Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Ανακαλύφθηκε ομαδικός τάφος με πάνω από 4.500 πτώματα – Τι δείχνει για την σκοτεινή ιστορία πόλης του 18ου αιώνα

 Στον χώρο ενός ιστορικού κτιρίου, ανακαλύφθηκε ομαδικός τάφος με πάνω από 4.500 πτώματα που αποτελούν, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, «ένα σκοτεινό κεφάλαιο» της ιστορίας της πόλης.

Τα ευρήματα ήρθαν στο φως έπειτα από πενταετή ανασκαφή, στο σημείο όπου βρισκόταν το νοσοκομείο Blackberry Hill στο Stapleton του Μπρίστολ. Η ανακάλυψη έγινε γνωστή μέσα από το δελτίο τύπου που εξέδωσαν αυτή την εβδομάδα οι αρχαιολόγοι.

H αρχαιολογική υπηρεσία του Cotswold, ορίστηκε από τους

εργολάβους της εταιρείας Vistry, οι οποίοι ανέλαβαν τις κατασκευές κτιρίων στο σημείο, να ερευνήσει τον ιστορικό χώρο, ο οποίος είχε διάφορες λειτουργίες στη διάρκεια της  ιστορίας της πόλης.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της αρχαιολογικής ανασκαφής και της ανάλυσης των ευρημάτων, η αρχαιολογική υπηρεσία του Cotswold, ανέφερε στη Vistry τα ευρήματά της, με τα πορίσματα να προκαλούν δέος. Το σημείο χτίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 1700, με την ίδρυση των φυλακών του Stapleton.


Η λειτουργία του κτιρίου στη διάρκεια της ιστορίας

Μέσα στις επόμενες δεκαετίες, το κτίριο στέγασε αιχμαλώτους πολέμου από τις συγκρούσεις της Βρετανίας με τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ολλανδία και με τις ΗΠΑ. Με την ανάπτυξη του Μπρίστολ και τον τερματισμό των πολέμων, προέκυψε μια νέα ανάγκη – να δημιουργηθεί ένα νοσοκομείο.

Στην επιφάνεια του εδάφους όπου βρισκόταν το Easttville Workhouse, εξακολουθούν να εμφανίζονται ανθρώπινα οστά (Φωτογραφία: Cotswold Archaeology).


Η τοποθεσία του, στις παρυφές της πόλης, έκανε δυνατή τη λειτουργία του ως νοσοκομείου, κατά την έξαρση της χολέρας του 1832, όμως μέσα σε πέντε χρόνια, μετατράπηκε σε πτωχοκομείο, τo «Stapleton Workhouse».

Από τότε, μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, το πτωχοκομείο ήταν ένα μέρος για άπορους και αρρώστους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να φροντίσουν τον εαυτό τους. Πολύ συχνά, οι τρόφιμοι πέθαιναν εκεί και θάβονταν σε ανώνυμους τάφους, οι οποίοι ανακαλύφθηκαν τώρα, πάνω από 100 χρόνια μετά.

«Ένα κτίριο με ζοφερή ιστορία»

«Ένα από τα πιο συγκλονιστικά ευρήματα τα ανασκαφής, ήταν η ανακάλυψη περισσότερων από 4.500», λέει η Rosanna Price, υπεύθυνη της αρχαιολογικής υπηρεσίας του Cotswold. Τα ευρήματα ανάγονται στην περίοδο λειτουργίας του πτωχοκομείου, από το 1837 έως τα τέλη του 19ου αιώνα. Κάποιες ταφές χρονολογούνται ακόμη και στην πρώιμη λειτουργία του κτιρίου, όταν ήταν στρατόπεδο συγκέντρωσης αιχμαλώτων του πολέμου.

«Οι τάφοι αποκαλύφθηκαν με αίσθημα σεβασμού στην ιστορία του χώρου, και η εκταφή διεξήχθη με την άδεια του βρετανικού υπουργείου δικαιοσύνης και της υπηρεσίας της Επισκοπής του Μπρίστολ», εξηγεί.

«Τα ευρήματα προσφέρουν  πολύτιμα στοιχεία σχετικά με τη ζωή των κανονικών ανθρώπων του Μπρίστολ του 19ου αιώνα, οι οποίοι, λόγω φτώχειας και ανέχειας, κατέληξαν στο πτωχοκομείο».

«Η ιστορία πίσω από αυτές τις ταφές, αντανακλά ένα σκοτεινό κεφάλαιο της κοινωνικής ιστορίας του Μπρίστολ. Το πτωχοκομείο ήταν το καταφύγιο των απόρων της πόλης, προσφέροντας άσυλο σε όσους έτυχαν σε δυσμενείς καιρούς».


«Φτώχεια και δυστυχία»

«Πολλοί από τους ανθρώπους που θάφτηκαν εδώ, έζησαν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και αρρώστιας. Μελέτες στα λείψανα, μαζί με τα προσωπικά αντικείμενα που βρέθηκαν στη διάρκεια της ανασκαφής, βοήθησαν τους αρχαιολόγους και τους ιστορικούς ν’ αποκρυπτογραφήσουν την ιστορία της ζωής τους, υπογραμμίζοντας τις κοινωνικές διακρίσεις της εποχής», αναφέρει η αρχαιολόγος.

«Μέσα από αυτές τις ταφές, αποκτούμε σπάνιες γνώσεις σχετικά με τη ζωή και τον θάνατο των πιο φτωχών κατοίκων του Μπρίστολ, μία σκληρή υπενθύμιση των κακουχιών που αντιμετώπισαν πολλοί στη διάρκεια του 19ου αιώνα. Οι επιστημονικές αναλύσεις συνεχίζονται, ενώ οι ερευνητές μελετούν τα ευρήματα με σκοπό να καταλάβουν περισσότερα σχετικά με τη ζωή, την υγεία και τα αίτια θανάτου των ανθρώπων», συμπληρώνει.

Πριν από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, το πτωχοκομείο λειτουργούσε περισσότερο ως νοσοκομείο – το Manor Park, και στη συνέχεια μετατράπηκε στο νοσοκομείο Blackberry Hill, πριν το οριστικό του κλείσιμο, το 2007.

«Σημείο συνώνυμο με τον επαίσχυντο θάνατο των φτωχών»

Η ανακάλυψη εκατοντάδων ανώνυμων τάφων στον χώρο, παραπέμπει σε παρόμοιες ανακαλύψεις σε σημείο όπου υπήρχε άλλο πτωχοκομείο στο Μπρίστολ – στο πτωχοκομείο του Eastville, η διεύθυνση του οποίου, 100 Fishponds Road, ήταν συνώνυμη (για τους ανθρώπους της εργατικής τάξης) με τον ατιμωτικό θάνατο που έπρεπε ν’ αποφύγουν.

Οι ανασκαφές και οι έρευνες στον χώρο του παλιού νοσοκομείου συνεχίζονται (Φωτογραφία: Credit:Cotswold Archaeology).


To 2019, αναγνωρίστηκε από το συμβούλιο ο μυστικός ομαδικός τάφος, ύστερα από λεπτομερή μελέτη της περιοχής από ιστορικούς, οι οποίοι αποκάλυψαν ότι, το 1972, το συμβούλιο είχε αποσιωπήσει το εύρημα, στοίβαξε τα οστά σε κιβώτια και τα μετέφερε σε κάποιον ανώνυμο ομαδικό τάφο στο κοιμητήριο Avonview.

Ανατριχίλα προκαλεί το γεγονός ότι, στην επιφάνεια του εδάφους του Rose Green, του πάρκου όπου βρίσκονταν το Easttville Workhouse, εξακολουθούν να εμφανίζονται ανθρώπινα οστά.

Στο Blackberry Hill, τα ανθρώπινα λείψανα που ανακαλύφθηκαν κατά τα  τελευταία πέντε χρόνια, έτυχαν πιο αξιοπρεπούς μεταχείρισης. Τα περισσότερα οστά είχαν επανενταφιαστεί στο σημείο, σε ειδικά διαμορφωμένους θόλους, ωστόσο συνεχίζονται αδιάλειπτα οι μελέτες σε συγκεκριμένα ευρήματα, τα οποία θα προσφέρουν νέες γνώσεις.

«Προγραμματίζεται μια επιμνημόσυνη δέηση για τους τελικούς επανενταφιασμούς, ώστε να τιμηθούν όπως αρμόζει οι ψυχές των ανθρώπων που έζησαν και πέθαναν εδώ», πληροφορεί η Rosanna Price.

Ο Richard Leaman, ο γραμματέας της Επισκοπής του Μπρίστολ, είπε ότι η διαδικασία έγινε με επιμέλεια. «Η απομάκρυνση και ο επανενταφιασμός των ανθρώπινων λειψάνων πραγματοποιήθηκε με νόμιμο και ευλαβικό τρόπο, με  δείκτη που μαρτυρούσε τον νέο χώρο της ταφής», εξηγεί.

Η ανασκαφή και η έρευνα δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη. «Η μελέτη στο σημείο συνεχίζεται, με τη συμμετοχή ομάδων αρχαιολόγων και ειδικών από την αρχαιολογική υπηρεσία του Cotswold και ακαδημαϊκών συνεργατών», εξηγεί.

 

«Τα ευρήματα από την ανασκαφή θα δημοσιευτούν το 2026, μαζί με το πρόγραμμα των επισκέψεων του κοινού, με σκοπό την κοινοποίηση των πορισμάτων».

Από το enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου