Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Πετυχημένα πειράματα καλλιέργειας τροφίμων στον Άρη

Νέα μέθοδος διαστημικής γεωργίας.

Οι μεγάλες κρατικές διαστημικές υπηρεσίες (ΗΠΑ, Ευρώπης, Κίνας) προετοιμάζουν τις πρώτες επανδρωμένες αποστολές στον Άρη αλλά και τη δημιουργία των πρώτων βάσεων με στόχο την αποίκηση του Κόκκινου Πλανήτη. Ανάμεσα στα διάφορα προβλήματα που καλούνται να ξεπεράσουν οι επιστήμονες σε αυτή την προσπάθεια είναι η διατροφή των ανθρώπων που θα βρίσκονται στον Άρη. Για να έχει μέλλον η

παρουσία του ανθρώπου στον Άρη θα πρέπει οι βάσεις και αργότερα οι αποικίες να είναι αυτοσυντηρούμενες διατροφικά.

Είναι προφανές ότι μεταφορά τροφίμων από τη Γη στον Άρη είναι μη πρακτική, ασύμφορη οικονομικά και ριψοκίνδυνη επιλογή αφού αν συμβεί κάτι στο σκάφος μεταφοράς των τροφίμων οι κάτοικοι του πλανήτη κινδυνεύουν από λιμό. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται συνεχώς ερευνητικές προσπάθειες ανάπτυξης νέων μεθόδων καλλιέργειας οι οποίες θα μπορούν να αποδώσουν καρπούς στο αφιλόξενο αρειανό περιβάλλον.


Αρειανή ενδοκαλλιέργεια

Σε ένα θερμοκήπιο στην Ολλανδία ερευνητική ομάδα υποστηρίζει βρήκε έναν τρόπο που δείχνει πολλά υποσχόμενος για τη βελτιστοποίηση διαστημικών γεωργικών καλλιεργειών με βάση τη μέθοδο των πολλαπλών σοδειών την οποία χρησιμοποιούσε ο πολιτισμός των Μάγια.

αποδόσεων σε προσομοιωμένο έδαφος του Άρη, με διαφορετικές καλλιέργειες που καλλιεργούνται μαζί σε μια μέθοδο που ονομάζεται “intercropping” που πρωτοστάτησε από τους αρχαίους αγρότες των Μάγια στη Κεντρική Αμερική.

Στα πειράματά τους, οι ερευνητές καλλιεργούν ντοματίνια, αρακά και καρότα μαζί σε γλάστρες που περιέχουν χώμα προσομοιωμένο με αυτό του Άρη. Οι ντομάτες που καλλιεργήθηκαν με αυτόν τον τρόπο παρήγαγαν περίπου τη διπλάσια απόδοση από τις ντομάτες που καλλιεργήθηκαν μόνες τους στο ίδιο προσομοιωμένο αρειανό έδαφος με περισσότερους και μεγαλύτερους καρπούς. Οι ντομάτες επίσης άνθισαν και ωρίμασαν νωρίτερα, έδιναν περισσότερους καρπούς ανά φυτό και είχαν πιο χοντρά στελέχη.

Οι αποδόσεις των μπιζελιών και των καρότων δεν αυξήθηκαν με την ενδοκαλλιέργεια. «Δεδομένου ότι πρόκειται για πρωτοποριακή έρευνα, όπου είναι η πρώτη φορά που αυτή η τεχνική ενδοκαλλιέργειας εφαρμόζεται στη διαστημική γεωργία, πραγματικά δεν ξέραμε τι να περιμένουμε. Το γεγονός ότι λειτούργησε πολύ καλά για ένα από τα τρία είδη ήταν ένα μεγάλο εύρημα, στο οποίο μπορούμε τώρα να οικοδομήσουμε περαιτέρω έρευνα. Τώρα είναι απλώς θέμα προσαρμογής των πειραματικών συνθηκών μέχρι να βρούμε το βέλτιστο σύστημα. μπορεί να είναι διαφορετικά είδη, περισσότερα είδη, διαφορετική αναλογία ειδών», δήλωσε η αστροβιολόγος Ρεβέκα Γκονσάλβες, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «PLOS ONE»

 

Οι καλλιέργειες αναπτύχθηκαν σε προσομοιωμένο αρειανό ρεγόλιθο – έδαφος χωρίς οργανική ύλη – που αναπτύχθηκε από ερευνητές της NASA και είναι σχεδόν τέλειο φυσικό και χημικό ταίριασμα με το πραγματικό αρειανό έδαφος. Οι ερευνητές πρόσθεσαν ευεργετικά βακτήρια και θρεπτικά συστατικά. Έλεγξαν επίσης τα αέρια, τη θερμοκρασία και την υγρασία μέσα στο θερμοκήπιο για να ταιριάζουν με τις συνθήκες που αναμένονται σε ένα θερμοκήπιο του Άρη.

Από το naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου