Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025

Ο ήλιος “αγρίεψε”: Τεράστια στεφανιαία τρύπα στην κορώνα του Ήλιου στοχεύει τη Γη

Μια τεράστια στεφανιαία τρύπα που εκτείνεται στο 1/4 της περιφέρειας του Ήλιου μόλις άνοιξε στον Ήλιο μας.

Μιλάμε για ένα σκοτεινό κενό που εκτείνεται στο ένα τέταρτο της περιφέρειας του Ήλιου, που λειτουργεί σαν κοσμικός “πυροσβεστικός σωλήνας” που “ανατινάζει” τους ηλιακούς ανέμους προς τη Γη. Οι παρατηρήσεις της NASA επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα τέτοια γεγονότα τα τελευταία χρόνια, με πιθανές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να

επηρεάσουν τα πάντα, από το GPS σας μέχρι το βόρειο σέλας.

Αυτοί οι ηλιακοί άνεμοι έχουν ταχύτητα πάνω από 700 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, σχεδόν διπλάσια από τη συνηθισμένη ταχύτητα των 400-500 km/s. Για να το θέσουμε σε προοπτική, σε αυτές τις ταχύτητες, τα σωματίδια από τον Ήλιο μπορούν να φτάσουν στη Γη σε λίγο περισσότερο από δύο ημέρες, σε σύγκριση με τις συνηθισμένες τρεις έως τέσσερις ημέρες. Οι υπεριώδεις κάμερες της NASA δείχνουν τη στεφανιαία τρύπα ως ένα τεράστιο σκοτεινό σημείο στην ατμόσφαιρα του Ήλιου, σαν μια μαύρη τρύπα που διαπερνά το εξωτερικό στρώμα του άστρου μας.

Οι στεφανιαίες τρύπες είναι περιοχές όπου το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου ανοίγει στο διάστημα, επιτρέποντας στον ηλιακό άνεμο να διαφύγει πιο εύκολα. Σκεφτείτε το σαν να βγάζετε το καπάκι από μια χύτρα ταχύτητας – το περιεχόμενο ρέει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι μέσω ενός μικρού ανοίγματος. Η συγκεκριμένη τρύπα είναι ιδιαίτερη τόσο λόγω του μεγέθους της (καλύπτει περίπου το 25% της περιφέρειας του Ήλιου) όσο και της θέσης της, που την καθιστά ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αποστολή σωματιδίων προς τη Γη.

Όταν αυτοί οι υπερφορτισμένοι ηλιακοί άνεμοι χτυπούν το μαγνητικό πεδίο της Γης, πυροδοτούν γεωμαγνητικές καταιγίδες που δημιουργούν θεαματικές εικόνες σέλας. Δεν μιλάμε μόνο για τις συνηθισμένες φωτεινές εκπομπές του Αρκτικού Κύκλου – αυτά τα σέλας θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι ορατά σε πολύ χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη από το συνηθισμένο. Τα μέρη που σπάνια βλέπουν το βόρειο σέλας μπορεί να πάρουν μια σπάνια εικόνα αυτού του ουράνιου φαινομένου.

Ενώ τα όμορφα σέλας δημιουργούν υπέροχες φωτογραφίες, αυτές οι καταιγίδες ενέχουν πιθανούς κινδύνους για την κοινωνία μας που εξαρτάται από την τεχνολογία.


Δείτε τι μπορεί να επηρεαστεί:

Δορυφορικές λειτουργίες: Ο αυξημένος ηλιακός άνεμος μπορεί να προκαλέσει ατμοσφαιρική αντίσταση στους δορυφόρους, επηρεάζοντας ενδεχομένως τις τροχιές και τις λειτουργίες τους. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει προσωρινά τα πάντα, από την ακρίβεια GPS έως τη λήψη δορυφορικής τηλεόρασης.

Ραδιοεπικοινωνίες: Οι ραδιοεπικοινωνίες υψηλής συχνότητας, ιδιαίτερα σε πολικές περιοχές, ενδέχεται να παρουσιάσουν διακοπές ρεύματος ή παρεμβολές. Αυτό δεν επηρεάζει μόνο τους ραδιοερασιτέχνες αλλά και τις αεροπορικές και θαλάσσιες επικοινωνίες.

Δίκτυα τροφοδοσίας: Σε ακραίες περιπτώσεις, οι γεωμαγνητικές καταιγίδες μπορούν να προκαλέσουν ρεύματα στις γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας, επηρεάζοντας δυνητικά τα ηλεκτρικά δίκτυα. Αν και οι μεγάλες διακοπές είναι σπάνιες, οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας παρακολουθούν στενά αυτά τα γεγονότα.

Για τους επιστήμονες του διαστημικού καιρού, αυτή η εκδήλωση παρέχει ανεκτίμητες ερευνητικές ευκαιρίες. Το μέγεθος και η ένταση αυτής της στεφανιαίας τρύπας προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες για μελέτη:

Συμπεριφορά και ταχύτητα ηλιακού ανέμου

Επιπτώσεις στις δορυφορικές λειτουργίες

Σχηματισμός και έκταση Σέλας

Επιπτώσεις στα συστήματα επικοινωνιών


Το Διαστημικό Κέντρο Πρόβλεψης Καιρού του NOAA παρακολουθεί στενά αυτό το συμβάν, παρέχοντας τακτικές ενημερώσεις για πιθανές επιπτώσεις. Η διάρκεια των φαινομένων μπορεί να διαρκέσει από αρκετές ώρες έως πολλές ημέρες, ανάλογα με την περιστροφή της στεφανιαίας τρύπας με τον Ήλιο και τη βιωσιμότητα του ρεύματος του ηλιακού ανέμου.

Αυτό το συμβάν χρησιμεύει ως υπενθύμιση της απίστευτης δύναμης του αστεριού μας και της ευπάθειας της τεχνολογίας μας στις διαστημικές καιρικές συνθήκες. Καθώς γινόμαστε ολοένα και περισσότερο εξαρτημένοι από τη δορυφορική τεχνολογία και τα ηλεκτρικά δίκτυα, η κατανόηση και η προετοιμασία για αυτά τα ηλιακά συμβάντα γίνεται όλο και πιο κρίσιμη.

 

Αυτό το συμβάν στεφανιαίας τρύπας είναι μέρος του φυσικού κύκλου δραστηριότητας του Ήλιου, ο οποίος αυτή τη στιγμή πλησιάζει τη μέγιστη φάση του. Μπορούμε να περιμένουμε περισσότερα τέτοια γεγονότα τους επόμενους μήνες και χρόνια, αν και δεν θα είναι όλα αυτού του μεγέθους ή δεν θα είναι τοποθετημένα ώστε να επηρεάζουν τη Γη τόσο άμεσα.

photo: freepik.ελ.γρ

Από το katohika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου