Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Ανακαλύφθηκαν δύο θύματα από την έκρηξη του Βεζούβιου: Η γυναίκα βρέθηκε ξαπλωμένη σε κρεβάτι – Το μυστήριο με τον θησαυρό που είχε δίπλα της

Οι ανακαλύψεις συνεχίζονται στην ανασκαφική περιοχή Regio IX, Insula 10 της Πομπηίας, όπου διεξάγονται αρχαιολογικές έρευνες στο πλαίσιο ενός ευρύτερου έργου που αποσκοπεί στην προστασία  των αρχαιολογικών μετώπων.

Το πιο πρόσφατο εύρημα, του οποίου η αρχική σύνοψη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο ηλεκτρονικό περιοδικό Pompei Excavations E-Journal, είναι ένα σημείο όπου βρέθηκαν δύο θύματα της έκρηξης, ένας άνδρας και μία γυναίκα.

Η γυναίκα βρέθηκε σ’ ένα κρεβάτι, έχοντας κοντά της έναν

μικρό θησαυρό με χρυσά, ασημένια και χάλκινα νομίσματα, μαζί με κάποια κοσμήματα, μεταξύ των οποίων, σκουλαρίκια από χρυσό και μαργαριτάρια.

Νομίσματα που βρέθηκαν κοντά στα δύο θύματα της έκρηξης, το 79 μΧ. (Φωτογραφία: Υπουργείο Πολιτισμού Ιταλίας).


Ο μικρός χώρος, ένας χώρος βοηθητικός που χρησίμευε ως προσωρινό δωμάτιο κατά την ανακαίνιση του σπιτιού, βρισκόταν πίσω από το ήδη καταγεγραμμένο μπλε ιερό δωμάτιο και, σ’ αυτό υπήρχε πρόσβαση από την μεγάλη αίθουσα, διακοσμημένη σε Ρυθμό ΙΙ.

Οι δύο άνθρωποι επέλεξαν αυτόν τον χώρο ως καταφύγιο, ελπίζοντας να προστατευτούν μέχρι να σταματήσει η βροχή από τα λάπιλλα (μικρά κομμάτια λάβας) που έπεφταν επί ώρες στο υπόλοιπο σπίτι.

Ο χώρος, χάρη στο κλειστό παράθυρο, δεν επηρεάστηκε από τις πέτρες κίσσηρης (ελαφρόπετρες) που είχαν γεμίσει την παρακείμενη αίθουσα, εγκλωβίζοντας όμως τα δύο θύματα και στερώντας τους τη δυνατότητα ν’ ανοίξουν την πόρτα και να γλιτώσουν.  Ο θάνατος τους βρήκε παγιδευμένους στο στενό δωμάτιο, όταν έφτασε εκεί η λάβα.

To ένα από τα δύο πρόσφατα ανακαλυφθέντα θύματα στην Πομπηία. Φωτογραφία: Υπουργείο Πολιτισμού Ιταλίας


Τα έπιπλα και τα καθημερινά αντικείμενα στην αρχική τους θέση

Τα ίχνη από την τέφρα επέτρεψαν την ανακατασκευή των επίπλων και τον προσδιορισμό της ακριβούς θέσης τους κατά τη στιγμή της έκρηξης: ένα κρεβάτι, ένα σεντούκι, ένα χάλκινο κηροπήγιο και ένα τραπέζι με μαρμάρινη επιφάνεια, με χάλκινα, γυάλινα και κεραμικά σκεύη που βρίσκονταν ακόμα στη θέση τους.

Το συγκεκριμένο ανασκαφικό έργο, γίνεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσέγγισης που υιοθετείται τα τελευταία χρόνια, με σκοπό την αναβάθμιση της προστασίας και του υδρολογικού συστήματος των πεδίων των ανασκαφών.

Το έργο της ανασκαφής αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσέγγισης που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια με στόχο τη βελτίωση της προστασίας και του υδρολογικού καθεστώτος των μετώπων της ανασκαφής. Με βάση τα δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το Αρχαιολογικό Πάρκο δεσμεύεται να βαθμολογήσει την προσέγγισή του, εστιάζοντας στις πτυχές της αποκατάστασης, της διατήρησης και της προσβασιμότητας της κληρονομιάς και οριοθετώντας προσεκτικά τις περιοχές ανασκαφής εντός της πόλης, η οποία  θάφτηκε το 79 μ.Χ..

Την ίδια στιγμή , σημαντικές υπουργικές και κυβερνητικές επενδύσεις προορίζονται για νέες ανασκαφές στην περιβάλλουσα περιοχή, από την Civita Giuliana έως την Έπαυλη των Μυστηρίων και την αρχαία Οπλοντίδα στην κοινότητα Tόρρε Αννουντσιάτα, στη Νάπολη.

Η ευκαιρία να αναλυθούν τα εξαιρετικά πολύτιμα ανθρωπολογικά δεδομένα που σχετίζονται με τα δύο θύματα που βρέθηκαν στο αρχαιολογικό χώρο που σηματοδότησε και το τραγικό τους τέλος επιτρέπει την ανάκτηση ενός αξιοσημείωτου όγκου πληροφοριών για την καθημερινή ζωή των αρχαίων Πομπηιανών και για τη μικροϊστορία ορισμένων από αυτούς, με ακριβή και έγκαιρη τεκμηρίωση, επιβεβαιώνοντας τη μοναδικότητα της βεζουβιανής επικράτειας, δηλώνει ο διευθυντής του Πάρκου, Gabriel Zuchtriegel.

Στο σημείο ανακαλύφθηκαν σκουλαρίκια από χρυσό και μαργαριτάρια και άλλα κοσμήματα (Φωτογραφία: Υπουργείο Πολιτισμού Ιταλίας)


Διεπιστημονικό έργο για την αναβάθμιση του χώρου και των ανασκαφών

Πρόκειται για ένα διεπιστημονικό έργο που προϋποθέτει τη συνεργασία αρχαιολόγων, ανθρωπολόγων και ηφαιστειολόγων, με σκοπό την ανακατασκευή των τελευταίων στιγμών που έζησαν άνδρες γυναίκες και παιδιά, που πέθαναν σε μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές της αρχαιότητας.

 

Η Πομπηία παραμένει ένα τεράστιο εργαστήριο έρευνας και αναστυλώσεων αλλά, μέσα στα επόμενα χρόνια, αναμένονται σπουδαίες εξελίξεις στις αρχαιολογικές ανασκαφές και στην αναβάθμιση της περιοχής, χάρη στις επενδύσεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τον Υπουργό Πολιτισμού της Ιταλίας, Gennaro Sangiuliano.

Από το enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου