Σαν σήμερα το 1931 το «Έγκλημα στου Χαροκόπου» συγκλονίζει την ελληνική κοινωνία και μένει στην ιστορία ως ένα από τα πιο διαβόητα εγκλήματα της χώρας. Ο 36χρονος εργολάβος Δημήτρης Αθανασόπουλος βρίσκεται δολοφονημένος και διαμελισμένος, με τους δράστες να είναι η σύζυγός του, η πεθερά του, ο ανιψιός της πεθεράς του και η υπηρέτρια του σπιτιού.
Ο Δημήτρης Αθανασόπουλος, καταγόμενος από τη Μεγαλόπολη, είχε μετακομίσει στην Αθήνα και εργάστηκε ως εργολάβος οικοδομών και δημοσίων έργων. Το 1922 παντρεύτηκε τη
Σοφία (Φούλα) Κάστρου, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά. Ωστόσο, ο γάμος τους ήταν ταραχώδης, με συνεχείς καβγάδες και κατηγορίες για κακοποίηση. Ο Αθανασόπουλος φέρεται να ζούσε έκλυτη ζωή, ενώ οι σχέσεις του με την πεθερά του, Άρτεμις Κάστρου, ήταν ιδιαίτερα τεταμένες.Τη νύχτα της 4ης Ιανουαρίου 1931, ο Αθανασόπουλος επέστρεψε μεθυσμένος στο σπίτι του στην περιοχή Χαροκόπου και κακοποίησε τη σύζυγό του. Η Φούλα ζήτησε βοήθεια από τη μητέρα της, Άρτεμις, η οποία αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της.
Η σκηνή που εκτυλίχθηκε ήταν βγαλμένη από αστυνομική σειρά. Η πεθερά πείθει τον 19χρονο ανιψιό της, Δημήτρη Μοσκιό να πυροβολήσει τον Αθανασόπουλο ενώ κοιμόταν. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια της υπηρέτριας, Ιωάννας (Γιαννούλας) Μπέλλου, προσπάθησαν να κάψουν το πτώμα. Όταν η έντονη μυρωδιά τους ανάγκασε να σταματήσουν, τεμάχισαν το σώμα και το τοποθέτησαν σε δύο τσουβάλια, τα οποία πέταξαν στις όχθες του Κηφισού.
Στις 6 Ιανουαρίου 1931, τα τσουβάλια με το διαμελισμένο σώμα του Αθανασόπουλου βρέθηκαν από περαστικούς, προκαλώντας σοκ. Η αστυνομία, μετά από έρευνες, συνέλαβε τη σύζυγο, την πεθερά, τον ανιψιό και την υπηρέτρια ως υπεύθυνους για το έγκλημα.
Η δίκη εξελίχθηκε σε κοινωνικό θέαμα. Κάθε λεπτομέρεια της υπόθεσης γινόταν πρωτοσέλιδο, ενώ οι ποινές που επιβλήθηκαν άφησαν την κοινή γνώμη διχασμένη: ήταν δικαιοσύνη ή απλά μια πράξη εκδίκησης για την κοινή γνώμη;
Η Άρτεμις Κάστρου και η Φούλα Αθανασοπούλου καταδικάστηκαν σε θάνατο, η υπηρέτρια σε ισόβια δεσμά και ο Δημήτρης Μοσκιός σε 20 χρόνια κάθειρξη, λόγω αναγνώρισης ελαφρυντικών.
Το έγκλημα αυτό ενέπνευσε το λαϊκό τραγούδι «Κακούργα πεθερά», με στίχους που αναφέρονται στον Αθανασόπουλο και την πεθερά του: «Καημένε Αθανασόπουλε, τι σου ‘μελλε να πάθεις, από κακούργα πεθερά τα νιάτα σου να χάσεις».
Το τραγούδι έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές, αντικατοπτρίζοντας την απήχηση της υπόθεσης στην κοινωνία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου