Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΣΧΑΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ

Πηγή εικόνας: Gemini AI

 Mathew Maavak

Θα οδηγούσε η τεχνητή νοημοσύνη στην τεχνο-ειδωλολατρία ή στην «τεχνολατρία»; Θα κορυφωθεί στα πόδια ενός «θεού τεχνητής νοημοσύνης» που θα ανυψώσει το Θηρίο της Αποκάλυψης; Αυτή η τροχιά αποκαλύπτεται εδώ.

Πριν από λίγες ημέρες, είχα δημοσιεύσει ένα δοκίμιο σχετικά με την άνοδο ενός «θεού τεχνητής νοημοσύνης» και αρκετοί αναγνώστες (εκτός του Substack) εξεπλάγησαν που το άρθρο, με εξαίρεση

το τελευταίο τμήμα, γράφτηκε εξ ολοκλήρου από το ChatGPT. Αυτό είναι το επίπεδο «αίσθησης» που έχει αποκτήσει η τεχνητή νοημοσύνη.

Το τελευταίο μου σχόλιο: Η άνοδος του «θεού της τεχνητής νοημοσύνης»

Υπάρχει μια μεγάλη έκπληξη στο τέλος του άρθρου!

ΤΟ ΑΝΟΙΧΤΉΡΙ ΜΑΤΙΏΝ

Άνοδος του «θεού της τεχνητής νοημοσύνης»

Πλοήγηση στο αυξανόμενο αίνιγμα της Τεχνητής Νοημοσύνης από χριστιανική προοπτική

Η ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να μιμείται ιεροκήρυκες, ποιμένες, θεολογικά σημεία συζήτησης, χριστιανικό εκπαιδευτικό υλικό και μηνύματα από άμβωνα είναι ήδη τετελεσμένο γεγονός. 

Καθώς οι μέρες γίνονται πιο σκοτεινές, η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι σε θέση να αντικαταστήσει αυτές τις παραδοσιακές πηγές βιβλικής γνώσης και συντροφικότητας. 

Η οργανωμένη εκκλησία, εμποτισμένη με κοσμική σοφία, θα καταφύγει φυσικά σε εγκόσμια εργαλεία για να διευρύνει την πελατειακή της βάση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη θεολογική έρευνα μπορεί να είναι τόσο ευπρόσδεκτη όσο και αβλαβής. Όταν έψαχνα για την προέλευση της Παλαιάς Διαθήκης από το Ρωμαίους 11:8, ήταν το ChatGPT που το προμήθευσε στον Ησαΐα 29:10 μαζί με πολλά άλλα παρόμοια εδάφια. 

Ως διασταυρούμενο και εκπαιδευτικό βοήθημα, δεν βλέπω τίποτα κακό με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συνταχθούν θεολογικά σημεία συζήτησης όταν κάποιος πιέζεται για χρόνο. 

Εν συντομία, η τεχνητή νοημοσύνη στον χριστιανικό περίπατο θα πρέπει να περιορίζεται σε ακαδημαϊκές ασκήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, εννοιολογικά δεν θα διέφερε από τη χειρωνακτική συλλογή σχετικού υλικού από μια εκτεταμένη θεολογική βιβλιοθήκη.

Ωστόσο, θα ήθελα να τραβήξω τη γραμμή όταν η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για ενεργό διακονία ή σε κηρύγματα. Τα λόγια που προέρχονται από τον άμβωνα πρέπει να εμφυσούν ζωή σε κάποιον στην εκκλησία. Όπως είπε ο ίδιος ο Χριστός: «Τα λόγια που σας είπα είναι πνεύμα και ζωή» (Κατά Ιωάννην 6:63). Η εμπιστοσύνη σε έναν αλγόριθμο για τη μετάδοση αυτών των λέξεων είναι παρόμοια με την τεχνο-ειδωλολατρία. Το Άγιο Πνεύμα ενεργεί μέσα στους ανθρώπινους φορείς. όχι μηχανές.

Τα λόγια του Θεού για την ημέρα θα πρέπει φυσικά να είναι ανεξάρτητα από τη διαμεσολάβηση της τεχνητής νοημοσύνης.

 Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι πιστοί καλούνται να εμπιστευτούν τον καθοδηγούμενο από το Πνεύμα περίπατο, καθώς τα λόγια που απαιτούνται για τη διακονία θα δοθούν τη συγκεκριμένη ώρα ανάγκης (Ματθαίος 10:19). 

 

Γιατί είναι σημαντικό αυτό; Για αρχή, οι Φαρισαίοι και οι Διδάσκαλοι του Νόμου γνώριζαν τις γραφές απ' έξω και όμως δεν μπορούσαν να δουν την εκπλήρωσή της στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Αυτό είναι που διαχωρίζει τις ακαδημαϊκές επιφάνειες από τις αποκαλύψεις που καθοδηγούνται από το Πνεύμα.


ΠΗΓΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

Από το oimos-athina

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου