Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

Εκπληκτική ανακάλυψη σε φαραωνικό οχυρό φέρνει στο φως έναν θησαυρό – Το φυλακτό με τον «άρχοντα του ουρανού» και η μυστηριώδης ταφή αγελάδας

Μια σειρά από πλίνθινα αρχιτεκτονικά σύνολα, που επιβεβαιώθηκε ότι ήταν στρατώνες και αποθηκευτικοί χώροι για όπλα, τρόφιμα και άλλες προμήθειες ανέδειξαν τη σημασία του οχυρού της περιοχής στην οποία βρέθηκαν και η οποία αντιμετώπιζε εισβολές από ξηρά και από θάλασσα.

Μια αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή, με επικεφαλής τον Δρ. Ahmed Said El-Kharadly από το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων, έκανε την ανακάλυψη, μετά από συστηματικές ανασκαφές , στην τοποθεσία 

Tell Al-Abqain, στην πόλη Χοχ Έισα, στο Κυβερνείο Μπεχέιρα, στην Αίγυπτο.

Η σπουδαιότητα του οχυρού Abqain

Εκτός από τους στρατώνες, ανακαλύφθηκαν και πολλά τεχνουργήματα και προσωπικά αντικείμενα των στρατιωτών.  Ο Δρ. Mohamed Ismail Khaled, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, της Αιγύπτου, τόνισε τη σημασία της ανακάλυψης, αφού με αυτήν επιβεβαιώνεται η ιστορική και αρχαιολογική σπουδαιότητα του οχυρού Abqain.

To οχυρό αποτελούσε κομβικό στρατιωτικό φυλάκιο της αρχαίας Αιγύπτου, και μαζί με τον δυτικό στρατιωτικό δρόμο προστάτευε τα βορειοδυτικά σύνορα της Αιγύπτου από τις εισβολές Λιβυκών φυλών και των πειρατών.


Η αρχιτεκτονική διάταξη του οχυρού

O Khaled παρατήρησε ότι τα αρχιτεκτονικά διαμερίσματα είναι προσεκτικά σχεδιασμένα σε δύο ίδιες ομάδες τις οποίες διαχωρίζει ένα στενό πέρασμα.  Το ξεκάθαρο σχέδιο αναδεικνύει την εφευρετικότητα των μηχανικών της αρχαίας Αιγύπτου και την προσαρμοστικότητά τους στο περιβάλλον, για την εξυπηρέτηση ετερόκλητων και πρακτικών σκοπών.

Ο Δρ. Ayman Ashmawy, επικεφαλής του τομέα Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, εξήγησε ότι, οι προκαταρκτικές έρευνες των ανακαλυφθέντων τεχνουργημάτων, υποδηλώνουν πως κάποια απ’ τα αρχιτεκτονικά διαμερίσματα χρησίμευσαν ως αποθήκες για την καθημερινή εξυπηρέτηση των στρατιωτών.

Λεπτομέρειες από περιδέραιο που ανακαλύφθηκε στο σημείο (Φωτογραφία: Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου).


Τα ευρήματα στους χώρους των αποθηκών

Μέσα στις αποθήκες, ανακαλύφθηκαν άνετοι χώροι αποθήκευσης δημητριακών, μαζί με μεγάλα κεραμικά αγγεία αποθήκευσης τα οποία περιείχαν ψαροκόκαλα, οστά ζώων, και κεραμικά θραύσματα.  Για την μαγειρική, χρησιμοποιούνταν κυλινδρικοί κεραμικοί φούρνοι, οι οποίοι ανακαλύφθηκαν επίσης στο σημείο.

Ανάμεσα στα ευρήματα, η αποστολή ανακάλυψε ένα μεγάλο, ορειχάλκινο σπαθί, διακοσμημένο με τη δέλτο του Ραμσή του Β’. Το υπουργείο της Αιγύπτου δεν έχει προς το παρόν δημοσιεύσει εικόνες από αυτά τα δύο ευρήματα.

Άλλα τεχνουργήματα προσφέρουν πληροφορίες για την καθημερινή ζωή, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τις στρατιωτικές δραστηριότητες των ανθρώπων που διέμεναν στο οχυρό.

Στα υπόλοιπα ευρήματα, περιλαμβάνονται όπλα που χρησιμοποιούσαν στην μάχη, κυνηγετικά εργαλεία, κοσμήματα, αντικείμενα προσωπικής υγιεινής, όπως πινέλα από ελεφαντόδοντο για τις σκιές ματιών, χάντρες από το ημιπολύτιμο κορνεόλιο και από φαγεντιανό,  σκαραβαίοι και φυλαχτά.

Άποψη των ανασκαφών στην Μπεχέιρα της Αιγύπτου (Φωτογραφία: Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων).


Ευρήματα πνευματικής και θρησκευτικής σημασίας

Μία από τις πιο αξιοσημείωτες ανακαλύψεις ήταν η ταφή μιας αγελάδας, ζώο που συμβόλιζε τη δύναμη, την αφθονία και την ευημερία. Οι αγελάδες λατρεύονταν και ως ουράνιες θεότητες στην αρχαία Αίγυπτο.

Επιπλέον, βρέθηκαν δύο πλάκες ασβεστόλιθου. Ο ένας είναι χαραγμένος με ιερογλυφικά και γράφει αναλυτικά τους τίτλους του Ραμσή Β’. Ο άλλος ανήκε σε κάποιον αξιωματούχο με το όνομα Bay.

Οι πλάκες που βρέθηκαν στις ανασκαφές (Φωτογραφία: Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων).

 

Βρέθηκαν ακόμα στις ανασκαφές,  ένας σκαραβαίος (αιγυπτιακό φυλακτό) από φαγεντιανό με την επιγραφή Άμμων – ο Θεός του ουρανού, που απεικονιζόταν φορώντας για στέμμα ένα άνθος λωτού-  ακόμη ένας σκαραβαίος με το ομοίωμα της θεότητας  Ptah,  μισό ορειχάλκινο δαχτυλίδι με την επιγραφή Άμμων Horakhty, καθώς και δύο περιδέραια από φαγεντιανό και καρνεόλιο σε σχήμα άνθους ροδιού.

Από το enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου