Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Τα ρομπότ μπορεί να είναι σε θέση να αισθάνονται…ανθρώπινα συναισθήματα μόνο αγγίζοντας το δέρμα!

 Οι παραδοσιακές τεχνολογίες ανίχνευσης συναισθημάτων, όπως η αναγνώριση προσώπου και η ανάλυση ομιλίας, είναι συχνά επιρρεπείς σε σφάλματα.

Τα ρομπότ μπορεί να είναι σε θέση να μετρήσουν πώς αισθάνεστε, ισχυρίζονται επιστήμονες.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα μελλοντικά ρομπότ μπορεί να είναι σε θέση να μετρήσουν πώς αισθάνεσαι αγγίζοντας απλώς το ανθρώπινο δέρμα. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο

περιοδικό IEEE Access, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την αγωγιμότητα του δέρματος ως τρόπο για να καταλάβουν πώς αισθανόταν ένα άτομο. Η αγωγιμότητα του δέρματος είναι ένα μέτρο του πόσο καλά το δέρμα άγει τον ηλεκτρισμό, ο οποίος συνήθως αλλάζει ως απόκριση στην έκκριση ιδρώτα και τη νευρική δραστηριότητα, υποδηλώνοντας διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις του ανθρώπου.

Οι παραδοσιακές τεχνολογίες ανίχνευσης συναισθημάτων, όπως η αναγνώριση προσώπου και η ανάλυση ομιλίας, είναι συχνά επιρρεπείς σε σφάλματα, ειδικά σε μη βέλτιστες οπτικοακουστικές συνθήκες. Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αγωγιμότητα του δέρματος προσφέρει μια πιθανή λύση, παρέχοντας έναν μη επεμβατικό τρόπο καταγραφής συναισθημάτων σε πραγματικό χρόνο.

Για τη μελέτη, οι συναισθηματικές αντιδράσεις 33 συμμετεχόντων μετρήθηκαν δείχνοντάς τους συναισθηματικά βίντεο και μετρώντας την αγωγιμότητα του δέρματος τους. Τα ευρήματα αποκάλυψαν διαφορετικά μοτίβα για διαφορετικά συναισθήματα: οι αντιδράσεις φόβου ήταν οι πιο μακροχρόνιες, υποδηλώνοντας έναν εξελικτικό μηχανισμό συναγερμού. Τα συναισθήματα της οικογενειακής σύνδεσης, ένα μείγμα ευτυχίας και λύπης, έδειξαν πιο αργές αντιδράσεις και το χιούμορ πυροδότησε γρήγορες αλλά φευγαλέες αντιδράσεις.

«Μέχρι σήμερα, λίγες μελέτες έχουν εξετάσει πώς η δυναμική των αποκρίσεων αγωγιμότητας του δέρματος διαφέρει μεταξύ των συναισθημάτων, παρά το ότι η υψηλή ανταπόκριση είναι βασικό χαρακτηριστικό της αγωγιμότητας του δέρματος», τόνισαν οι επιστήμονες.

«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αναμένεται να συμβάλουν στην ανάπτυξη τεχνολογιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ακριβή εκτίμηση των συναισθημάτων, όταν συνδυάζονται με άλλα φυσιολογικά σήματα».


Ενσωμάτωση της αγωγιμότητας του δέρματος με άλλες τεχνικές

Η μελέτη και η τεχνική αγωγιμότητας βασίζονται στο γεγονός ότι η συναισθηματική απόκριση σε οποιαδήποτε κατάσταση ενεργοποιεί τους ιδρωτοποιούς αδένες, οι οποίοι με τη σειρά τους αλλάζουν τις ηλεκτρικές ιδιότητες του δέρματος. Αν και η μέθοδος απέχει πολύ από το να είναι τέλεια, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ενσωμάτωσή της με μέτρα όπως ο καρδιακός ρυθμός και η εγκεφαλική δραστηριότητα θα μπορούσε να βελτιώσει την ακρίβεια της ανίχνευσης συναισθημάτων.

«Ως εκ τούτου, η περαιτέρω εξερεύνηση αυτών των φυσιολογικών σημάτων σε αυτή τη μελέτη, ιδιαίτερα των αποκρίσεων αγωγιμότητας του δέρματος, μπορεί να προωθήσει τεχνικές για την αναγνώριση συναισθημάτων».

 

Η μελέτη έχει εκτεταμένες συνέπειες, καθώς θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα μελλοντικά ρομπότ δεν θα είναι σε θέση απλώς να αλληλεπιδρούν αλλά και να συμπάσχουν με τους χρήστες, κατανοώντας τις συναισθηματικές τους καταστάσεις μέσω λεπτών φυσιολογικών ενδείξεων.


photo: freepik/el.gr

Από το katohika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου