επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea
Καταπιέζοντας το φτέρνισμα με το να κρατάμε σφιχτά κλειστά την μύτη και το στόμα μας κινδυνεύουμε να προκαλέσουμε οργανικές βλάβες, προειδοποιούν οι γιατροί και επικαλούνται την περίπτωση ενός 34χρονου, ο οποίος τραυμάτισε σοβαρά τον λάρυγγά του στην προσπάθειά του να κρατήσει ένα δυνατό φτέρνισμα.
Γιατροί στο Λέστερ της Αγγλίας, όπως αναφέρει το BBC, ανακοίνωσαν ότι ο Βρετανός, το όνομα του οποίου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, προκάλεσε ρήξη
λάρυγγα και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο.Όπως προειδοποιούν οι ίδιοι σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ Case Reports, "εγκλωβίζοντας" ένα φτέρνισμα μπορούμε να προκαλέσουμε βλάβη στα αυτιά μας (όπως διάτρηση τυμπανικού υμένα) ή ακόμη και ρήξη ανευρύσματος εγκεφάλου.
Τι συνέβη στην περίπτωση του 34χρονου; Η πίεση που δεν εκτονώθηκε με το φτέρνισμα προκάλεσε ρήξη των μαλακών ιστών του λάρυγγα. Οι γιατροί προειδοποιούν ότι παρότι αυτό είναι ασυνήθιστο και σπάνιο, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός.
Ο Βρετανός περιέγραψε ότι ένιωσε "σαν κάτι να πετάγεται" μέσα στον λαιμό του όταν συνέβη αυτό και στη συνέχεια αισθάνθηκε πόνο και δυσκολία στην κατάποση και στην ομιλία.
Όταν τον εξέτασαν οι γιατροί διαπίστωσαν ότι υπήρχε οίδημα στον λάρυγγα και γύρω από τον λαιμό του.
Ακτινογραφία αποκάλυψε ότι αέρας εξερχόταν από την τραχεία του προς τον μαλακό ιστό του μέσω της "ρωγμής" που είχε σχηματιστεί.
Ο άνδρας τρεφόταν επί επτά μέρες με σωλήνα ώστε να μπορέσουν να επουλωθούν οι μαλακοί ιστοί. Αφού παρέμεινε επί μια εβδομάδα στο νοσοκομείο επέστρεψε σπίτι του και ανάρρωσε πλήρως.
Γιατί δεν πρέπει να «πνίγουμε» το φτέρνισμα
Με αφορμή αυτό το περιστατικό γιατροί του πανεπιστημίου του Νταντί επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να κλείνουμε τη μύτη και το στόμα τη στιγμή που φτερνιζόμαστε.
Με μια τέτοια κίνηση, η πίεση στην ανώτερη αναπνευστική οδό μπορεί να αυξηθεί κατά περίπου 20 φορές. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς, μεταξύ άλλων ρήξη τυμπάνου, ανεύρυσμα, ακόμη και κάταγμα στα πλευρά.
Ο δρ. Ράσαντς Μίζιροβς, επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης, δήλωσε στο BBC ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να φτερνίζονται ελεύθερα, καθώς πρόκειται για φυσικό αμυντικό μηχανισμό του σώματος.
«Πρέπει να καλύπτουμε απαλά το πρόσωπο, είτε με την παλάμη μας είτε με το εσωτερικό του αγκώνα», σημείωσε, εξηγώντας ότι έτσι θα προστατεύσουμε τους γύρω μας από τους ιούς.
Επίσης ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες μέθοδοι για να «πνίγει» κάποιος το φτέρνισμα, χωρίς να κλείνει το στόμα και τη μύτη. «Εγώ χρησιμοποιώ μια άλλη τεχνική: πιέζω τον αντίχειρα στο άνω χείλος, ακριβώς κάτω από τη μύτη, για λίγα δευτερόλεπτα και για εμένα έχει αποτέλεσμα», εξήγησε.
Από το medlabgr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου