Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

Ανακαλύφθηκαν χαμένα νησιά με τρία ηφαίστεια και άθικτες παραλίες – Ποια σχέση έχουν με την χαμένη Ατλαντίδα

Ένα μεγάλο υποθαλάσσιο βουνό με τρία ανενεργά ηφαίστεια που βυθίστηκε στον ωκεανό πριν από εκατομμύρια χρόνια στα ανοικτά των ακτών του Λανθαρότε μπορεί να ενέπνευσε τον μύθο της Ατλαντίδας. Ερευνητές στην Ισπανία ανακάλυψαν κάποια χαμένα νησιά που βυθίστηκαν στον ωκεανό πριν από εκατομμύρια χρόνια, μερικά από τα οποία έχουν ακόμη άθικτες τις παραλίες τους.

Τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα νησιά συνδέονται με τον μύθο της χαμένης Ατλαντίδας και ονομάστηκαν ‘Los Atlantes’, παραπέμποντας στην Ατλαντίδα. H Ατλαντίδα είναι το πιο διάσημο νησί της

μυθιστοριογραφίας. Δημιούργημα του Πλάτωνα, πριν από 2.300 χρόνια στο παρελθόν, η Ατλαντίδα είναι μυθικό νησί που πρωτοακούστηκε στους διαλόγους  «Τίμαιος» και «Κριτίας».

Στην περιγραφή του Πλάτωνα, η Ατλαντίδα, βρίσκεται πέρα από τις Ηράκλειες στήλες (γνωστά ως στενά του Γιβραλτάρ), και ήταν  μια ναυτική δύναμη που είχε κατακτήσει πολλά μέρη της δυτικής Ευρώπης και της Αφρικής, περίπου 9.000 χρόνια πριν τον Σόλωνα (περίπου το 9.600 π.Χ.).

Ωστόσο, Ισπανοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι έχουν ανακαλύψει την πηγή της έμπνευσης του Πλάτωνα και είναι ένα σύνολο από βυθισμένα νησιά στη βορειοδυτική ακτή της Αφρικής.


Τα νησιά ‘Los Atlantes’

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι, τα αλλοτινά νησιά ήταν κοντά στις σημερινές Κανάριες Νήσους, όμως βυθίστηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια. Τα νησιά που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, τα ονόμασαν ‘Los Atlantes’, παραπέμποντας στον διαχρονικό μύθο της Ατλαντίδας.

Ο  Luis Somoza, θαλάσσιος γεωλόγος στο Γεωλογικό Εργαστήριο της Ισπανίας (IGME-CSIC), είπε στη Live Science: «Τα νησιά μπορεί να είναι η αρχή του θρύλου της Ατλαντίδας».

Βέβαια, ο Somoza και οι συνεργάτες του, δεν διασαφηνίζουν πως ακριβώς ο Πλάτωνας, ο οποίος έζησε πριν από περίπου 2.300 χρόνια, ήταν δυνατόν να ξέρει για την ύπαρξη των νησιών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα νησιά βρίσκονται ανατολικά της Λανθαρότε (με κόκκινο) δηλαδή μία από τις επτά Κανάριες Νήσους, κοντά στις αφρικανικές ακτές.

Οι υποθέσεις σχετικά με τις νήσους Los Antlantes

Η ομάδα εκτιμά ότι οι Los Antlantes υπήρχαν ως νησιά κατά την περίοδο του Ηώκαινου, μεταξύ 56 και 34 εκατομμυρίων χρόνων στο παρελθόν. Βρίσκονταν ανατολικά της Λανθαρότε, το τέταρτο μεγαλύτερο νησί των συνολικά επτά Κανάριων Νήσων, σε απόσταση 125 χλμ. από τις αφρικανικές ακτές. «Παλιά, ήταν νησιά τα οποία βυθίστηκαν και εξακολουθούν να βυθίζονται. Μερικοί από την ομάδα επαλήθευσαν ότι οι παραλίες τους εξακολουθούν να βρίσκονται στα νησιά», εξηγεί ο Somoza.

Στο πλαίσιο της εξερεύνησης, η οποία έχει ξεκινήσει από τις 27 Ιουνίου και ολοκληρώθηκε στις 9  Αυγούστου, η ομάδα χρησιμοποίησε ένα μη επανδρωμένο υποβρύχιο. Το υποβρύχιο εξερεύνησε την κατάσταση του βυθού σε βάθος μεταξύ 100 και 2.500 μέτρων.

Ήταν εξοπλισμένο με κάμερες υψηλής ανάλυσης, ρομποτικούς βραχίονες για να παίρνει δείγματα από τον βυθό και αισθητήρες ανίχνευσης αερίων στο νερό, όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο. Σήμερα, τα νησιά «Los Atlantes» έχουν κήπους με κοράλλια και σφουγγάρια και περιοχές καλυμμένες από στρώματα βακτηρίων, δηλαδή– πολυεπίπεδα στρώματα μικροοργανισμών, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το μη επανδρωμένο υποβρύχιο, εξερεύνησε την κατάσταση του βυθού στα 100 – 2.500 μέτρα βάθος


Το τεράστιο βουνό με τα τρία ηφαίστεια

Τα νησιά βρίσκονται σε ένα πελώριο υποθαλάσσιο βουνό με απότομες πλαγιές, το οποίο ξεπροβάλλει από τον πυθμένα και περιέχει τρία ανενεργά ηφαίστεια. Το θαλάσσιο όρος έχει διάμετρο περίπου 50 χλμ., και η βάση του είναι περίπου 2.3 χλμ. κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού.

Μπορεί τα νησιά να βυθίστηκαν όταν τα ηφαίστεια σταμάτησαν να εκρήγνυνται, η λάβα στερεοποιήθηκε, και έγιναν πιο πυκνά. Η βύθιση της γης στον πυθμένα της θάλασσας δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. Η Βρετανία άλλωστε, περιβάλλεται από νησιά και παράκτια σημεία που πλέον είναι βυθισμένα εξαιτίας των καιρικών φαινομένων.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η βραχύβια μεσαιωνική πόλη Ravenser Odd,  στον παραπόταμο του Χάμπερ, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως η «Ατλαντίδα του Γιορκσάιρ». Δεν υπάρχει σχεδόν καμία αμφιβολία ότι πολλά από αυτά τα βυθισμένα νησιά στην Βρετανία πράγματι υπήρξαν αφού η ύπαρξη τους βασίζεται σε σύγχρονες καταγραφές. Ωστόσο οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν το ίδιο και για την Ατλαντίδα.

Τα υποθαλάσσια νησιά “Los Atlantes”, στα ανατολικά της Λανθαρότε, μπορεί να ήταν η πηγή της έμπνευσης για τον μύθο της Ατλαντίδας, σύμφωνα με τους ειδικούς


Οι θεωρίες για την χαμένη Ατλαντίδα

Θεωρείται γενικά ότι, η ιστορία της Ατλαντίδας ακούστηκε για πρώτη φορά πριν από 2.300 χρόνια από τον Πλάτωνα, αν και κάποιοι λάτρεις της ιστορίας, υποστηρίζουν επίμονα ότι η σύλληψη της ιδέας προϋπήρχε. Μία θεωρία σχετικά με το σημείο της εξαφάνισης του πολιτισμού, λέει ότι το νησί χάθηκε στο Τρίγωνο των Βερμούδων.

To σημείο αυτό του Ατλαντικού Ωκεανού, είναι γνωστό ως το Τρίγωνο του Διαβόλου και, μετά την εξαφάνιση περισσότερων από 50 πλοίων και 20 αεροπλάνων, έχει πάρει τις διαστάσεις αστικού μύθου. Μία άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι το νησί χάθηκε σε μία φυσική καταστροφή, όπως μία τεράστια πλημμύρα, σεισμό ή κάποια ηφαιστειακή έκρηξη.

Πρόσφατα, μία ερευνητική ομάδα αποκάλυψε ότι έχει ανακαλύψει την αντίστοιχη Ατλαντίδα της Γερμανίας, την πόλη Rungholt που βυθίστηκε σε μία ανεμοθύελλα το 1362. Μπορεί αυτή η ανακάλυψη να συνδέεται με την Ατλαντίδα;

Παράλληλα αρχαιολόγοι στην Ισπανία αποκαλύπτουν αγάλματα ηλικίας 2.500 ετών που μπορεί να μοιάζουν με τα πρόσωπα μίας αρχαίας κοινωνίας που εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς. Πέντε προτομές από πέτρα, οι οποίες χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα π.Χ., βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο Casas del Turuñuelo, ένα ιστορικό ορόσημο στην Guareña, της νότιας Ισπανίας.

Η τοποθεσία δημιουργήθηκε από τους Ταρτέσσους, έναν πολιτισμό που εγκαταστάθηκε στην Ιβηρική χερσόνησο πριν από περίπου 3.000 χρόνια. Η Ταρτησσός όμως, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς και όσα ερευνούσαν ήταν πάντα εικασίες. 

 

Η Ταρτησσός έχει συνδεθεί με την Ατλαντίδα, την μυθική πόλη της αρχαιότητας που λέγεται ότι καταστράφηκε και βυθίστηκε κάτω από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Από το enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου