Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Σε ποια τοξικά μέταλλα εκτίθενται έφηβοι που ατμίζουν [μελέτη]

 Οι έφηβοι που ατμίζουν συχνά εκτίθενται σε βλαβερά μέταλλα όπως μόλυβδο και ουράνιο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Τα επίπεδα μολύβδου στα ούρα είναι 40% υψηλότερα μεταξύ όσων ατμίζουν κατά διαστήματα και 30% υψηλότερα μεταξύ αυτών που ατμίζουν συχνά, σε σύγκριση με όσους ατμίζουν περιστασιακά, δείχνουν τα αποτελέσματα.

Και τα επίπεδα ουρανίου στα

ούρα ήταν δύο φορές υψηλότερα μεταξύ όσων άτμιζαν συχνά και όσων περιστασιακά, αναφέρει έρευνα στο Tobacco Control.

Η έκθεση σε αυτού του είδους τα βαρέα μέταλλα θα μπορούσε να βλάψει τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των εφήβων, με αποτέλεσμα προβλήματα σκέψης και διαταραχές συμπεριφοράς, είπαν οι ερευνητές. Αυτά τα μέταλλα αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο αναπνευστικών προβλημάτων, καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.

«Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου κατά την εφηβεία μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα έκθεσης σε μέταλλα, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των οργάνων», κατέληξε η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Hongying Dai, του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα, στην Ομάχα. 

Αυτά τα ευρήματα απαιτούν περαιτέρω έρευνα, και στοχευμένες παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία για τον μετριασμό των πιθανών βλαβών από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ιδιαίτερα μεταξύ των εφήβων», πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Βαρέα μέταλλα όπως το νικέλιο, ο κασσίτερος και ο μόλυβδος έχουν ανιχνευτεί στο παρελθόν στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου, μαζί με πολλές άλλες δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 200 εφήβους που άτμιζαν που προέρχονται από μια συνεχιζόμενη εθνική μελέτη. Τα δείγματα ούρων τους εξετάστηκαν για την παρουσία καδμίου, μολύβδου και ουρανίου.

Τον περασμένο μήνα, ένας στους τρεις (33%) είπε ότι είχε χρησιμοποιήσει γεύσεις μενθόλης ή μέντας, οι μισοί (50%) επέλεξαν γεύσεις φρούτων και περισσότερο από το 15% επέλεξαν γλυκές γεύσεις.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ανησυχούν ιδιαίτερα για τα επίπεδα ουρανίου που βρίσκονται σε γεύσεις ατμίσματος όπως η σοκολάτα, η καραμέλα ή τα επιδόρπια.

 

Οσοι προτιμούσαν τις γλυκές γεύσεις είχαν 90% υψηλότερα επίπεδα ουρανίου στα ούρα τους από εκείνους που επέλεξαν γεύσεις μενθόλης ή μέντας, διαπίστωσαν ερευνητές.

Πηγές:

Tobacco Control.

Από το iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου