Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

Ο ισχυρότερος σίφουνας που καταγράφηκε στην ιστορία

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το blog μας, βοηθείστε μας να συνεχίσουμε. 

  Στις 29 Ιουνίου 1764, σχεδόν ολόκληρη η πόλη Woldegk βρισκόταν στην εκκλησία σε μια ημέρα μετάνοιας και προσευχής. 

Η γνωστή και ως Buß-und Bettag, είναι μια επίσημη αργία που γιορτάζεται στη Σαξονία, όπου οι Γερμανοί πηγαίνουν στην εκκλησία για να προσευχηθούν και να δείξουν μεταμέλεια για τις αμαρτίες τους και να σκεφτούν την πίστη τους στον Θεό.
 
Ενώ ο κόσμος ήταν ακόμη στην εκκλησία, ένας ισχυρός ανεμοστρόβιλος έπληξε το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία (ένα από τα δεκαέξι oμόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας), καταστρέφοντας σπίτια και αχυρώνες και ξεριζώνοντας δέντρα. Παρά τη βίαιη φύση του σίφουνα, μόνο ένα άτομο έχασε τη ζωή του, οι υπόλοιποι ήταν ασφαλής μέσα στους πέτρινους τοίχους της εκκλησίας. Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι, αν ο ανεμοστρόβιλος είχε συμβεί οποιαδήποτε άλλη μέρα, ο αριθμός των νεκρών θα ήταν σίγουρα μεγαλύτερος.
 
Εκείνη την εποχή, η επιστήμη ήταν ακόμα στα σπάργανα, οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν αναλφάβητοι και τα καιρικά φαινόμενα όπως οι τυφώνες και οι ανεμοστρόβιλοι χτυπούσαν χωρίς προειδοποίηση. Δεν υπήρχαν όργανα για τη μέτρηση της σοβαρότητας αυτών των καιρικών φαινομένων, και μόνο με τη συγκέντρωση πληροφοριών από μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων και εκτιμήσεις ζημιών, μπορεί κανείς να ελπίζει ότι θα γράψει μια αναφορά για αυτά τα περιστατικά. Ο Γερμανός επιστήμονας Gottlob Burchard Genzmer ερεύνησε την καταιγίδα που έπληξε το Woldegk και, έξι μήνες αργότερα, δημοσίευσε μια λεπτομερή αναφορά για το περιστατικό. Χάρη στο έργο του, γνωρίζουμε σήμερα ότι ο ανεμοστρόβιλος του Woldegk ήταν ένας F5 στην κλίμακα Fujita (ή T11 στην κλίμακα TORRO) -η υψηλότερη που καταγράφηκε ποτέ, καθιστώντας τον έναν από τους ισχυρότερους ανεμοστρόβιλους στην ιστορία.

Η ακόλουθη περιγραφή της καταιγίδας και της διαδρομής της βασίζεται στην αναφορά του Genzmer.
 
Ο χάρτης του Genzmer που δείχνει την πορεία του ανεμοστρόβιλου
 
Ο ανεμοστρόβιλος έπεσε περίπου 1,5 χλμ νοτιοδυτικά του Φέλντμπεργκ στη 1 μετά το μεσημέρι. Ξερίζωσε μερικές βελανιδιές και οξιές και, καθώς προχωρούσε βορειοανατολικά, μάζεψε δύο παιδιά και τα πέταξε σε μια λίμνη. Σε αυτό το σημείο, ο ανεμοστρόβιλος πιστεύεται ότι ήταν ισχύος F2-F3. Καθώς ο άνεμος δυνάμωνε, άρχισε να πέφτει βροχή και χαλάζι μεγέθους γροθιάς και βάρους έως και μισό κιλό. Το χαλάζι σκότωσε αρκετές χήνες.

Ο ανεμοστρόβιλος είχε πλέον πλάτος 100 μέτρα και καθώς διέσχιζε τη λίμνη προκάλεσε άνοδο της στάθμης του νερού και στη συνέχεια υποχώρηση. Αφού πέρασε τη λίμνη, κατέστρεψε ένα σπίτι, γκρεμίζοντας τη στέγη και τους τοίχους. Σε αυτό το κτίριο, σημειώθηκε ο μοναδικός θάνατος από τον ανεμοστρόβιλο.

Στη συνέχεια, μετατοπίστηκε βόρεια και κατέστρεψε ολοσχερώς ένα δάσος οξιάς. Τώρα ο πλέον, ανεμοστρόβιλος είχε πλάτος 225 μέτρα και αυξανόταν σε ισχύ. Πιθανώς, πλέον ήταν F3-F4. Ξερίζωσε αρκετές βελανιδιές και τις πέταξε 35 μέτρα στον αέρα. Επίσης, σάρωσε το έδαφος, καταστρέφοντας καλλιέργειες και γρασίδι. Στη συνέχεια, ο ανεμοστρόβιλος στράφηκε βορειοανατολικά, όπου κατέστρεψε ολοσχερώς το δάσος Lichtenberg.

Λίγο μετά, έφτασε στο απόγειό του. Κατέστρεψε ολοσχερώς ένα αρχοντικό με το παρακείμενο αγρόκτημα. Κορμοί δέντρων βελανιδιάς ξεριζώθηκαν από το έδαφος και, πέτρες λιθόστροτων δρόμων μέχρι και βάρους 75 κιλά, πετάχτηκαν τριγύρω. Το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Σοβαρών Καταιγίδων (European Severe Storms Laboratory, ESSL) εκτίμησε ότι η ταχύτητα του ανέμου θα ήταν περίπου 480 χλμ/ώρα. Ένας αυτόπτης μάρτυρας είδε πολλά πουλιά πιασμένα και παγιδευμένα μέσα στη δίνη της καταιγίδας.
 
Στα ερείπια του "Rothe Kirche", ο ανεμοστρόβιλος ξερίζωσε μια παλιά βελανιδιά και ξέθαψε έναν σκελετό από έναν τάφο. Ο ανεμοστρόβιλος έφτασε στο μέγιστο πλάτος του τα 900 μέτρα. Πιο βορειοανατολικά, έπληξε ένα κοπάδι χηνών, σκοτώνοντας μερικές και τραυματίζοντας ακόμη 60 με 100 περίπου. Τελικά, διαλύθηκε στο Helpte αφού κινήθηκε για μια ώρα, κατά τη διάρκεια της οποίας άφησε ένα ίχνος καταστροφής μήκους 30 χιλιομέτρων.

Περίπου δύο μήνες αργότερα, ο Λουθηρανός θεολόγος, δάσκαλος και φυσιοδίφης Genzmer επισκέφτηκε το μέρος της καταστροφής. Κατέγραψε σχολαστικά τις ζημιές, μετρώντας την περιφέρεια των πανίσχυρων κορμών βελανιδιάς που βρίσκονταν ξεριζωμένοι κατά μήκος των δρόμων, και το πάχος των τοίχων θεμελίωσης πάνω στους οποίους κάποτε στέκονταν τα σπίτια. Έκανε σκίτσα με τα σπασμένα στελέχη και τα στριμμένα κλαδιά. Ρώτησε για τις ακριβείς καιρικές συνθήκες την ημέρα της καταιγίδας και πήρε συνεντεύξεις από ανθρώπους που είδαν τον σίφουνα, ελέγχοντας προσεκτικά την αξιοπιστία τους.
 
Χαλκογραφία από τον Genzmer που δείχνει διάφορους τύπους ζημιών που προκλήθηκαν σε δέντρα από τον ανεμοστρόβιλο
 
 
Οι παρατηρήσεις του Genzmer οδήγησαν σε μια λεπτομερή αναφορά 56 σελίδων και 77 παραγράφων την οποία δημοσίευσε ως βιβλίο. Παραμένει μια από τις σημαντικότερες μαρτυρίες στην ιστορία της επιστήμης από την περίοδο αυτή.

Η έκθεση του Genzmer, παρόλο που ήταν τόσο σπάνια, ξεχάστηκε για σχεδόν 250 χρόνια έως ότου ανακαλύφθηκε από τα αρχεία της βιβλιοθήκης του ομόσπονδου κρατιδίου στο Schwerin από τον φυσικό από την Χαϊδελβέργη Bernold Feuerstein, ο οποίος εργάζεται εντατικά σε ακραία καιρικά φαινόμενα και συμμετέχει σε οργανώσεις όπως το Skywarn και το ESSL (European Severe Storms Laboratory).


"Η έκθεση παρέχει μια εξαιρετικά λεπτομερή περιγραφή της εκδήλωσης, η οποία εξακολουθεί να ανταποκρίνεται στα σημερινά πρότυπα. Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε υπερφυσικό γεγονός. Ο Genzmer προχωρά πολύ εμπειρικά. Αφορά τα γεγονότα, είναι μια περιγραφή του γεγονότος, όχι τόσο μια εξήγηση", εξηγεί ο Feuerstein.


Ο Thomas Sävert, μετεωρολόγος στο Meteogroup Severe Weather Center και ειδικός σε ακραίες καιρικές συνθήκες, συμφωνεί. "Είναι μοναδικό για έναν ανεμοστρόβιλο αυτού του μεγέθους. Στα τέλη του 18ου αιώνα -μια περίοδος για την οποία γνωρίζουμε ελάχιστα- αυτό είναι πολύ σπάνιο".


Από το 3otiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου