Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

TikTok vs ΗΠΑ: «Δεν πάμε πουθενά» - Στην αντεπίθεση για την απαγόρευση

 Η υπογραφή του Μπάιντεν ορίζει προθεσμία για την πώληση στις 19 Ιανουαρίου - μία ημέρα πριν από τη λήξη της θητείας του.

«Να είστε βέβαιοι - δεν πάμε πουθενά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok, Shou Zi Chew σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε λίγο αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε το νομοσχέδιο που δίνει στην κινεζική ByteDance, προθεσμία 270 ημερών για να εκχωρήσει τα περιουσιακά στοιχεία του στις

ΗΠΑ διαφορετικά θα απαγορευτεί.

Ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok δήλωσε σήμερα ότι η εταιρεία αναμένει να κερδίσει μια νομική αμφισβήτηση για να μπλοκάρει τον νόμο που απαγορεύει τη δημοφιλή πλατφόρμα, η οποία χρησιμοποιείται από 170 εκατομμύρια Αμερικανούς.

«Τα γεγονότα και το Σύνταγμα είναι με το μέρος μας και αναμένουμε να επικρατήσουμε ξανά».

Η υπογραφή του Μπάιντεν ορίζει προθεσμία για την πώληση στις 19 Ιανουαρίου - μία ημέρα πριν από τη λήξη της θητείας του - αλλά θα μπορούσε να παρατείνει την προθεσμία κατά τρεις μήνες εάν διαπιστώσει ότι η ByteDance σημειώνει πρόοδο.

Ο Chew πρόσθεσε: «Μην κάνετε λάθος - πρόκειται για απαγόρευση του TikTok». Τόνισε ότι το TikTok θα συνεχίσει να λειτουργεί, καθώς η εταιρεία αμφισβητεί τους περιορισμούς. Οδηγούμενος από τις εκτεταμένες ανησυχίες των Αμερικανών νομοθετών ότι η Κίνα θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στα δεδομένα των Αμερικανών ή να τα παρακολουθεί με την εφαρμογή, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία αργά την Τρίτη από τη Γερουσία των ΗΠΑ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το ενέκρινε το Σάββατο.

Η τετραετής μάχη για το TikTok είναι ένα σημαντικό μέτωπο σε έναν πόλεμο για το διαδίκτυο και την τεχνολογία μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου.

Το TikTok πρόκειται να αμφισβητήσει το νομοσχέδιο επικαλούμενο την Πρώτη Τροποποίηση και οι χρήστες του TikTok αναμένεται επίσης να κινηθούν εκ νέου νομικά. Ένας Αμερικανός δικαστής στη Μοντάνα τον Νοέμβριο μπλόκαρε μια κρατική απαγόρευση του TikTok, επικαλούμενος την ελευθερία του λόγου.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών δήλωσε ότι η απαγόρευση ή η απαίτηση εκποίησης του TikTok θα «δημιουργούσε ανησυχητικό παγκόσμιο προηγούμενο για υπερβολικό κυβερνητικό έλεγχο στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης».

Ωστόσο, η νέα νομοθεσία είναι πιθανό να δώσει στην κυβέρνηση Μπάιντεν ισχυρότερη νομική βάση για να απαγορεύσει το TikTok εάν η ByteDance αποτύχει να εκχωρήσει την εφαρμογή, λένε οι ειδικοί.

Το νομοσχέδιο θα δώσει επίσης στον Λευκό Οίκο νέα εργαλεία για να απαγορεύσει ή να εξαναγκάσει την πώληση άλλων εφαρμογών ξένης ιδιοκτησίας που θεωρεί ότι αποτελούν απειλές για την ασφάλεια.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «πιέζει» για απαγόρευση του TikTok και θα είναι αυτός που ευθύνεται εάν επιβληθεί απαγόρευση, προτρέποντας τους ψηφοφόρους να το προσέξουν. Η εκστρατεία επανεκλογής του Μπάιντεν σχεδιάζει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το TikTok, δήλωσε αξιωματούχος της εκστρατείας την Τετάρτη.

 

Η εκστρατεία του Τραμπ δεν έχει ενταχθεί στο TikTok.

Ο Μπάιντεν υπέγραψε νομοθεσία στα τέλη του 2022 που απαγόρευε στους κυβερνητικούς υπαλλήλους των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν το TikTok σε κυβερνητικά τηλέφωνα.

Από το newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου