Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Ανακαλύφθηκε η αρχαία έπαυλη σε πόλη που καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 125 π.Χ. – Τι αποκαλύπτουν τα μοναδικά ευρήματα

 Την αρχαιότερη έπαυλη σε περιοχή την οποία σάρωσαν κάποτε οι ρωμαϊκές λεγεώνες, ανακαλύψαν οι αρχαιολόγοι, και τα ευρήματα στην περιοχή παρέχουν άγνωστες μέχρι σήμερα πληροφορίες για το πώς οι ρωμαϊκές στρατιωτικές εκστρατείες επηρέασαν τις αστικές περιοχές και τα πολιτιστικά τοπία.

Πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές στην αρχαία τοποθεσία Fregellae, σε απόσταση περίπου 100 χλμ. από τη Ρώμη, έφεραν στο φως την αρχαιότερη έπαυλη που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην εν λόγω περιοχή, δίνοντας

πολύτιμες γνώσεις σχετικά και με την οικονομία και με την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζούσαν στην πόλη πριν από την καταστροφή της.

Η άλλοτε ευημερούσα πόλη Fregellae, σύμμαχος της Ρώμης, το 125 π.Χ., καταστράφηκε ολοσχερώς από ρωμαϊκές δυνάμεις μετά από μία εξέγερση, τα αίτια της οποίας παραμένουν άγνωστα.

Οι ανασκαφές και τα ευρήματα στην πόλη Fregella (Φωτογραφία: Torquatus / Wikimedia Commons).


Πλούτος πληροφοριών για την παραγωγή και την οικονομία

Οι πρόσφατες ανασκαφές, με επικεφαλής τον καθηγητή Δρ.Dominik Maschek  και την ομάδα του από το μουσείο Leibniz-Zentrum für Archäologie (LEIZA),  εστιάζουν σε μία έπαυλη, εξοπλισμένη με μέσα αγροτικής παραγωγής, παράλληλα με την εξερεύνηση ενός ρωμαϊκού στρατοπέδου που έπαιξε ρόλο στην πολιορκία της Fregellae.

Η έπαυλη ανήκε σε μια οικογένεια της τοπικής ελίτ και χτίστηκε περίπου 80  χρόνια πριν από την καταστροφή της πόλης, γεγονός που την ανάγει στην αρχαιότερη της περιοχής. Τα ευρήματα της έπαυλης, προσφέρουν συναρπαστικές γνώσεις γύρω από τις αγροτικές και οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων της.

Παρά τις ενδείξεις ζημιάς από φωτιά και την αποσάθρωση των υλικών κατασκευής, οι ερευνητές ανακάλυψαν σημαντικά τεκμήρια της καθημερινής ζωής, ανάμεσα στα οποία και στοιχεία της αγροτικής παραγωγής. Αρχαιοβοτανικές μελέτες και η ανακάλυψη αμφορέων και αγγείων αποθήκευσης, υποδηλώνουν ότι η έπαυλη ήταν χώρος παραγωγής κρασιού, φρούτων και δημητριακών.

Για την ακρίβεια, το κρασί, δεν παραγόταν αποκλειστικά για κατανάλωση, αλλά και για εμπόριο ανά την Μεσόγειο, φτάνοντας ίσως ακόμη και έως την Ισπανία και τη Γαλλία. Αντίθετα, τα φρούτα και τα δημητριακά, προορίζονταν μόνο για τις τοπικές αγορές.

Ο καθηγητής Maschek τονίζει την σπουδαιότητα των ευρημάτων, ειδικά εν όψει της παλαιότητας της έπαυλης και της σαφούς απόδειξης της οικονομικής της δραστηριότητας.  Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές κατάφεραν ν’ αποκαλύψουν την αρχιτεκτονική δομή μίας τόσο πρώιμης μονάδας παραγωγής, παρατηρεί ο Maschek.

Αν και το οίκημα φέρει σημάδια σκόπιμης καταστροφής, οι ανακαλύψεις προσφέρουν πολύτιμα στοιχεία σχετικά με την αγροτική ζωή και τις οικονομικές πρακτικές της περιόδου. Η καταστροφή της έπαυλης από ρωμαϊκές δυνάμεις, εκτός από το ότι σήμανε το τέλος της αγροτικής παραγωγής στην περιοχή, εξαφάνισε κάθε πόρο επιβίωσης για τους κατοίκους της.

Η περιοχή γύρω από τη Fregellae παρέμεινε ακατοίκητη για πάνω από 170 χρόνια, μετά την πτώση της πόλης, η οποία γύρω στο 50 μ.Χ., μετατράπηκε σε χωματερή, όπως καταδεικνύουν πολυάριθμα κεραμικά δοχεία που ανακαλύφθηκαν από την μεταγενέστερη αυτή περίοδο.  Εκτός από την μελέτη στην έπαυλη, οι αρχαιολόγοι εξακολουθούν να ερευνούν ένα ρωμαϊκό στρατόπεδο, το οποίο είχε ανακαλυφθεί πρώτο στην προηγούμενη ανασκαφική περίοδο.


Νέα στοιχεία για τις στρατηγικές πολιορκίας των Ρωμαίων

Το στρατόπεδο, δημιουργήθηκε ειδικά για την πολιορκία της  Fregellae, και καλύπτει μια έκταση  90 επί 143 μέτρων, οχυρωμένη με τοίχους και με μια τάφρο. Τα ευρήματα από το στρατόπεδο, παρέχουν επιπλέον στοιχεία για τις στρατηγικές πολιορκίας των Ρωμαίων, επαληθεύοντας προγενέστερες θεωρίες σχετικά με τις  επιχειρήσεις των Ρωμαίων στην περιοχή.

Η μελέτη στην πόλη Fregellae είναι καθοριστικής σημασίας για την κατανόηση της επίδρασης των Ρωμαϊκών στρατιωτικών εκστρατειών στους τοπικούς πληθυσμούς και τις οικονομίες.  Η σκόπιμη καταστροφή της πόλης και της αγροτικής της υποδομής, κλόνισαν ουσιαστικά την οικονομία της περιοχής, αφήνοντάς την για αιώνες, ερημωμένη.

Η επιτόπια εργασία, εκτός από το ότι πληροφορεί τους ιστορικούς σχετικά με τις ρωμαϊκές στρατιωτικές τακτικές, παρέχει επίσης στοιχεία για τις μακροχρόνιες συνέπειες αυτών των εκστρατειών στο πολιτιστικό τοπίο.

Με την εξέλιξη των ανασκαφών, οι μελετητές σχεδιάζουν να αναλύσουν προσεκτικότερα τον πλούτο των ανακαλυφθέντων τεχνουργημάτων, έχοντας ως μακροπρόθεσμο στόχο, την ανασκευή του πολιτιστικού τοπίου της πόλης Fregellae, από την καταστροφή της,  το 125 π.Χ., έως τις μεταγενέστερες ιστορικές περιόδους, όπως κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Η αδιάλειπτη έρευνα θα εμβαθύνει την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αναδιαμόρφωσαν τις περιοχές και την πορεία της ιστορίας, ο πόλεμος και οι συγκρούσεις.

Από το enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου