Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024

Ανακαλύφθηκαν τελετουργικές ταφές σκύλων που σχετίζονται με τη θεά Γκούλα – Τι δείχνουν για την κοινωνία της Εποχής του Σιδήρου

Οι σκύλοι είχαν από την αρχαιότητα κεντρική θέση στην ζωή των ανθρώπων την αγάπη των οποίων απολάμβαναν. Το γεγονός όμως ότι βρέθηκαν τελετουργικές ταφές σκύλων οι οποίες συνδέονται με την θεότητα Γκούλα, την θεά της ιατρικής, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων.

Ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Χαρράν, στην περιοχή της Σανλιούρφα, έναν από τους παλαιότερους οικισμούς που ανήκουν στην προσωρινή λίστα των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, έχουν φέρει στο φως τέσσερις

τελετουργικές ταφές σκύλων από την Εποχή του Σιδήρου.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Χαρράν, βρίσκεται στον δήμο της Χαρράν, 44 χλμ. νότια της επαρχίας της Σανλιούρφα. Στο κέντρο της ομώνυμης πεδιάδας, η Χαρράν βρίσκεται στη συμβολή των δρόμων που εκτείνονται από τον νότο – προς τον βορρά και από την ανατολή – έως τη δύση.

Ανασκαφές στη Χαρράν

Είχε εποικιστεί από πολλούς πολιτισμούς, όπως το Παλαιό και το Νέο Βασίλειο της Ασσυρίας, τους Χετταίους, τους Νέους Βαβυλωνίους, τους Πέρσες, τους Έλληνες, τους Ρωμαίους και τους Ρωμαίους της Ανατολικής Αυτοκρατορίας.

Η παρουσία του ναού της Σελήνης, του Θεού Σιν στη Χαρράν, απέδιδε στην πόλη αυτή, σ’ όλη τη διάρκεια της ύπαρξής της, ιερότητα. Η Χαρράν αναφέρεται για πρώτη φορά στη Γένεση, ως η πατρίδα του Θάρα, του πατέρα του Αβραάμ και των απογόνων του.

Ανασκαφές στη Χαρράν, οι οποίες διεξάγονται με επικεφαλής τον καθηγητή Δρ. Mehmet Önal, πρόεδρο του τμήματος αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο της  πόλης, με την υποστήριξη της τουρκικής ιστορικής εταιρείας, του δήμου της Σανλιούρφα, του κυβερνείου της Χαρράν, και του υπουργείου πολιτισμού και τουρισμού, έφεραν στο φως μοναδικά ευρήματα που αποκαλύπτουν στοιχεία για τις πεποιθήσεις και τα ταφικά έθιμα των ανθρώπων της εποχής.

Ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Χαρράν, (Φωτογραφία: Gazete İpekyol – Fadime Kıldı).


Ρεπλίκες αρχαίων τεχνουργημάτων

Στη διάρκεια των ανασκαφών που διεξήχθησαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Κληρονομιά για το Μέλλον», υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ανακαλύφθηκαν οι σχετικές ταφές σκύλων, για πρώτη φορά. Ο επικεφαλής των ανασκαφών, καθηγητής Δρ. Mehmet Önal, δήλωσε ότι οι σκύλοι ήταν θαμμένοι με τρόπο τελετουργικό που παρέπεμπε στη Gula, τη θεά της ίασης.

Κατά κανόνα, οι σκύλοι είχαν σχέση με τη λατρεία της Gula. H Gula ήταν η θεά της θεραπείας και της ιατρικής, στην περιοχή της Μεσοποταμίας.

Την χαρακτήριζαν ως «θεραπεύτρια της γης» και τη «γυναίκα που κάνει το σπασμένο ξανά ακέραιο». Λέγεται ότι, το σκυλί τη συνόδευε όταν αντιμετώπιζε τους εχθρούς. Πολλά ειδώλια σκύλων, αφιερωμένα στην Gula, με επιγραφές, λαξευμένες προσευχές, έχουν βρεθεί στους ναούς της.

Δηλώνοντας ότι, οι ταφές εικάζεται ότι ανήκουν στην Εποχή του Σιδήρου το 700 π.Χ., ο καθηγητής Önal, είπε: «Βρέθηκαν τέσσερις ταφές σκύλων, στα 2 με 3 μέτρα από την περιοχή όπου βρισκόταν ο Ναός του Σιν, είχαν ετοιμαστεί δύο μέρη και ταφικοί χώροι, διαμορφωμένοι στο σχήμα ημισελήνου. Θεωρούσαν ότι το σπίτι θεράπευε την ασθένεια».

Μελετώντας αυτές τις ταφές, μπορεί να θεωρηθεί ότι λατρευόταν η θεά Gula. Από τότε που ανακαλύφθηκαν τα ανάγλυφα με τους σκύλους στο κάστρο της Χαρράν, εικάζεται ότι, στην περιοχή υπήρχε εκείνη την εποχή μια λατρευτική αίρεση σκύλων, δεδομένων των νέων ευρημάτων.

 

Οι Ibn al Varag και Shaykhurrabve Dimashki εξηγούν μέσα από τις σημειώσεις τους ότι το κάστρο προηγουμένως ήταν ναός των Σαββαίων. Ανήκαν σε μία ελάχιστα μελετημένη αρχαία Σημιτική θρησκεία, της Άνω Μεσοποταμίας, στην πόλη της Χαρράν.

                     

Από το enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου