Εύη Ψωμιάδου
Υπεύθυνη Ύλης
Η απώλεια ακοής έχει μακρά σύνδεση με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, αν και η σχέση έχει προβληματίσει για χρόνια τους επιστήμονες. Τώρα, νεα έρευνα ενδεχομένως έχει την απάντηση.
Όταν κάποιος χάσει αυτή τη σημαντική αίσθηση, ο εγκέφαλος εργάζεται πιο σκληρά για να εντοπίσει τον ήχο.
Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι αυτές οι ανεπαίσθητες αλλαγές στον εγκέφαλο φαίνεται να συμβάλλουν στην έναρξη της άνοιας.
Με εξετάσεις
ακοής και μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, επιστήμονες στην Καλιφόρνια εντόπισαν αρκετές περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζονται από τη βλάβη στην ακοή.Μεταξύ των αλλαγών είναι μικροδομικές αλλαγές στις ακουστικές περιοχές του κροταφικού λοβού και σε περιοχές του μετωπιαίου φλοιού υπεύθυνου για την επεξεργασία του λόγου και της γλώσσας.
Επιπλέον, η ομάδα ανακάλυψε αλλαγές σε περιοχές του μετωπιαίου φλοιού που εμπλέκονται στις εκτελεστικές λειτουργίες.
Tα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η ακουστική βλάβη ενδεχομένως οδηγεί σε αλλαγές σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την επεξεργασία ήχου καθώς και περιοχές που συνδέονται με τη συγκέντρωση.
Η επιπλέον προσπάθεια, που εμπλέκεται στην προσπάθεια κατανόησης ήχων ενδεχομένως μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στον εγκέφαλο που οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο άνοιας.
Η καλύτερη κατανόηση του πώς επηρεάζει η απώλεια ακοής τον εγκέφαλο θα βοηθήσει στη χορήγηση παρεμβάσεων έγκαιρα για την προστασία του εγκεφάλου από την ανάπτυξη άνοιας στο μέλλον.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν εξετάσεις ακοής σε 130 ανθρώπους με δυσκολία ακοής.
Οι εξετάσεις έγιναν μεταξύ 2003 και 2005 και οι μαγνητικές τομογραφίες μεταξύ 2014 και 2016.
Δείτε επίσης: ΣΑΝ ΨΕΜΑ Η ΑΛΗΘΕΙΑ (ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ 78η συνέχεια. Η φοβερή επιβεβαίωση)
Εκπληξη προκάλεσε το εύρημα αλλαγών στον εγκέφαλο σχετικών με αισθητηριακή στέρηση και την επιπλέον προσπάθεια που χρειαζόταν για να ακουστεί κάποιος.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease.
Πηγές:
Journal of Alzheimer’s Disease.
Από το iatronet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου