Ένα σύστημα αγωγών μήκους 100 μέτρων ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι σε φρούριο που είχαν χτίσει οι στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ωστόσο συνειδητοποίησαν ότι οι αγωγοί ήταν ηλικίας μόνον 500 ετών, ενώ το κάστρο είναι ηλικίας άνω των 2.300 ετών.
To φρούριο Μπιτλίς βρίσκεται στην ανατολική Τουρκία και είναι γνωστό ως το κάστρο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το μνημείο εξακολουθεί να αποκαλύπτει την ιστορική του σημασία καθώς, οι
αδιάλειπτες ανασκαφές οι οποίες διεξάγονται τα τελευταία 20 χρόνια, αποκάλυψαν το συγκεκριμένο σύστημα ύδρευσης.Από την 20ετή ανασκαφή, έχουν έρθει στο φως σημαντικά τεχνουργήματα και κατασκευές (Φωτογραφία: ΙΗΑ).
Χτισμένο από το «τάγμα» του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το 312 π.Χ. το κάστρο εξακολουθεί να είναι ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς χώρους της περιοχής. Οι φετινές ανασκαφές εστίαζαν στην περιοχή των ανακτόρων. Εκεί οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αρχαίους σωλήνες περίπου 100 μέτρων.
Η ομάδα των ανασκαφών, με επικεφαλής τον Δρ. Yunus Emre Karasu από το πανεπιστήμιο Bitlis Eren, επιβεβαιώνει ότι κάποτε, οι σωλήνες αυτοί μετέφεραν νερό από την πηγή Duav. «Οι υποθέσεις σχετικά με την πηγή του καθαρού νερού στο κάστρο, είναι πολλές. Πλέον, χάρη στις ανασκαφές μας, έχουμε επιστημονικές αποδείξεις», εξηγεί ο Karasu.
To φρούριο Μπιτλίς, βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία με θέα τον ομώνυμο ποταμό. (Φωτογραφία: ΙΗΑ)
Ευρήματα και δομές αποκαλύπτουν τον πλούτο της εποχής
Το νερό κατέληγε σε δεξαμενές κοντά στο παλάτι και στο ιστορικό Sinan Bey Hamam, ένα λουτρό που κατασκευάστηκε μεταξύ 1530 και 1540. Από την 20ετή ανασκαφή στην Τουρκία, έχουν έρθει στο φως σημαντικά τεχνουργήματα και κατασκευές.
Εκτός από το σύστημα ύδρευσης, οι ανασκαφές αποκάλυψαν έναν πλούτο τεχνουργημάτων που προσφέρουν πληροφορίες σχετικά με τη ζωή των ανθρώπων που ζούσαν στο κάστρο. Νομίσματα, πέτρινοι σωλήνες, κεραμικά, λυχνάρια, κεραμικά θραύσματα και διάφορα αντικείμενα από οστά, μέταλλο και γυαλί.
Τα αντικείμενα υποδηλώνουν την πλούσια υλική κουλτούρα της περιόδου και ενισχύουν την ιστορική κατανόηση του ρόλου του φρουρίου Μπιτλίς στην περιοχή. Οι ανασκαφές έχουν ξεκινήσει από το 2004, υπό την αιγίδα του πανεπιστημίου του Παμούκαλε, ενώ οι εργασίες συνεχίστηκαν μέχρι το 2015, υπό την αιγίδα του πανεπιστημίου Van Yuzuncu Yil, στο Βαν της Τουρκίας.
Σήμερα η διεύθυνση του μουσείου Ahlat εποπτεύει το έργο, το οποίο χρηματοδοτεί το δίκτυο εταιρειών Eren Holding, από το 2023.
Ο Ali Fuat Eker, περιφερειακός διευθυντής πολιτισμού και τουρισμού, τονίζει τη σημασία της χρηματοδότησης. «Έχουμε ολοκληρώσει τον πρώτο χρόνο του πενταετούς συμβολαίου χρηματοδότησης, επιταχύνοντας τη διεργασία των ανασκαφών», εξηγεί ο Eker.
Το νερό κατέληγε σε δεξαμενές κοντά στο παλάτι και στο ιστορικό Sinan Bey Hamam (Φωτογραφία: ΙΗΑ).
Η αποκατάσταση του φρούριου και η υποδοχή επισκεπτών
Η ομάδα ανασκαφής απαρτίζεται από πέντε ειδικούς και 15 εργάτες, υπό την αιγίδα του μουσείου Ahlat και του πανεπιστημίου Bitlis Eren. Στόχος της είναι η ολοκλήρωση των ανασκαφών και της αποκατάστασης μέσα στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια.
«Σκοπεύουμε να ολοκληρώσουμε τις ανασκαφές και την αποκατάσταση των κατασκευών, με τη συνδρομή του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Όταν τελειώσουμε, το κάστρο θα είναι ανοιχτό στους επισκέπτες», είπε ο Eker.
To φρούριο Μπιτλίς, βρίσκεται σε μια στρατηγική τοποθεσία με θέα τον ομώνυμο ποταμό. Παραμένει ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, συνεχίζοντας να προσφέρει νέες γνώσεις σχετικά με την ιστορική υποδομή και την καθημερινή ζωή του παρελθόντος.
Το φρούριο Μπιτλίς, ιστορικό ορόσημο και σύμβολο της πόλης, φωταγωγημένο, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος. Φωτογραφία: ΙΗΑ
Από το enikos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου