Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

Το James Webb εντόπισε σε αστρικό σύστημα άγνωστο μόριο άνθρακα βασικό «εργαλείο» στην ύπαρξη της ζωής

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το blog μας, βοηθείστε μας να συνεχίσουμε. 

Μια ακόμη επίδειξη των δυνατοτήτων του έκανε το διαστημικό τηλεσκόπιο.

Διεθνής ομάδα επιστημόνων κατάφερε με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb της NASA να ανιχνεύσει στο Διάστημα ένα μόριο άνθρακα που η ύπαρξη του είχε προβλεφθεί θεωρητικά. Το μόριο που ονομάζεται κατιόν μεθυλίου (CH3+) και θεωρείται σημαντικό επειδή βοηθά στο σχηματισμό πιο πολύπλοκων μορίων με βάση τον άνθρακα. Το κατιόν μεθυλίου ανιχνεύθηκε στο

νεαρό αστρικό σύστημα γνωστό ως d203-506 που βρίσκεται περίπου 1.350 έτη φωτός μακριά στο Νεφέλωμα του Ωρίωνα. Στο νεαρό αστρικό σύστημα έχει σχηματιστεί ένας πρωτοπλανητικός δίσκος.

Οι ενώσεις άνθρακα αποτελούν τα θεμέλια κάθε γνωστής ζωής και ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες για τους επιστήμονες που εργάζονται για να κατανοήσουν τόσο πώς αναπτύχθηκε η ζωή στη Γη όσο και πώς θα μπορούσε ενδεχομένως να αναπτυχθεί αλλού στο Σύμπαν. Η μελέτη της διαστρικής οργανικής χημείας είναι ένας τομέας που γοητεύει τα τελευταία χρόνια τους επιστήμονες και η παρουσία του James Webb αποτελεί ένα πολύτιμο σύμμαχο όσων πραγματοποιούν τέτοιες έρευνες.


Οι εντυπωσιακές δυνατότητες του Webb το καθιστούν ιδανικό όχι μόνο για την αναζήτηση και μελέτη πλανητών και γαλαξιών αλλά και έρευνες στον. μικρόκοσμο του Σύμπαντος και την ανίχνευση χημικών στοιχείων, μορίων κ.α. «Αυτή η ανίχνευση όχι μόνο επικυρώνει την απίστευτη ευαισθησία του Webb, αλλά επιβεβαιώνει επίσης την (υποτιθέμενη) κεντρική σημασία του CH3+ στη διαστρική χημεία» αναφέρει η Μαρί Ντριμέλ του Πανεπιστημίου Paris-Saclay στη Γαλλία, μέλος της επιστημονικής ομάδας. Οι επιστήμονες πιστεύουν πώς η παρουσία του CH3+ είναι αυτή που πυροδοτεί τις απαραίτητες χημικές διεργασίες για τη δημιουργία πιο σύνθετων μορίων άνθρακα και τελικά στην εμφάνιση της ζωής.

Σύνθετη φωτογραφία με τρεις εικόνες από τις παρατηρήσεις του James Webb στο νεαρό αστρικό σύστημα. Στην πάνω δεξιά εικόνα MIRI-MID Infrared σημειώνεται το σημείο που εντόπισε το τηλεσκόπιο το μόριο του άνθρακα. πηγή φωτό (ESA/Webb, NASA, CSA, M. Zamani (ESA/Webb), and the PDRs4All ERS Team)

 

Το άστρο του συστήματος d203-506 είναι ένας ερυθρός νάνος και το σύστημα βομβαρδίζεται από ισχυρό υπεριώδες φως (UV) από κοντινά νεαρά, τεράστια και καυτά άστρα . Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι περισσότεροι δίσκοι που σχηματίζουν πλανήτες περνούν από μια περίοδο τόσο έντονης υπεριώδους ακτινοβολίας, καθώς τα αστέρια τείνουν να σχηματίζονται σε ομάδες που συχνά περιλαμβάνουν τεράστια άστρα που παράγουν υπεριώδη ακτινοβολία.

Από το naftemporiki

Δείτε επίσης: Το συκώτι σας αγαπάει το λεμόνι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου