Τεχνουργήματα με αποτυπώματα από πατημασιές ζώων ηλικίας 2.000 ετών αποκαλύφθηκαν κατά την διάρκεια ανασκαφών σε αρχαία ελληνική πόλη, που ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. και ήταν ένας από τους σημαντικότερους οικισμούς της περιοχής Καρία.
Πρόκειται για την πόλη Ηράκλεια που βρίσκεται εντός των ορίων του χωριού Kapıkırı στην περιοχή Milas της επαρχίας των Μούγλων, στη σημερινή Τουρκία. Η πόλη, η οποία κάποτε είχε ακτογραμμή κατά μήκος του
κόλπου του Λάτμου, μιας προέκτασης του Αιγαίου, βρίσκεται σήμερα στις όχθες της λίμνης Μπάφα.Αρχαία πατημασιά ζώου, (Φωτογραφία: Anadolu Agency).
Η αγάπη για την φύση και τα ζώα
Η ομάδα ανασκαφών αποκάλυψε παραστατικά μωσαϊκά, λυχνάρια, και πλίνθους με αποτυπώματα από πατημασιές ζώων και τάφους που περιείχαν σκελετούς ζώων και ανθρώπων. Όλα τα ευρήματα καταδεικνύουν την αγάπη των ανθρώπων που έζησαν στην Ηράκλεια πριν από 2.000 χρόνια στο παρελθόν, για τα ζώα.
Η επικεφαλής των ανασκαφών στο όρος Λάτμος και την Ηράκλεια, η καθηγήτρια Δρ. Zeliha Gider Büyüközer, δήλωσε σε ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu πως, η γεωλογική ιστορία της Ηράκλειας και της περιβάλλουσας του Λάτμου περιοχής, καταλαμβάνει 500 εκατομμύρια χρόνια, μαζί και το φυσικό της τοπίο και είναι ξεχωριστή.
Η Büyüközer είπε ότι, οι άνθρωποι της Ηράκλειας αξιοποιούσαν πολύ αποτελεσματικά τη φύση, χωρίς να την καταστρέφουν, καθώς κατασκεύαζαν τα κτίριά τους. Είπε ενδεικτικά πως, «οι αρχαιολογικές ανασκαφές υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι της Ηράκλειας ζούσαν σε αρμονία με τη φύση, θεωρούσαν τα ζώα αναπόσπαστο τμήμα της ζωής τους και εξέφραζαν την αγάπη τους αυτή μέσα από την τέχνη και τα τελετουργικά. Η αρχαία αυτή κοινότητα, η οποία ενσωμάτωσε στέρεους βράχους στα κτίριά της, κατασκεύασε ανθεκτικές δομές, σε αρμονία με το περιβάλλον».
Η επικεφαλής των ανασκαφών στην Ηράκλεια, Δρ. Zeliha Gider Büyüközer, (Φωτογραφία: Anatolian Archaeology).
Τα κτίρια στην αρχαία πόλη, είναι η ισχυρότερη απόδειξη μιας ζωής εναρμονισμένης με τη φύση. Η Büyüközer ανέφερε πως, στις ανασκαφές στην Ηράκλεια το 2022, σε ένα κοιμητήριο κοντά στον νότιο πύργο της Ελληνιστικής εποχής, ανακάλυψαν έναν σκύλο θαμμένο δίπλα σ’ έναν άνθρωπο.
«Αυτό μαρτυρά πόσο σημαντικά ήταν τα ζώα για τους ανθρώπους της Ηράκλειας. Η παρατήρηση ότι, οι άνθρωποι θάβονταν μαζί με τα σκυλιά τους, δείχνει πως θωρούσαν τα ζώα τους ανεκτίμητα και ότι ήταν πολύ συνδεδεμένοι μαζί τους. Βρέθηκαν πολλά αποτυπώματα που ανήκαν σε σκύλους, σε πλακίδια του ρωμαϊκού λουτρού κατά τις ανασκαφές», επισημαίνει η ίδια.
O Ελληνιστικός πύργος, (Φωτογραφία: Anatolian Archaeology).
Η Büyüközer εξήγησε ότι, τα περίπου 2.000 ετών αποτυπώματα από πόδια ζώων, διαμορφώθηκαν επειδή τα κατοικίδια πατούσαν στα τούβλα, όσο αυτά ήταν απλωμένα για να στεγνώνουν στον ήλιο, μετά τον σχηματισμό τους στα καλούπια.
Τι μαρτυρούν οι πατημασιές
Τόνισε πως, τα αποτυπώματα αυτά, μαρτυρούν την αγάπη και τη στενή σχέση των ανθρώπων της Ηράκλειας με τα ζώα. Τόνισε ότι, τα μωσαϊκά που αποκαλύφθηκαν στις ιστορικές δομές αναπαριστούν τις μορφές διαφόρων ζώων, σημειώνοντας πως, «τα παραστατικά στοιχεία που ανακτήθηκαν από τις ανασκαφές, τονίζουν πόσο καλά γνώριζαν οι άνθρωποι της Ηράκλειας τα ζώα του περιβάλλοντός τους και πόσο ενδιαφέρονταν γι’ αυτά.
Τα κεραμικά και τα λυχνάρια, τα οποία αναπαριστούν διακοσμήσεις με βλάστηση και μορφές ζώων, είναι ένα ακόμη σημαντικό εύρημα που υποδηλώνει την αγάπη της κοινότητας για τη φύση και τα ζώα.
Είναι πρόδηλο ότι, οι άνθρωποι της Ηράκλειας, δεν έβλεπαν απλώς τη φύση και τα ζώα με τα οποία συμβιούσαν ως τμήμα του περιβάλλοντος, αλλά τα αξιοποιούσαν και στην τέχνη τους».
Τα ευρήματα μαρτυρούν την αγάπη των κατοίκων της Ηράκλειας για τα ζώα (Φωτογραφία: Anatolian Archaeolog).
Από το enikos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου