Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

Σε έξαρση η βία των ανηλίκων!

Χάνεται ο έλεγχος – Δώρον άδωρον η «πολιτική σταθερότης» εάν υπάρχει κοινωνική αστάθεια

Σιδερογροθιές, στιλέτα, ρόπαλα, full face μάσκες αλλά και όπλα είναι τα «αξεσουάρ» που φέρουν επάνω τους νεαρά παιδιά, αγόρια και κορίτσια, όταν πηγαίνουν στο σχολείο και όταν «διασκεδάζουν» το Σαββατοκύριακο. Και φυσικά αναπόσπαστο κομμάτι της κατά τα άλλα αθώας βόλτας, το κινητό τηλέφωνο, για να καταγράψουν την βίαιη συμπεριφορά τους, να την ανεβάσουν στα κοινωνικά δίκτυα και να γίνουν διάσημοι στις περιοχές δράσεώς τους.

Όποιος έχει βρεθεί σε μικρές ή

μεγάλες πλατείες στο κέντρο των Αθηνών αλλά και στα προάστια της Αττικής, νοιώθει τον φόβο, ενίοτε και τον τρόμο, βλέποντας δεκάδες μαυροφορεμένα παιδιά να βρίζουν και να απειλούν, να καπνίζουν, να πίνουν αλκοόλ και να είναι έτοιμα να επιτεθούν όταν νοιώθουν ότι κάποιος τα κοιτάζει παράξενα.

Τα τελευταία περιστατικά σε Πειραιά και Κηφισιά, όπου ανήλικοι κτύπησαν συνομηλίκους για ασήμαντη αφορμή κραδαίνοντας ακόμη και ματσέτα, ως εγκληματίες της Λατινικής Αμερικής, θα έπρεπε να έχουν κινητοποιήσει τις αρμόδιες Αρχές και κυρίως τα αρμόδια υπουργεία. Αντί η Κυβέρνηση να πανηγυρίζει για την επενδυτική βαθμίδα που έλαβε η χώρα, τα εκατομμύρια των τουριστών που ήλθαν το καλοκαίρι και την αύξηση του κατώτατου μισθού, πρέπει ‒επί τέλους‒ να επιστήσει την προσοχή της στην καθημερινότητα των εφήβων και των οικογενειών τους που βιώνουν με τον χειρότερο τρόπο την έξαρση της βίας μέσα στα σχολικά συγκροτήματα και τους χώρους που συναθροίζονται παιδιά από 12 έως 18 ετών.

Το panic button για τους μαθητές που πέφτουν θύματα μπούλινγκ, ξυλοδαρμού, ληστείας ακόμη και βιασμού θα έπρεπε να είχε τεθεί σε λειτουργία από το 2020, όταν κατεγράφη η πρώτη μεγάλη έξαρση των επιθέσεων και των συλλήψεων παιδιών που δεν είχαν τελειώσει ούτε το γυμνάσιο. Οι ψυχολόγοι στα σχολεία έπρεπε και αυτοί να έχουν πιάσει δουλειά από την προηγούμενη δεκαετία. Το γεγονός ότι το 2023 απασχόλησαν την αστυνομία και την Δικαιοσύνη 646 υποθέσεις εφήβων για εξαρτησιογόνες ουσίες, με εμπλοκή 753 ανηλίκων ηλικίας 8 έως 18 ετών (!) καθώς και 201 υποθέσεις για αδικήματα του νόμου περί όπλων, με εμπλοκή 229 ανηλίκων της ίδιας ηλικίας, καταδεικνύει το μέγεθος της κρίσεως. Η Κυβέρνηση προφανώς γνωρίζει ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο συνελήφθησαν 1.353 ανήλικοι για διάφορα αδικήματα και σχηματίσθηκαν 1.201 δικογραφίες. Τι έπραξε; Μόνον υποσχέσεις. Συνολικά το 2020 είχαν συλληφθεί 5.255 ανήλικοι, ενώ λίγα χρόνια νωρίτερα οι συλληφθέντες ήταν λιγότεροι από 1.000.

Δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους δεκάδες πολίτες, που περπατούσαν σε κεντρικό σημείο του Πειραιά, όταν ξαφνικά είδαν να τρέχουν δεκάδες νεαροί που κυνηγούσαν τέσσερα παιδιά ηλικίας 15-17 ετών. Για ασήμαντη αφορμή οι δύο παρέες λογομάχησαν και βγήκαν «μαχαίρια» για να λύσουν την διαφορά τους. Ένας νεαρός τραυματίσθηκε κατά την συμπλοκή περισσοτέρων των 30 ατόμων. Η αστυνομία πέρασε χειροπέδες σε τέσσερα παιδιά ηλικίας 17 ετών. Ένας εξ αυτών έφερε επάνω του μαχαίρι τύπου «πεταλούδα» και προέβαλε σθεναρή αντίσταση στους αστυνομικούς. Μαζί με τους τέσσερεις ανηλίκους συνελήφθησαν και οι γονείς των δύο για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου και αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από εντολή του εισαγγελέως, ενώ οι γονείς των άλλων δύο διέφυγαν την σύλληψη. Το ίδιο βράδυ στην Γλυφάδα συνελήφθησαν δύο 14χρονοι, μέλη ομάδος 15 ατόμων, που επετέθησαν σε δύο μικρά κορίτσια έξω από γυμναστήριο της περιοχής. Αφού τις κτύπησαν, οι νεαροί τους έριξαν πολλές κροτίδες, θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητά τους. Οι ανήλικες αναγνώρισαν τους επιτιθεμένους και η αστυνομία τους συνέλαβε. 

 

Στην Κηφισιά, στην οδό Κολοκοτρώνη, ένας 16χρονος υπό την απειλή σφυριού άρπαξε από έναν 15χρονο ασύρματα ακουστικά. Αστυνομικοί της ΟΠΚΕ που έσπευσαν στο σημείο εντόπισαν τον 16χρονο και τον συνέλαβαν, ενώ σε σωματικό έλεγχο που του έγινε ευρέθη το σφυρί και τα κλεμμένα ακουστικά.Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτου κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί τηλεφωνική γραμμή 24ώρου βάσεως για να καταγγέλλονται περιστατικά επιθέσεων ανηλίκων. Ο υπουργός χαρακτήρισε την νεανική εγκληματικότητα το σημαντικότερο πρόβλημα που απασχολεί την σύγχρονη εποχή, αλλά ουδείς αρμόδιος φαίνεται να προβληματίζεται.

Έχει χαθεί ο έλεγχος

Η ελληνική κοινωνία, ειδικώς μετά την οικονομική κρίση, εμφανίζει ασθένειες που άλλα δυτικά κράτη βίωσαν τις προηγούμενες δεκαετίες. Η παραμέληση των παιδιών από τους γονείς, η αδιαφορία των νέων στους θεσμούς που σφυρηλάτησαν την ελληνική κοινωνία μετά τον Β΄ Π.Π., η οικονομική ανέχεια και η ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου, ενέτειναν το πρόβλημα με την νεανική εγκληματικότητα. Οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών επικεντρώθηκαν στην βελτίωση των οικονομικών δεικτών, παραμελώντας τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και την αστυνόμευση πολυσύχναστων περιοχών. Όταν βλέπουμε σε ορεινό χωριό της Νάξου μαθητής να μαχαιρώνει συμμαθητή του έξω από το σχολείο, γίνεται αντιληπτό ότι η βία έχει εξαπλωθεί και εκτός των αστικών περιοχών. Είναι θέμα χρόνου, εάν δεν ληφθούν μέτρα, να δούμε συμμορίες ανηλίκων με όπλα στα χέρια να λύνουν τις διαφορές τους για ασήμαντη αφορμή. Είναι θέμα χρόνου, εάν συνεχισθεί «ο πυρετός του Σαββατόβραδου», να μην θρηνήσουμε θύματα. Ο έλεγχος των νέων, από γονείς, δασκάλους και αρμοδίους φορείς έχει χαθεί, και πρέπει επειγόντως να γίνουν παρεμβάσεις, γιατί μιλάμε για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας!

Δείτε επίσης: Βότανα για την μείωση της χοληστερίνης

Εφημερίδα «Εστία»

Από το aktines

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου