Η τιμή του ελαιόλαδου δεν ξεπερνά τα 5 ευρώ ανά κιλό και οι παραγωγοί παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις. Η αγορά του ελαιολάδου στην Κρήτη έχει εισέλθει σε μια περίοδο παρατεταμένης αδράνειας, με τις πωλήσεις να βρίσκονται σε στασιμότητα.
Συγκεκριμένα, οι αγρότες αποδίδουν αυτή τη δραματική πτώση σε κερδοσκοπικές πρακτικές, που στοχεύουν να διατηρήσουν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα, δημιουργώντας σοβαρά εμπόδια στη
βιωσιμότητα της ελληνικής ελαιοπαραγωγής.Πολλοί ελαιοπαραγωγοί επιλέγουν να αποθηκεύσουν το λάδι τους είτε στις δεξαμενές των ελαιουργείων είτε στις ιδιωτικές τους αποθήκες, ελπίζοντας σε μια πιθανή άνοδο των τιμών. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις δεν είναι αισιόδοξες, καθώς οι ειδικοί θεωρούν εξαιρετικά απίθανο η τιμή να φτάσει τα περσινά επίπεδα των 8-9 ευρώ ανά κιλό.
Στην Κρήτη, η μέση τιμή για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο κινείται μεταξύ 4,50 και 5,20 ευρώ ανά κιλό, με τις υψηλότερες τιμές να καταγράφονται στη Λακωνία (5,20 ευρώ/κιλό) και τις χαμηλότερες στη Μεσσηνία (4,60 ευρώ/κιλό).
Στη διεθνή αγορά, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:
- Ισπανία: Η μέση τιμή του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου έχει μειωθεί στα 4,51 ευρώ/κιλό, του παρθένου στα 4,37 ευρώ/κιλό, και του λαμπάντε στα 3,90 ευρώ/κιλό.
- Ιταλία: Αντίθετα, οι τιμές παραμένουν υψηλές, με το εξαιρετικά παρθένο να φτάνει τα 9,30 ευρώ/κιλό, το παρθένο τα 6,56 ευρώ/κιλό, και το λαμπάντε τα 3,25 ευρώ/κιλό.
- Τυνησία: Το εξαιρετικά παρθένο κυμαίνεται στα 4,13 ευρώ/κιλό, ενώ το λαμπάντε στα 3,45 ευρώ/κιλό.
- Τουρκία: Η μέση τιμή για το εξαιρετικά παρθένο είναι 6,88 ευρώ/κιλό, ενώ το λαμπάντε διαμορφώνεται στα 3,29 ευρώ/κιλό.
Πιέσεις για αδασμολόγητες εξαγωγές προς την ΕΕ
Η συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τυνησίας επιτρέπει την ετήσια εξαγωγή περίπου 56.700 τόνων παρθένου ελαιολάδου χωρίς δασμούς. Ωστόσο, αυτή η ποσόστωση θεωρείται ανεπαρκής, καθώς η κοινοτική ζήτηση είναι 75,5 φορές μεγαλύτερη!
Σύμφωνα με δεδομένα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το 2025, η ζήτηση ξεπέρασε τους 4,2 εκατομμύρια τόνους, ενώ για το 2024 ανήλθε στα 3,3 εκατομμύρια τόνους. Οι τυνησιακές αρχές ζητούν από την ΕΕ να διπλασιαστεί η ποσόστωση στους 100.000 τόνους, γεγονός που προκαλεί έντονες αντιδράσεις από τους παραγωγούς ελιάς στην Ιταλία και άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης.
Οι ιταλικές αγροτικές οργανώσεις, όπως η Coldiretti, αντιτίθενται σθεναρά σε αυτή την προοπτική, υποστηρίζοντας ότι οι εισαγωγές από την Τυνησία αποτελούν αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς το ελαιόλαδο που παράγεται στην Ευρώπη υπόκειται σε αυστηρούς κανόνες ιχνηλασιμότητας και ποιότητας.
Οι ελληνικές ελαιοπαραγωγικές κοινότητες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, καθώς η περαιτέρω εξάπλωση του τυνησιακού ελαιολάδου μπορεί να επηρεάσει δραματικά τις εγχώριες τιμές, οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερη πίεση για τους Έλληνες αγρότες.
Το ζήτημα παραμένει ανοιχτό και οι παραγωγοί αναμένουν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς οι εξελίξεις μπορεί να καθορίσουν τη μελλοντική πορεία της αγοράς ελαιολάδου τόσο στην Κρήτη, όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Από το newsbomb
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου