Γράφει η Νικολίνα Γκιουρτζή, Ψυχολόγος
Πάνω από το 80% των ανθρώπων έχουν να διηγηθούν μια ιστορία από το "σύμπαν" των συμπτώσεων. Μπορεί να είναι απλά ένα τραγούδι που συμπτωματικά έπαιξε την κατάλληλη στιγμή στο ραδιόφωνο ή ακόμη και...πιο σοβαρά γεγονότα, όπως ανεξήγητες και παράλογες διασώσεις από ατυχήματα ή συναντήσεις με πρόσωπα που εκείνη την περίοδο έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας.
Ο Carl Jung, σημαντικός ψυχίατρος και ερευνητής ασχολήθηκε βαθύτατα με
τις συμπτώσεις. Βασιζόμενος στην κινεζική σκέψη για την ολιστική αντίληψη των πραγμάτων, θεωρούσε πως η ανθρώπινη αντίληψη και η ύλη αλληλεπιδρούν. Συγκεκριμένα ισχυριζόταν πως όλοι οι άνθρωποι είναι πιθανό να βρεθούν σε μια τέτοια ψυχική κατάσταση, η οποία συμπεριλαμβάνει το συγχρονισμό ανθρώπων, καταστάσεων και γεγονότων χωρίς κανέναν προφανή λόγο.Το γεγονός αυτό οφείλεται, κατά τον Jung, σε μια εκ γενετής βαθύτερη γνώση που προϋπάρχει άσχετα από τη ζωή και την εμπειρία. Με άλλα λόγια είναι ένα κοινό ψυχικό υπόστρωμα –το συλλογικό ασυνείδητο- που εμφανίζεται κατά μήκος και πλάτος όλων των χωρών και πολιτισμών του κόσμου.
Κατά τον ίδιο τρόπο εξηγούνται και τα διαισθητικά όνειρα, όταν συμπίπτουν με πραγματικά γεγονότα της ζωής μας. Ο Jung μέσα από πολλούς του ασθενείς απέδειξε πως υπάρχει η έννοια της συγχρονικότητας, κατά την οποία συνδέεται ένα περιστατικό εκείνης της στιγμής με την ψυχική κατάσταση του συγκεκριμένου ατόμου.
Όμως δεν είναι όλες οι συμπτώσεις αποτέλεσμα συγχρονικότητας. Τυχαίες, αναπόφευκτες ή υπερφυσικές οι συμπτώσεις έχουν αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και έρευνας της επιστήμης, η οποία δίνει διάφορες εξηγήσεις, κυρίως αιτιοκρατικές, παραμένοντας παρ’ όλα αυτά ανεπαρκείς να εξηγήσουν απόλυτα την εμπειρική γνώση πολλών ατόμων.
Εναποθέτουμε λοιπόν τις ελπίδες μας για μια σαφέστερη εξήγηση των συμπτώσεων, στην κβαντική φυσική και στην προσπάθεια να συνδέσει τα φαινόμενα μεταξύ τους ως έκφραση της ύλης, της ενέργειας και της συνείδησης.
Από το tro-ma-ktiko
Από το takalyterotera2
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου