Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Εντυπωσιακή ανακάλυψη σε αρχαία ελληνική πόλη – Τα ευρήματα που μαρτυρούν την ύπαρξη ιατρικού κέντρου στην περιοχή

Η Καύνος (Αρχαία ελληνικά: Καῦνος, λατινικά: Caunus‎‎) ήταν πόλη της αρχαίας Καρίας  στην Ανατολία, λίγα χιλιόμετρα δυτικά της σύγχρονης πόλης Νταλιάν, στην επαρχία Μούγλων, στην Τουρκία.

Αρχικά η Καύνος ήταν μια ξεχωριστή πόλη-κράτος. Μετά έγινε μέρος της Καρίας και αργότερα, της Λυκίας. Ο ποταμός Κάλβυς ήταν τα σύνορα μεταξύ Καρίας και Λυκίας. Η Καύνος ήταν ένα σημαντικό θαλάσσιο λιμάνι, η ιστορία του οποίου χρονολογείται από τον

10ο αιώνα π.Χ.

Στην Καύνο, ήρθαν πρόσφατα στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.

Η αρχαία πόλη,  βρίσκεται στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Τα ευρήματα που  ανακαλύφθηκαν, είναι μια μεγάλη δεξαμενή και χειρουργικά εργαλεία που μαρτυρούν ότι η περιοχή υπήρξε, κατά την αρχαιότητα, ιατρικό κέντρο.

Οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη ‘Καύνος” αποκάλυψαν μια δεξαμενή και χειρουργικά εργαλεία. (AA Photo)


Τα μνημεία της Καύνου

H Καύνος είναι γνωστή για τους λίθινους τύμβους 2.400 ετών, ενώ έχουν ανακαλυφθεί ένα θέατρο με χωρητικότητα 5.000 θέσεις, μια βασιλική, λουτρά, αγορά, και μωσαϊκά 1.300 ετών.  Όλα τα μνημεία κάθε χρόνο προσελκύουν πλήθος επισκεπτών.

Οι φετινές ανασκαφές επικεντρώνονται στην αρχαϊκή, περίκλειστη με τοίχο μοναστηριακή περιοχή, όπου για πρώτη φορά έχουν έρθει στο φως μοναδικές δομές και υλικά.

Δομές της Ύστερης Αρχαιότητας στην Καύνο

Ο αναπληρωτής καθηγητής Ufuk Cortuk  του τμήματος αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Kocaman, στα Μούγλα, και επικεφαλής της ομάδας ανασκαφών, σημείωσε ότι η ομάδα των ανασκαφών, κατά τα δύο τελευταία χρόνια μελετά το σύμπλεγμα της Ύστερης Αρχαιότητας.

Σύμφωνα με τον Cortuk, έχουν αποκαλυφθεί δύο σημαντικές δομές ενώ, σχετικά με τα ευρήματα, εξηγεί: «Φέτος ήρθαν στο φως δύο μεγάλες δομές. Η πρώτη είναι μια μεγάλη δεξαμενή η οποία παρείχε νερό στο σύμπλεγμα και αποτελεί σπουδαία συμβολή στην αρχαιολογία».

«Η δεύτερη ανακάλυψη, είναι μια δομή που αποτελούσε ιατρικό κέντρο. Οι χειρουργικές βελόνες και οι χάλκινοι καθετήρες που έχουν ανακαλυφθεί στο σημείο, υποδεικνύουν ότι το οίκημα ήταν ιατρική υπηρεσία. Έως σήμερα, έχουμε αποκαλύψει 5 – 6 δωμάτια του συγκροτήματος και θέλουμε να ανακαλύψουμε τι άλλο μπορούμε να βρούμε, κατά την εξέλιξη των ανασκαφών».

Νομίσματα της περιόδου του Σουλτάνου Μεχμέτ ΙΙ


Εκτός από τα νομίσματα της Ύστερης Ρωμαϊκής Εποχής, η ομάδα ανασκαφών ανακάλυψε νομίσματα της βασιλείας του Σουλτάνου του Μεχμέτ Β’ (Μωάμεθ ο Πορθητής), τα οποία υποδηλώνουν ότι το σύμπλεγμα εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται και κατά την Οθωμανική περίοδο.

Βρέθηκαν επίσης  κεραμικά από την περίοδο των Τουρκομανικών Εμιράτων (Μπεηλίκια), τα οποία αποτελούν  τεκμήρια της μεταγενέστερης χρήσης της τοποθεσίας.

Οι αδιάλειπτες ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Καύνου, υποστηρίζονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, τη γενική διεύθυνση Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Μουσείων, το Κέντρο του Ταμείου Διαχείρισης Κεφαλαίων Κίνησης και το κέντρο απασχόλησης των Μούγλων, ISKUR.

Η αρχαία πόλη Καύνος, είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, με δομές που περιλαμβάνουν ένα θέατρο χωρητικότητας 5.000 θεατών και ιερούς χώρους.

 

Τα πρόσφατα ευρήματα εμπλουτίζουν το ιστορικό βάθος της περιοχής και υποδηλώνουν ότι πρέπει να περιμένουμε ακόμη περισσότερες αξιοσημείωτες ανακαλύψεις.

Από το enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου