Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

«Χίλια λουλούδια»: Ανακαλύφθηκαν εντυπωσιακές γυάλινες πλάκες 1.600 ετών στο λιμάνι που αποτέλεσε «σταθμό» για τον Απόστολο Παύλο στην πορεία του προς τη Ρώμη

Οι γυάλινες πλάκες millefiori, είναι από τα πιο εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα, λόγω των έντονων χρωμάτων και των ευφάνταστων σχεδίων. Αλλά τώρα βρέθηκαν σε ένα μέρος που κανείς δεν περίμενε, κυρίως γιατί  ποτέ δεν είχαν βρεθεί τέτοια τεχνουργήματα στην περιοχή.

Στην καρδιά της επαρχίας της Αττάλειας, στην Τουρκία, βρίσκονται η αρχαία πόλη της Λυκίας, Μύρα και το λιμάνι της, η Ανδριακή, από όπου πιστεύεται ότι επιβιβάστηκαν ο Απόστολος  Παύλος και οι άλλοι αιχμάλωτοι στα πλοία για να πάνε στην

Ιταλία. Πρόσφατα, οι ανασκαφές του Πανεπιστημίου Akdeniz στην περιοχή αποκάλυψαν ένα αξιοσημείωτο εύρημα: γυάλινες πλάκες millefiori (“Χίλια λουλούδια”) .

Ανασκαφές στην Ανδριακή, αποκάλυψαν έναν τεράστιο αριθμό από γυάλινες, διακοσμητικές πλακέτες,  με την τεχνική millefiori, μια περίπλοκη τεχνική,  στην οποία αναμιγνύονται διάφοροι ράβδοι γυαλιού, ξεχωριστών χρωμάτων, δημιουργώντας περίτεχνα μοτίβα, τα οποία μοιάζουν με λουλούδια ή με γεωμετρικά σχέδια.

Πλακέτα με την τεχνική millefiori (Φωτογραφία: Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας).


Ίσως η σημαντικότερη ανακάλυψη της χρονιάς στη χώρα

Μπορεί και σε άλλα μέρη του κόσμου να έχουν βρεθεί παραδείγματα πολύχρωμου γυαλιού millefiori, όμως στην Τουρκία, είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται σε τόση αφθονία και ποικιλία, κάνοντας τους ειδικούς να θεωρούν την ανακάλυψη ως μια από τις σημαντικότερες της χρονιάς στη χώρα.

Οι πλακέτες γυαλιού millefiori, δεν εξυπηρετούσαν μόνο διακοσμητικούς σκοπούς. Είναι η απόδειξη της λεπτότητας και της πολυτέλειας της εσωτερικής διακόσμησης της εποχής. Το εύρημα υποδηλώνει ότι, η ελίτ της κοινωνίας της Ανδριακής του 5ου αιώνα μ.Χ., είχε πρόσβαση σε πολύ προηγμένες τεχνικές διακόσμησης, οι οποίες, εκτός από αισθητικά όμορφες, ήταν ενδεικτικές του κύρους και της ισχύος της.

H ανακάλυψη έγινε στην αγορά της Ανδριακής και συγκεκριμένα στη ζώνη του τελωνείου του λιμανιού. Στο σημείο που έχει αναγνωριστεί ως «Δομή 42», οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν εκατοντάδες κομμάτια από πολύχρωμο γυαλί.

Η τοποθεσία, ένα στρατηγικό σημείο κοντά στο λιμάνι, ήταν σημαντική για το εμπόριο και τη διοίκηση. Αυτό οδηγεί τους ειδικούς στην υπόθεση ότι ίσως να επρόκειτο για κτίριο της κυβέρνησης ή για κάποια σημαντική διοικητική δομή.

Εκτός από τα θραύσματα του πολύχρωμου γυαλιού, ανακαλύφθηκαν και άλλα στοιχεία διακόσμησης στο ίδιο σημείο.  Ανάμεσα στα ευρήματα, παρατηρήθηκαν μικρές ροζέτες, τετράγωνου ή κυκλικού σχήματος, καθώς και γυάλινα πλαίσια μαζί με τις πλάκες, υποδηλώνοντας ένα συνολικό διακοσμητικό σχέδιο.


H τεχνική opus sectile

Έχουν βρεθεί επίσης εξαιρετικά παραδείγματα διακόσμησης τοίχων, μεταξύ των οποίων η τεχνική opus sectile, δημοφιλής στον αρχαίο Ρωμαϊκό κόσμο, όπου κόβονταν διάφορα υλικά, όπως μάρμαρο, γυαλί ή μάργαρο, για να δημιουργήσουν ένα περίτεχνο μοτίβο.

Μία από τις διακοσμητικές πλακέτες millefiori που ανακαλύφθηκαν στην Ανδριακή (Φωτογραφία: Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας).


Ανάμεσα στα θραύσματα, ξεχωρίζουν οι μορφές αγίων και ζώων, όπως πουλιά και καμήλες, υποδηλώνοντας ένα πλούσιο εικονικό αφήγημα στους τοίχους των κτιρίων. Αξιοσημείωτη είναι η ανακάλυψη της τεχνικής opus sectile στην Ανδριακή.

Πρόκειται για μια περίπλοκη τεχνική επεξεργασίας υλικών, όπως το γυαλί, το μάρμαρο ή το μαργαριτάρι, ιδιαίτερα διαδεδομένη κατά την ύστερη Ρωμαϊκή και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία για τη δημιουργία διακοσμητικών δαπέδων και τοιχογραφιών.

Η ανακάλυψη των θραυσμάτων του πολύχρωμου γυαλιού και άλλων διακοσμητικών τεχνικών στην Ανδριακή, αμφισβητεί την αντίληψη ότι μόνο στα μεγάλα κέντρα της Ρωμαϊκής και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας εφαρμόζονταν αυτές οι προηγμένες τεχνικές διακόσμησης με γυαλί και οι τοιχογραφίες. 

 

Επίσης υποδηλώνει την ύπαρξη επαρκώς ανεπτυγμένων δικτύων εμπορίου και επικοινωνίας για τη διάδοση των τεχνικών αυτών και σε πιο απομακρυσμένα μέρη, όπως η Ανδριακή.

Φωτογραφία: Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας

Από το enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου