Η κρυογονική από επιστημονική φαντασία κερδίζει έδαφος στην αγορά.
Μια νεοφυής εταιρεία από το Βερολίνο λέει ότι προσφέρει ένα εισιτήριο για τη μετά θάνατον ζωή. Tomorrow Bio είναι η πρώτη εταιρεία σε ευρωπαϊκό έδαφος που προσφέρει την κρυογονική κατάψυξη των ανθρώπων σε υγρό άζωτο αφού πεθάνουν μέχρι η επιστήμη να βρει έναν τρόπο να τους… αναστήσει.
Η εταιρεία προσφέρει μάλιστα μια ποικιλία υπηρεσιών αφού η κατάψυξη ολόκληρου του σώματος του θανόντα κοστίζει 200.000 ευρώ ενώ η κατάψυξη μόνο του εγκεφάλου του
κοστίζει 75.000 χιλιάδες ευρώ.Η εταιρεία έχει ήδη καταψύξει έξι ανθρώπους που δεν βρίσκονται πια στη ζωή καθώς και πέντε κατοικίδια. Οι τρεις από τους ανθρώπους που αποφάσισαν να καταψυχθούν μετά τον θάνατος τους ζήτησαν την επιλογή μόνο για τον εγκέφαλο τους.
Περισσότερα από 650 άτομα προσεγγίσει την εταιρεία και έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα των υπηρεσιών της μέσω μιας διαδικασίας ασφαλιστικών συμβολαίων ζωής. Παρόμοιες εταιρείες δραστηριοποιούνται εδώ και καιρό στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία.
«Κάποιοι άνθρωποι το κάνουν επειδή φοβούνται μην πεθάνουν. Κάποιοι το θέλουν γιατί θέλουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η τεχνολογία στο μέλλον και θέλουν την ευκαιρία να βιώσουν το ταξίδι στο Διάστημα. Θέλω να το κάνω γιατί μου αρέσει να ζω και θέλω να ζήσω περισσότερο και να έχω την υγεία να κάνω περισσότερα πράγματα που έχει να προσφέρει αυτός ο πλανήτης» λέει ο Φερνάντο Αζεβέντο Πινέιρο συνιδρυτής της Tomorrow Bio που έχει υπογράψει και ο ίδιος για να καταψυχθεί.
Η ταχύτητα είναι ουσιαστική από τη στιγμή που ένας ασθενής πεθάνει, διότι μόλις η καρδιά σταματήσει, τα κύτταρα αρχίζουν να αποσυντίθενται, κάτι που θα έκανε τη μελλοντική αναζωογόνηση πιο δύσκολη. Το Tomorrow Bio διαθέτει έναν στόλο μετασκευασμένων ασθενοφόρων που σπεύδουν να παραλάβουν το πτώμα και να ξεκινήσουν τη διαδικασία ψύξης καθ ‘οδόν προς την τελική εγκατάσταση αποθήκευσης στην Ελβετία.
Αυτές οι «ομάδες αναμονής», που βρίσκονται στο Βερολίνο και το Άμστερνταμ, με μία στη Ζυρίχη, εκτελούν μασάζ καρδιάς και παρέχουν οξυγόνο για την επιβράδυνση της αποσύνθεσης στο όχημα, ενώ αντικαθιστούν τα υγρά του σώματος με ένα κρυοπροστατευτικό διάλυμα, ένα είδος αντιψυκτικού για την πρόληψη της σχηματισμός επιβλαβών κρυστάλλων πάγου καθώς η θερμοκρασία μειώνεται.
Η μέθοδος ονομάζεται κρυοσυντήρηση, η οποία χρησιμοποιεί εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες (μείον 196 βαθμούς Κελσίου) για να σταματήσει όλες τις βιολογικές διεργασίες στο σώμα. Οι ομάδες αναμονής μπορούν να ψύχουν τα σώματα στους μείον 80 βαθμούς Κελσίου οπότε η αποσύνθεση διακόπτεται παρέχοντας τον απαραίτητο χρόνο για τη μεταφορά και την όλη γραφειοκρατική διαδικασία.
Η ιδέα δεν είναι καινούργια. Έγινε διάσημη σε ταινίες του Χόλιγουντ όπως το Demolition Man με πρωταγωνιστή τον Σιλβέστερ Σταλόνε και τουλάχιστον 500 άτομα, κυρίως στην Αμερική, έχουν κρυοσυντηρηθεί από το 1967.
Η Tomorrow Bio, που ιδρύθηκε το 2020 και υποστηρίζεται από ιδιώτες επενδυτές, λέει ότι είναι η πρώτη παγκοσμίως που παρέχει τοπικές ομάδες που ξεκινούν τη διαδικασία. Δεν έχει πραγματοποιήσει ακόμη κέρδη, αλλά έχει μεγάλα σχέδια να συνεργαστεί με εταίρους για να καλύψει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ το 2025, και πιθανώς τη Λατινική Αμερική και την Ασία στη συνέχεια.
Η αποθήκη
Η εταιρεία συνεργάζεται με το European Biostasis Foundation, έναν οργανισμό με έδρα το χωριό Rafz της Ελβετίας το οποίο είναι ο τελευταίος σταθμός για τους κατεψυγμένους ανθρώπους. Εκεί σε ένα σύγχρονο κτίριο σε ένα βιομηχανικό πάρκο δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό οι ασθενείς αποθηκεύονται σε μονωμένα με κενό ατσάλινα δοχεία ύψους 3,20 μέτρων γνωστά ως dewars που είναι γεμάτα με υγρό άζωτο και δεν χρειάζονται ηλεκτρισμό για να παραμείνουν παγωμένοι.
Σύμφωνα με τον οργανισμό η εγκατάσταση αποθήκευσης είναι ασφαλής επειδή σε μια περιοχή χαμηλής σεισμικότητας και μακριά από φαινόμενα όπως πλημμύρες ενώ παράλληλα είναι μια περιοχή χαμηλής εγκληματικότητας.
Ακόμα κι αν η Tomorrow Bio χρεοκοπούσε, οι ασθενείς είναι ασφαλείς, λέει η εταιρεία, επειδή η μοίρα τους βρίσκεται στα χέρια του Patient Care Foundation, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που διευθύνεται από εθελοντές διαχειριστές και χρηματοδοτείται από ασφαλείς αποδόσεις περιουσιακών στοιχείων χαμηλού κινδύνου.
Αυτοί οι διαχειριστές θα είναι οι άνθρωποι που θα αποφασίσουν τελικά πότε η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά ώστε οι ασθενείς να αναζωογονηθούν. Αυτό απλώς αφήνει το ζήτημα της τεχνολογίας αναζωογόνησης. Τελικά, σε ποιο βαθμό θα ήθελε κάποιος που πέθανε στα 90 του να επιστρέψει στο ηλικιωμένο σώμα του;
«Εδώ είναι που μπαίνουμε στη σφαίρα της εικασίας. Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά πώς θα είναι ακόμα. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν στην αναζωογόνηση μέσω του επαναπρογραμματισμού των κυττάρων. Εναλλακτικά, ένας εγκέφαλος θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε ένα νεαρό σώμα.
Μερικές οικογένειες έχουν εγγραφεί για συντήρηση μαζί, ώστε να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσουν ένα άγνωστο μέλλον μόνες τους» παραδέχεται ο Πινέιρο.
Από το naftemporiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου