Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Προϊστορικά αντικείμενα ηλικίας 4.000 ετών βρέθηκαν κάτω από το «παλαιότερο σπίτι» της πόλης

Προϊστορικά αντικείμενα, ηλικίας άνω των 4.000 ετών, βρέθηκαν κάτω από το «στρογγυλό σπίτι», που θεωρείται το παλαιότερο της περιοχής. Τα ευρήματα εμπλουτίζουν με τον πιο διαφωτιστικό τρόπο την γνώση μας για την ζωή στην περιοχή.

Το Κάρντιφ, η πρωτεύουσα της Ουαλίας, χαρακτηρίζεται από την πλούσια ιστορία του, που ανάγεται στην Εποχή του Χαλκού. Πέρυσι, οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως το αρχαιότερο σπίτι της πόλης, το roundhouse. To ενδιαφέρον για την προϊστορία της πόλης και για τις καθημερινές

δραστηριότητες των κατοίκων της εποχής, εξακολουθεί να είναι έντονο, γεγονός που έχει ευνοήσει τη συνεργασία μιας ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου του Κάρντιφ με την τοπική κοινωνία. Μέσα στις επόμενες ημέρες, αναμένεται ν’ αποκαλυφθούν περισσότερα αντικείμενα της εποχής, με το ενδιαφέρον να προσανατολίζεται κυρίως στον τρόπο ζωής των πρώτων κατοίκων της Ουαλικής πρωτεύουσας.

Το πάρκο Trelai, στην πόλη Ely, της κοινότητας Caerau (δυτικά του Κάρντιφ), της πρωτεύουσας της Ουαλίας, είναι το σημείο όπου βρίσκεται το παλαιότερο σπίτι, το λεγόμενο «στρόγγυλο σπίτι» (roundhouse).

Κάτοψη του σημείου ανασκαφής (Πηγή: Vivian Thomas)


Η συνεργασία

Μία ομάδα απ’ το πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα, έφερε στο φως κομμάτια του προϊστορικού παρελθόντος της κοινότητας Caerau και της πολής Ely, κάτω από το πάρκο Trelai. «Φτάσαμε στο σημείο κάτω από τα σπίτια και ξαφνικά, ανακαλύψαμε πράγματα…τα οποία ανάγονται στις δραστηριότητες και τα γεγονότα των ανθρώπων πριν καν χτιστούν τα σπίτια εκεί», λέει ο Δρ. Oliver Davis,  λέκτορας στο τμήμα αρχαιολογίας του πανεπιστημίου του Κάρντιφ.

Ο ίδιος είναι επίσης, συνεπικεφαλής του Προγράμματος Κληρονομιάς για την εκ νέου ανακάλυψη των  Caerau και Ely.  Ο Δρ. Davis, είπε στο Sky News ότι, το 2023, η αρχαιολογική ανασκαφή  είχε  φέρει στο φως αντικείμενα από τις αρχές της Εποχής του Χαλκού, μετά την ανακάλυψη του roundhouse.

«Πλούσια ιστορία»

«Εικάζουμε ότι τα αντικείμενα ανήκουν στην Εποχή του Χαλκού, ίσως ακόμη και 4.000 χρόνια, πίσω στο παρελθόν».  Στο διάστημα της επόμενης μιάμισης εβδομάδας, η ερευνητική ομάδα ευελπιστεί ν’ ανακαλύψει περισσότερα για τον τρόπο ζωής των ανθρώπων που έζησαν στις κοινότητες Caerau και Ely, πριν από αρκετές χιλιετίες.

«Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, θ’ ανακαλύψουμε τις δραστηριότητες των ανθρώπων της εποχής», πληροφορεί ο Δρ. Davis.  «Θ’ ανακαλύψουμε κάποια πράγματα σχετικά με το τι συνέβαινε, πως ήταν η καθημερινότητά τους, ενώ σχηματίζουμε μια εντύπωση και σχετικά με την ιστορία της περιόδου».

Ο επικεφαλής της ανασκαφής και λέκτορας στο πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, Δρ. Oliver Davis (Πηγή: Cardiff University)

Ευρήματα από την σύγχρονη ιστορία της πόλης

Οι πιο πρόσφατες ανακαλύψεις στην περιοχή, έχουν φέρει στο φως αντικείμενα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν το πάρκο ήταν κέντρο εκπαίδευσης της Εθνοφρουράς. Επίσης, έχουν ανακαλυφθεί αντικείμενα από τον πρώιμο 20ο αιώνα, περίοδο κατά την οποία το πάρκο ήταν ιππόδρομος.

Η τοπική ιστορία, από τη σύγχρονη εποχή μέχρι την πρώιμη περίοδο της Εποχής του Χαλκού, είναι εξαιρετικά πλούσια», παρατηρεί ο Δρ. Davis.  «Μ’ ενδιαφέρει ιδιαίτερα η προϊστορία. Η συμμετοχή της κοινότητας,  μου δίνει κίνητρο να ξυπνάω το πρωί. Να βλέπεις τα πρόσωπα των ανθρώπων να λάμπουν από χαρά επειδή συμμετέχουν. Μια αρχαιολογική ανασκαφή δημιούργησε μια κοινότητα».


Κάποια από τα χειροποίητα αντικείμενα που  έχουν ανακαλυφθεί κατά το παρελθόν στον χώρο, έχουν τεθεί προς  έκθεση στο Μουσείο Ιστορίας του Κάρντιφ. Η ομάδα θα παραμείνει στον χώρο για την επόμενη μιάμιση  εβδομάδα και θα υποδεχθεί τους επισκέπτες που επιθυμούν να τους δουν εν ώρα εργασίας.

Από το enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου