιερουσαλήμ.

Στο παλάτι του Ηρώδη βρισκόταν επίσης το πραιτώριο όπου ο Πόντιος Πιλάτος, ο Ρωμαίος κυβερνήτης της Ιουδαίας, καταδίκασε τον Ιησού σε θάνατο.

Σύμφωνα με τη Βίβλο, ο Ιησούς αναγκάστηκε να μεταφέρει έναν τεράστιο, ξύλινο σταυρό μέσα από την πόλη στον Γολγοθά, ή Γολγοθά, περίπου 2.650 πόδια μακριά.

Η Αγία Γραφή δεν διευκρινίζει πόση ώρα ο Ιησούς μετέφερε τον σταυρό, αλλά οι θεολόγοι εκτιμούν ότι χρειάστηκε τουλάχιστον τρεις ώρες για να κάνει το ταξίδι.

Ο χώρος είναι σήμερα γνωστός ως η Εκκλησία του Παναγίου Τάφου, η οποία, σύμφωνα με τους Χριστιανούς, βρίσκεται στον τόπο της σταύρωσης του Ιησού. Η εκκλησία χτίστηκε το 326 μ.Χ.

Μετά τη σταύρωση, λέγεται ότι ο Ιησούς αναπαύθηκε σε ένα βραχώδες τομ περίπου 300 πόδια μακριά από τον Γολγοθά.

Ο τάφος του Κήπου βρίσκεται έξω από τα τείχη της Παλιάς Πόλης, κοντά στην πύλη της Δαμασκού.

Η χριστιανική παράδοση λέει ότι το σώμα του Ιησού τοποθετήθηκε σε μια πλάκα που κόπηκε από μια ασβεστολιθική σπηλιά μετά τη σταύρωσή του από τους Ρωμαίους πριν από δύο χιλιάδες χρόνια.

Η πλάκα ταφής ήταν κλεισμένη σε μια κατασκευή γνωστή ως Edicule – μια λέξη που προέρχεται από τον λατινικό όρο aedicule που σημαίνει «μικρό σπίτι».

 

Υπάρχει μια συζήτηση εντός του χριστιανισμού σχετικά με το πού θάφτηκε ο Ιησούς. Ορισμένοι πιστεύουν ότι ήταν ο τάφος του Κήπου, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι ήταν η εκκλησία του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ.

Πηγή

Από το tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου