Τροφοδοτημένος από την απεριόριστη φιλοδοξία του να κατακτήσει όλον τον γνωστό τότε κόσμο, ο Αλέξανδρος ενεπλάκη σε μία σειρά από στρατιωτικές εκστρατείες που άλλαξαν όλον τον πολιτισμένο κόσμο της εποχής του.
ΟΜέγας Αλέξανδρος ήταν για πολλούς ο σημαντικότερος και ικανότερος στρατιωτικός ηγέτης της ανθρώπινης ιστορίας. Γεννήθηκε το 356 π.Χ. στην Πέλλα της Μακεδονίας και έμεινε στην ιστορία για τις εντυπωσιακές κατακτήσεις του σε όλον τον τότε γνωστό κόσμο.
Ανήλθε στην κορυφή
της μακεδονικής εξουσίας στην ηλικία των 20, όταν και σκοτώθηκε ο πατέρας του βασιλιάς Φίλιππος Β' ο Μακεδών. Ο Αλέξανδρος δεν άργησε να δείξει τις εξωπραγματικές ικανότητές του ως ηγέτης της Μακεδονίας, ικανότητες οι οποίες τον βοήθησαν να πολλαπλασιάσει τα εδάφη που κληρονόμησε από τον πατέρα του.10 Πράγματα που δεν Γνώριζες για Αυτόν
Τα Στοιχεία που του Χάρισαν την Δόξα
Τροφοδοτημένος από την απεριόριστη φιλοδοξία του να κατακτήσει όλον τον γνωστό τότε κόσμο, ο Αλέξανδρος ενεπλάκη σε μία σειρά από στρατιωτικές εκστρατείες που άλλαξαν όλον τον πολιτισμένο κόσμο της εποχής του.
Η στρατιωτική του ευφυΐα, συνδυαστικά με την χαρισματική του προσωπικότητα και το στρατηγικό του όραμα, του επέτρεψαν να δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες στην ανθρώπινη ιστορία, η οποία εκτείνονταν από την Ελλάδα μέχρι την Αίγυπτο και την Ινδία.
Αήττητος και τα 15 Χρόνια που Πολέμησε
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά επιτεύγματά του ήταν το άψογο «βιογραφικό» του. Ο Αλέξανδρος κατάφερε να πετύχει την πρώτη του νίκη όταν ήταν μόλις 18 χρονών, ωστόσο για τα υπόλοιπα περίπου 15 χρόνια συνέχισε αήττητος να δίνει μάχες σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο.
Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνέδραμε στις νίκες του ήταν αδιαμφισβήτητα η μεγάλη ταχύτητα των στρατιωτών του, την οποία ο Αλέξανδρος χρησιμοποιούσε έξυπνα για να πλήξει τον εχθρό πριν αυτός προλάβει καλά καλά να προετοιμαστεί για την μάχη. Σε πολλές από τις μάχες που είχε δώσει, ο εχθρός είχε μεγάλο αριθμητικό πλεονέκτημα, ωστόσο κανείς ποτέ δεν κατάφερε να λυγίσει τον Μέγα Αλέξανδρο.
Η Περσία Τον Έτρεμε
Ο Δαρείος Γ' της Περσίας ήταν ένα από τα πρώτα «θύματα» του Μέγα Αλεξάνδρου. Βλέποντας την τρομακτική ισχύ του Αλεξάνδρου, ο Πέρσης βασιλιάς είχε στείλει γράμμα στον Μακεδόνα ηγέτη προτείνοντάς του να δώσει τμήμα της Μικράς Ασίας (αυτό που επιζητούσε ο Φίλλιπος Β') για να αποφευχθεί ένας αιματηρός πόλεμος.
Όταν όμως ο Αλέξανδρος διάβασε το γράμμα του Δαρείου ενοχλήθηκε από τoν αλαζονικό τόνο του Πέρση και απέρριψε την πρόταση. Οι σύμβουλοι του Αλεξάνδρου συμφώνησαν μαζί του και έτσι η Μακεδονία έστειλε αγγελιοφόρο στην Περσία εξηγώντας γιατί απορρίφθηκε η πρόταση.
Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ο Αλέξανδρος κατέκτησε την Περσία και ο Δαρείος Γ' καθαιρέθηκε και σκοτώθηκε κατά την προσπάθειά του να καταφύγει στην ανατολή.
Έρωτας με την Πρώτη Ματιά
Όταν μιλάμε για τον Μέγα Αλέξανδρο όλοι σκεφτόμαστε τα εξωπραγματικά επιτεύγματα που κατάφερε επεκτείνοντας την μακεδονική αυτοκρατορία στα όρια όλου του κόσμου. Όμως πόσα ξέρουμε για την προσωπική του ζωή;
Το 327 π.Χ., στα 28 του έτη ο Αλέξανδρος έδωσε μία από τις δυσκολότερες «μάχες» της ζωής του, μία «μάχη» που έμεινε στην ιστορία ως πολιορκία του βράχου της Σογδιανής. Όταν με έναν ευφυέστατο τρόπο κατάφερε να νικήσει χωρίς καν να πολεμήσει, ο Αλέξανδρος ξεκίνησε να επιθεωρεί τους αιχμάλωτους του εχθρού. Τότε είδε την Ρωξάνη, η οποία σύμφωνα με τους Μακεδόνες ήταν η ομορφότερη γυναίκα σε όλη την Ασία μετά την γυναίκα του Δαρείου Γ' της Περσίας. Ο Αλέξανδρος την ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά. Η Ρωξάνη αργότερα γέννησε τον γιο του Μέγα Αλεξάνδρου, τον Αλέξανδρο Δ'.
Πρώτα Από Όλα ο Πολιτισμός
Όσοι θεωρούν πως οι νίκες του Αλεξάνδρου οφείλονταν στην απεριόριστη δίψα του για αίμα κάνουν μεγάλο λάθος. Ο Μακεδόνας ηγέτης είχε ως πρωταρχικό ρόλο να επεκταθεί πρώτα ο ελληνικός πολιτισμός και μετά η δική του αυτοκρατορία. Με γνώμονα αυτό, ο ίδιος ίδρυσε πολλές νέες πόλεις - πάνω από 70 φέρουν το όνομα του - και ενθάρρυνε τους κατοίκους τους να υιοθετήσουν ελληνικές παραδόσεις και ελληνικά πολιτιστικά στοιχεία.
Και Αυτό δεν Ήταν Τυχαίο
Η σχέση του Αλεξάνδρου με τον πολιτισμό δεν ήταν καθόλου τυχαία. Οι αρχαίοι Έλληνες, ως γνωστόν, είχαν μία ιδιαίτερη σχέση με την φιλοσοφία, ωστόσο οι βασιλικές οικογένειες ήταν ακόμη πιο κοντά σε αυτήν. Για τα περίπου 20 πρώτα χρόνια της ζωής του ο Αλέξανδρος είχε ως δάσκαλο τον Αριστοτέλη, έναν από τους σπουδαιότερους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους και επιστήμονες.
Τα διδάγματα που απέκτησε ο Αλέξανδρος από το Αριστοτέλη ήταν εμφανή κατά την διάρκεια όλης της ζωής του, ενώ είναι ξεκάθαρο πως έχουν επηρεάσει σημαντικά και το «έργο» του. Βέβαια ο Αλέξανδρος είχε έρθει σε επαφή και με άλλους γνωστούς Έλληνες φιλόσοφους.
Αγαπούσε την Ιλιάδα του Ομήρου
Αν και το γεγονός πως ο Αριστοτέλης ήταν δάσκαλος του Αλεξάνδρου είναι αρκετά γνωστό, ένα λιγότερο γνωστό στοιχείο για τον Αλέξανδρο ήταν η αγάπη του για την Ιλιάδα του Ομήρου. Στην πραγματικότητα αυτό το ομηρικό έπος ήταν το αγαπημένο βιβλίο του Μακεδόνα ηγέτη, και όχι άδικα θα έλεγε κανείς.
Λέγεται πως ο Αλέξανδρος κοιμόταν με την Ιλιάδα κάτω από το μαξιλάρι του, ενώ έμεινε στην ιστορία πως ο αγαπημένος του χαρακτήρας ήταν ο Αχιλλέας, άλλη μία ελληνική προσωπικότητα που συνδέθηκε με την γενναιότητα και τη δύναμη.
Το Κάστρο από Μέσα Πέφτει
Παρά τις απαράμιλλες επιτυχίες του στο πεδίο της μάχης, η βασιλεία του Αλεξάνδρου συνάντησε σημαντικά προβλήματα, κυρίως εσωτερικά. Υπήρχαν σοβαρές εντάσεις με κορυφαίους στρατηγούς, τόσο Έλληνες όσο και ξένους. Το 323 π.Χ. όταν ο Αλέξανδρος πέθανε, η αυτοκρατορία του έγινε έρμαιο των εντάσεων μεταξύ των κορυφαίων στρατηγών του. Όπως και να έχει, αν και η αυτοκρατορία του δεν έζησε πολλά περισσότερα χρόνια από αυτόν, γράφηκε στην ιστορία με ανεξίτηλο χρώμα.
Αλέξανδρος ο Οργανωτής
Ένα στοιχείο της ζωής του Μέγα Αλεξάνδρου που γνωρίζουν μόνο οι πιστοί θαυμαστές του είναι η ενασχόληση του ίδιου με την "τέχνη" της οργάνωσης. Όταν έγινε βασιλιάς της Μακεδονίας αποφάσισε να επαναφέρει την τάξη στο βασίλειο που κληρονόμησε από τον πατέρα του και αυτό έκανε. Όχι μόνο τερμάτισε όποιες εξεγέρσεις είχαν ξεκινήσει μετά τον θάνατο του Φιλίππου, αλλά ανασχημάτισε το σύστημα των φόρων και αναδιοργάνωσε τον μακεδονικό στρατό.
Γενικά ο Αλέξανδρος ήταν ένα ιδιαίτερα δημιουργικό άτομο, με ποικίλα ενδιαφέρονται και ευαισθησίες. Είναι σίγουρο πάντως πως δεν περιορίστηκε μόνο στον στρατιωτικό τομέα κατά την διάρκεια της ζωής του.
Ο Θάνατός του ένα Άλυτο Μυστήριο
Το 323 π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος αρρώστησε βαριά. Δύο εβδομάδες αργότερα ο 32χρονος τότε ηγέτης έφυγε από την ζωή. Οι εκτιμήσεις για την αιτία του θανάτου του ήταν και είναι πολλές, μεταξύ των οποίων και η δολοφονία από κοντινά σε αυτόν πρόσωπα, όπως για παράδειγμα από τον Αντίπατρο.
Πιο σύγχρονοι ιστορικοί και ειδικοί στον χώρο της ιατρικής εκτιμούν πως ο Μέγας Αλέξανδρος ίσως νόσησε από ελονοσία, τύφο, νεφρική ανεπάρκεια ή και λοίμωξη του αναπνευστικού πριν πεθάνει.. Μαζί με τον θάνατό του μυστήριο παρέμεινε και το μέρος της ταφής τους, αφού χιλιάδες έτη μετά και η ακριβής τοποθεσία του τύμβου του παραμένει άγνωστη.
Δείτε επίσης: Το μακάβριο έκθεμα από το 1821 στο Μουσείο της Παλαιάς Βουλής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου