Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Βρέθηκε ρωμαϊκό σανδάλι 2.000 ετών ενισχυμένο με καρφιά – Το μυστήριο με την τοποθεσία που εντοπίστηκε

Ακόμα κι όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες ανασκαφής σε έναν αρχαιολογικό χώρο, οι έρευνες των αρχαιολόγων συνεχίζονται, στα ευρήματα που ήρθαν στο φως. Το ίδιο συνέβη και με ένα περίεργο υπόλειμμα από κάτι που έμοιαζε με σόλα παπουτσιού. Τελικά οι συντηρητές ανακάλυψαν ότι ήταν ένα ρωμαϊκό σανδάλι, η σόλα του οποίου είχε ενισχυθεί με καρφιά.

Οι αρχαιολόγοι της  Βαυαρικής Κρατικής Υπηρεσίας για τη Διατήρηση των Μνημείων, βρήκαν αρχικά τα απομεινάρια ενός αστικού οικισμού, γύρω από ένα

βοηθητικό ρωμαϊκό στρατόπεδο που χρονολογείται μεταξύ 60 και 130 μ.Χ. Μεταξύ των ευρημάτων εμφανίστηκε και κάτι που ήταν σπάνιο: Τα υπολείμματα μιας καλά διατηρημένης σόλας σανδαλιού με καρφιά.

Εκπληκτικές ανακαλύψεις όπως η σόλα Oberstimm δείχνουν ξανά και ξανά ότι ακόμη και μετά την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών ανασκαφών συλλέγονται πολύτιμες πληροφορίες. Αυτό υπογραμμίζει το ανεκτίμητο έργο των συντηρητών μας, λέει ο Mathias Pfeil, γενικός συντηρητής της κρατικής υπηρεσίας συντήρησης μνημείων της Βαυαρίας (BLfD).

Τα ευρήματα, τα οποία περιλαμβάνουν τυπική ρωμαϊκή κεραμική, όπως Terra Sigillata, υπολείμματα τροφίμων, εργαλεία και εξαρτήματα ενδυμάτων, εξετάστηκαν και έγιναν αντικείμενο φροντίδας και συντήρησης, μετά τις ανασκαφές, στα γραφεία της Βαυαρικής Κρατικής Υπηρεσίας για τη Διατήρηση των Μνημείων, ώστε να προστατευθούν από περαιτέρω διάβρωση.

Tα υπολείμματα της σόλας από ρωμαϊκό σναδάλι, όπως τα βρήκαν οι αρχαιολόγοι (Φωτό: Bayerisches Landesamt für Denkmalpflege).


Το εύρημα

Το κυρτό και βαθιά διαβρωμένο, μεταλλικό τμήμα, θεωρήθηκε αρχικά από τους ερευνητές ως υπόλειμμα δρέπανου. Ύστερα όμως από μελέτη με τη χρήση ακτινών Χ στα εργαστήρια της Βαυαρικής Κρατικής Υπηρεσίας για τη Διατήρηση των Μνημείων, αποκαλύφθηκε ότι επρόκειτο για το τμήμα υλικού που συγκρατούσε τη σόλα ενός σανδαλιού της Ρωμαϊκής εποχής.

Το καρφί αποτελεί υλικό ενός υποδήματος, μάλλον προορισμένου για ενήλικα. Τα σιδερένια καρφιά συγκρατούσαν και σταθεροποιούσαν τη δερμάτινη σόλα.  Όπως οι σημερινές ραφές των παπουτσιών, οι ήλοι (τα καρφιά)  συγκρατούσαν το υπόδημα, σταθεροποιώντας το και ενισχύοντάς το απέναντι στην τριβή, κάνοντας ευκολότερη τη βάδιση σε κακοτράχαλο έδαφος.

Οι επονομαζόμενες caligae (caliga ήταν η ονομασία για το δερμάτινο υπόδημα που φορούσαν οι στρατιώτες), φοριόνταν κυρίως από τους Ρωμαίους στρατιώτες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Η πρόσφατη ανακάλυψη μαρτυρά πως, οι πρακτικές, ο τρόπος ζωής, ακόμη και η ένδυση που έφεραν οι Ρωμαίοι στρατιώτες στη Βαυαρία, υιοθετήθηκαν απ’ τους ντόπιους κατοίκους, λέει η Amira Adaileh, ειδική επιστήμονας  της Βαυαρικής Κρατικής Υπηρεσίας για τη Διατήρηση των Μνημείων.

Η ανάλυση με ακτίνες Χ επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για τη σόλα ενός ρωμαϊκού σανδαλιού με καρφιά. (Φωτό: Bayerisches Landesamt für Denkmalpflege).


Το μυστήριο του ευρήματος

Γενικά, τα διάσπαρτα καρφιά από υποδήματα αποτελούν κοινό εύρημα σε περιοχές ανασκαφών της Ρωμαϊκής Περιόδου, όμως η εύρεσή τους στη δερμάτινη σόλα, δεν παρατηρείται παρά μόνο σε ιδιαίτερες περιστάσεις.  Η σόλα του Oberstimm, για παράδειγμα, βρέθηκε σ’ ένα πηγάδι.

 

Συγκρίσιμα ευρήματα είναι γνωστά μόνο σε ελάχιστα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ενώ προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις σχετικά με την καθημερινή ζωή, καθώς και με την βιοτεχνία και την τεχνοτροπία της Ρωμαϊκής Εποχής.

Από το enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου