Μια ενδιαφέρουσα έρευνα για τον τομέα των υλικών αλλά και της πλανητολογίας
Ερευνητική ομάδα δημιούργησε σε προσομοίωση μια θεωρητικά άπιαστη, υπερισχυρή μορφή άνθρακα που αν υπάρχει μπορεί να είναι πιο σκληρή από τα διαμάντια που αποτελούν το σκληρό γνωστό υλικό. Όμως αυτή η μορφή άνθρακα υπάρχει πιθανώς μόνο στο εσωτερικό ενός εξωπλανήτη άρα οι πιθανότητες να εντοπίσουμε και αξιοποιήσουμε αυτό τον άνθρακα είναι για το ορατό τουλάχιστον μέλλον ελάχιστες.
Ο BC8, όπως ονομάστηκε
αυτός ο υπερισχυρός άνθρακας, είναι ένας κρύσταλλος οκτώ ατόμων που θα ήταν 30% πιο ανθεκτικός στη συμπίεση από τα διαμάντια, σύμφωνα με τη νέα μελέτη. Οι επιστήμονες προσπάθησαν να συνθέσουν αυτόν τον κρύσταλλο στο εργαστήριο, χωρίς επιτυχία. Η νέα προσομοίωση αποκαλύπτει ότι το υλικό μπορεί να κατασκευαστεί μόνο σε ένα στενό εύρος πιέσεων και θερμοκρασιών, κάτι που μπορεί να καταστήσει δυνατή αυτή τη σύνθεση στο μέλλον, ανέφεραν οι ερευνητές στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «The Journal of Physical Chemistry Letters».Οι συνθήκες
Η έρευνα βοηθά επίσης να αποκαλυφθεί τι μπορεί να βρίσκεται στην καρδιά των πλούσιων σε άνθρακα εξωπλανητών, οι οποίοι προβλέπεται να έχουν ακριβώς τις κατάλληλες συνθήκες για το σχηματισμό του BC8. «Οι ακραίες συνθήκες που επικρατούν σε αυτούς τους πλούσιους σε άνθρακα εξωπλανήτες μπορεί να προκαλέσουν μορφές άνθρακα όπως το διαμάντι και το BC8», δήλωσε ο Ιβαν Ολεΐνικ καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. «Ως εκ τούτου, μια εις βάθος κατανόηση των ιδιοτήτων της φάσης άνθρακα BC8 καθίσταται κρίσιμη για την ανάπτυξη ακριβών εσωτερικών μοντέλων αυτών των εξωπλανητών».
Οι ερευνητές του χρησιμοποίησαν τον Frontier, έναν υπερυπολογιστή στο Oak Ridge Leadership Computing Facility στο Τενεσί. Έκαναν προσομοιώσεις δισεκατομμυρίων ατόμων άνθρακα κάτω από διαφορετικές πιέσεις και θερμοκρασίες για να καταλάβουν πώς αυτά τα άφθονα διαθέσιμα άτομα μπορούν να μετατραπούν σε ένα υλικό τόσο σπάνιο, που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ.
Από το naftemporiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου