Η ασυνήθιστη μορφή ανακαλύφθηκε κατά την ανασκαφή στην τοποθεσία Bahra 1
Οι ερευνητές λένε ότι, αν και το εύρημα είναι τυπικό για ειδώλια της νεολιθικής κοινότητας Ubaid, είναι το πρώτο του είδους του που ανακαλύπτεται στην περιοχή του Κόλπου
Ως μία «απόλυτη έκπληξη» χαρακτηρίζουν αρχαιολόγοι την ανακάλυψη ενός μυστηριώδους αγάλματος που μοιάζει με εξωγήινο και βρέθηκε σε οικισμό της Λίθινης Εποχής 7.000 ετών στο Κουβέιτ
Η ασυνήθιστη μορφή
ανακαλύφθηκε κατά την ανασκαφή στην τοποθεσία Bahra 1.Περιέγραψαν την πήλινη φιγούρα ως ένα “μικρό, λεπτοδουλεμένο κεφάλι, με λοξά μάτια, επίπεδη μύτη και επιμήκες κρανίο”. Μοιάζει κάπως με έναν εξωγήινο, ή ακόμα και με το καπέλο διαλογής από τη σειρά Harry Potter. Αν και μπορεί να φαίνεται παράξενο, αυτό το στυλ ήταν στην πραγματικότητα κοινό στην αρχαία Μεσοποταμία, αν και αυτή είναι η πρώτη φορά που βρέθηκε ένα στο Κουβέιτ ή στον Αραβικό Κόλπο.
[Η] ανακάλυψη του ειδωλίου ήταν μια απόλυτη έκπληξη για όλη την ομάδα’, δήλωσε στο Live Science η Agnieszka Szymczak, επικεφαλής της αποστολής. ‘Ήταν το πρώτο τέτοιο εύρημα όχι μόνο μεταξύ των πάνω από 1.500 μικρών ευρημάτων που έχουν ανασκαφεί από την τοποθεσία Bahra 1, αλλά και από την περιοχή του Αραβικού Κόλπου’.
Η κοινή ομάδα Κουβέιτ-Πολωνίας ανασκάπτει έναν από τους παλαιότερους οικισμούς της Αραβικής Χερσονήσου, με κατοίκηση που διαρκεί από το 5500 έως το 4900 π.Χ. περίπου. Οι ερευνητές λένε ότι, αν και το εύρημα είναι τυπικό για ειδώλια της νεολιθικής κοινότητας Ubaid, είναι το πρώτο του είδους του που ανακαλύπτεται στην περιοχή του Κόλπου.
Ο καθηγητής Piotr Bieliski, του Κέντρου Μεσογειακής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας, δήλωσε: “Η παρουσία αυτού του ειδωλίου στην περιοχή μας εγείρει ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με τον σκοπό του και τη συμβολική, και ίσως τελετουργική, σημασία που μπορεί να είχε για την κοινότητα που κατοικούσε σε αυτόν τον οικισμό”.
Μια άλλη σημαντική ανακάλυψη βλέπει την επιβεβαίωση της τοπικής παραγωγής κεραμικής. Από την έναρξη της έρευνας στη θέση Bahra 1, έχουν ανακαλυφθεί δύο τύποι αγγείων. Πρόκειται για εισαγόμενη κεραμική που σχετίζεται με τον πολιτισμό Ubaid και για εντελώς διαφορετική κεραμική, τη λεγόμενη Coarse Red Ware (CRW), γνωστή και από άλλες σύγχρονες θέσεις στην αραβική χερσόνησο.
Η κεραμική CRW θεωρείται εδώ και καιρό τοπικό προϊόν, αλλά μέχρι τώρα δεν υπήρχαν στοιχεία για τους συγκεκριμένους τόπους παραγωγής της.
Η βασική ανακάλυψη ήταν ένα άψητο πήλινο αγγείο, το οποίο βοήθησε να επιβεβαιωθεί ότι η Bahra 1 είναι η παλαιότερη γνωστή θέση παραγωγής κεραμικής στην περιοχή του Κόλπου.
pentapostagma.gr
Από το katohika
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου