Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Άγνωστα στην επιστήμη γονίδια και όχι η διατροφή παράγουν μακροχρόνια και υγιή ζωή

 Νέα μελέτη ανατρέπει όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα για τους μηχανισμούς του ευ ζην.

Το μυστικό για μια μακροχρόνια και υγιή ζωή βρίσκεται περισσότερο στα γονίδια παρά στη διατροφή σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Πιστεύεται ευρέως ότι η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων μπορεί να επιμηκύνει τη ζωή, με ορισμένες μελέτες να υποδηλώνουν ότι η μείωση της πρόσληψης έως και 25% μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση έως και 3%.

Ωστόσο η νέα μελέτη που έγινε σε ποντίκια δείχνει ότι τα γονίδια μπορεί να παίζουν

μεγαλύτερο ρόλο στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από την απλή μείωση της πρόσληψης τροφής. Οι επιστήμονες λένε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι αυτά τα γονίδια, τα οποία δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί, μπορούν να κάνουν τα σώματα πιο γερά και να παραμείνουν ανθεκτικά απέναντι στις αντιξοότητες.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που έζησαν περισσότερο ήταν επίσης αυτά που έχασαν το λιγότερο βάρος ενώ κατανάλωναν λιγότερη τροφή, υποδεικνύοντας ότι η νηστεία βοηθά κάποιους να ζήσουν περισσότερο αλλά κάποιους άλλους όχι.

Η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διερευνηθεί εάν οι περιοριστικές δίαιτες όπως η διαλείπουσα νηστεία – ένα πρόγραμμα διατροφής που εναλλάσσεται μεταξύ των περιόδων φαγητού και της νηστείας – και ο περιορισμός των θερμίδων, ο οποίος περιλαμβάνει τη μείωση της ποσότητας των θερμίδων που καταναλώνονται ενώ λαμβάνονται αρκετά θρεπτικά συστατικά, μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής στους ανθρώπους.


Ο Γκάρι Τσόρτσιλ, καθηγητής στο The Jackson Laboratory στις ΗΠΑ, δήλωσε: «Η μελέτη μας δείχνει πραγματικά τη σημασία της ανθεκτικότητας. Τα πιο εύρωστα ζώα διατηρούν το βάρος τους ακόμα και ενόψει του στρες και του θερμιδικού περιορισμού, και είναι αυτά που ζουν περισσότερο. Υποδηλώνει επίσης ότι ένα πιο μέτριο επίπεδο περιορισμού των θερμίδων μπορεί να είναι ο τρόπος για να εξισορροπηθεί η μακροπρόθεσμη υγεία και η διάρκεια ζωής».

Για τη μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν τις επιπτώσεις της διαλείπουσας νηστείας και του περιορισμού των θερμίδων σε περίπου χίλια θηλυκά ποντίκια. Οι επιστήμονες είπαν ότι κάθε ποντίκι επιλέχθηκε για να είναι γενετικά διακριτό, γεγονός που «επέτρεψε στην ομάδα να αναπαραστήσει καλύτερα τη γενετική ποικιλότητα του ανθρώπινου πληθυσμού» και έκανε τη μελέτη «μια από τις πιο σημαντικές έρευνες για τη γήρανση και τη διάρκεια ζωής μέχρι

σήμερα».


Τα πειράματα

Τα ποντίκια χωρίστηκαν τυχαία σε μία από τις πέντε διαφορετικές δίαιτες.Η πρώτη ομάδα είχε το δικαίωμα να τρώει ελεύθερα οποιαδήποτε τροφή ανά πάσα στιγμή, ενώ στη δεύτερη και την τρίτη ομάδα, τα ζώα είχαν μόνο το 60% ή το 80% των βασικών θερμίδων τους κάθε μέρα. Στις δύο τελευταίες ομάδες, τα ποντίκια δεν έλαβαν τροφή για μία ή δύο συνεχόμενες ημέρες κάθε εβδομάδα, αλλά μπορούσαν να φάνε όσο ήθελαν τις υπόλοιπες ημέρες.

Τα πλάσματα μελετήθηκαν για το υπόλοιπο της ζωής τους με τακτικές εξετάσεις αίματος που εξετάζουν δείκτες υγείας όπως το σωματικό βάρος, τα ποσοστά σωματικού λίπους, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τη θερμοκρασία του σώματος.

Υποδηλώνει επίσης ότι ένα πιο μέτριο επίπεδο περιορισμού των θερμίδων μπορεί να είναι ο τρόπος για να εξισορροπηθεί η μακροπρόθεσμη υγεία και η διάρκεια ζωής. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που έκαναν δίαιτες χωρίς περιορισμούς έζησαν κατά μέσο όρο 25 μήνες, εκείνα που έκαναν δίαιτες διαλείπουσας νηστείας έζησαν κατά μέσο όρο 28 μήνες, όσοι έτρωγαν το 80% της αρχικής τιμής έζησαν κατά μέσο όρο 30 μήνες και εκείνοι που έτρωγαν το 60% η βασική τιμή έζησε 34 μήνες.

Αλλά οι ερευνητές είπαν ότι μέσα σε κάθε ομάδα, διαπίστωσαν ότι το εύρος της διάρκειας ζωής διέφερε ευρέως. Η ομάδα είπε ότι στην ομάδα όπου τα ποντίκια έτρωγαν τις λιγότερες θερμίδες, τα πλάσματα είχαν διάρκεια ζωής που κυμαινόταν από μερικούς μήνες έως τεσσεράμισι χρόνια.

Αναλύοντας δεδομένα για να προσπαθήσουν να εξηγήσουν αυτό το ευρύ φάσμα, οι ερευνητές είπαν ότι βρήκαν ότι οι γενετικοί παράγοντες είχαν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στη διάρκεια ζωής από τις δίαιτες. Είπαν ότι αυτό υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο τα γονίδια παίζουν «μείζονα ρόλο στο πώς αυτές οι δίαιτες θα επηρεάσουν την πορεία της υγείας ενός ατόμου».

 

Ο καθηγητής Τσόρτσιλ είπε: «Αν θέλετε να ζήσετε πολύ, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε στη διάρκεια της ζωής σας, όπως η διατροφή, αλλά πραγματικά αυτό που θέλετε είναι μια πολύ μεγάλη σε ηλικία γιαγιά».

Από το naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου