Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τι είναι ο μυστηριώδης ήχος που ακούγεται στα βάθη των ωκεανών

 Το 1997, ένας απόκοσμος ήχος αντηχούσε στα βάθη των ωκεανών της Γης. Ο ήχος υπερχαμηλής συχνότητας ακουγόταν σαν ένα συρόμενο ‘bloooop’.

Για χρόνια, παρέμεινε ο πιο δυνατός αγνώστων στοιχείων θόρυβος που έχει καταγραφεί ποτέ κάτω από το νερό. Οι επιστήμονες το ονόμασαν Bloop.

Οι θεωρίες για το από πού προήλθε ο απόκοσμος ήχος πληθαίνουν από τότε. Ίσως ήταν το θορυβώδες

προϊόν υποβρύχιων στρατιωτικών ασκήσεων ή μηχανών πλοίων. Κάποιοι μάλιστα υποψιάστηκαν ότι μπορεί να ήταν πλάσμα βαθέων υδάτων.

Ο ήχος του Bloop κυματίζει σε συχνότητα, κάνοντάς τον να θυμίζει ελαφρώς θορύβους φαλαινών, αλλά ανιχνεύτηκε από δύο συστοιχίες υδροφώνων σε μια εμβέλεια τουλάχιστον 5.000 χιλιομέτρων. Για να ταξιδέψει τόσο μακριά, ο άγνωστος θόρυβος πρέπει να ήταν πολύ δυνατός για να προέρχεται από ένα μόνο υποβρύχιο ζώο.

                   

Εξάλλου, παρόλο που το Bloop ακούγεται θολό κατά την αναπαραγωγή του, η μη τροποποιημένη ηχογράφηση είναι 16 φορές πιο αργή, πράγμα που σημαίνει ότι μοιάζει περισσότερο με βροντή παρά με ήχο από κάποιο μεγάλο θηρίο.
Χρησιμοποιώντας τη θέση των υδροφώνων, οι ερευνητές της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των Ηνωμένων Πολιτειών (NOAA) μπόρεσαν να περιορίσουν τη θέση του Bloop σε κάποιο σημείο έξω από τη νότια ακτή της Χιλής στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Με τα χρόνια, καθώς οι ερευνητές της NOAA ανέπτυξαν περισσότερα υδρόφωνα όλο και πιο κοντά στην Ανταρκτική και πλησίασαν τυχαία την προέλευση του Bloop.

«Ήταν εκεί, στη νοτιότερη ξηρά μάζα της Γης, που τελικά ανακάλυψαν την πηγή αυτών των απόκοσμων ήχων αναφέρει στον ιστότοπο της NOAA.

‘Το Bloop ήταν ο ήχος ενός παγόβουνου – ένα παγόβουνο που έσπασε από έναν παγετώνα της Ανταρκτικής!’

Τα τελευταία χρόνια, νέα υδρόφωνα που λειτουργούν από την NOAA έχουν καταγράψει παρόμοιους θορύβους με το Bloop στον νότιο ωκεανό και τον Ατλαντικό, ήχους που δημιουργήθηκαν επίσης από τους παγετούς.

Τα ευρήματα στην Ανταρκτική, που συλλέχθηκαν μεταξύ 2005 και 2010, επιβεβαίωσαν αυτό που πολλοί επιστήμονες είχαν υποψιαστεί από τότε.

 
Ο ωκεανογράφος Chris Fox από το NOAA είπε στον Richard Stenger στο CNN ήδη από το 2001 ότι πίστευε ότι το Bloop ήταν πιθανό να είναι από κομμάτια πάγου που έσπασαν στην Ανταρκτική και είχε δίκιο.

Μέχρι το 2012, ο σεισμολόγος Robert Dziak είπε στον Ian Steadman του WIRED ότι τα υδρόφωνα του NOAA λαμβάνουν δεκάδες χιλιάδες ήχους που μοιάζουν με Bloop στον ωκεανό κάθε χρόνο.

Καθώς η απώλεια πάγου στην Ανταρκτική επιταχύνεται πέρα ​​από ό,τι περίμεναν οι επιστήμονες, πολλοί ύφαλοι που συγκρατούν το στρώμα πάγου του νότιου ημισφαιρίου πλησιάζουν στην κατάρρευση.

Τεράστια κομμάτια στο μέγεθος του Λονδίνου έχουν ήδη σπάσει λένε οι επιστήμονες λόγω της κλιματικής αλλαγής και η κατασταση γίνεται χειρότερη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου