Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά κοσμική έκρηξη που οι επιστήμονες γνώριζαν ότι υπάρχει μόνο στα… χαρτιά

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το blog μας, βοηθείστε μας να συνεχίσουμε.

Πρόκειται για μια σύγκρουση άστρων που βρίσκονταν κοντά σε μια μαύρη τρύπα.

Μια σπάνια κοσμική έκρηξη εντοπίστηκε σε ένα πανάρχαιο γαλαξία η οποία προκλήθηκε από ένα φαινόμενο που οι επιστήμονες είχαν προβλέψει στη θεωρία αλλά δεν είχαμε μέχρι σήμερα ανιχνεύσει. Διεθνής ερευνητική ομάδα εντόπισε με τη βοήθεια διαστημικών και επίγειων τηλεσκοπίων μια έκρηξη ακτίνων γ σε ένα ελλειπτικό γαλαξία που βρίσκεται σε απόσταση περίπου τριών δισ. ετών φωτός από τη Γη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η έκρηξη

αυτή πιθανώς προκλήθηκε από τη σύγκρουση δύο αστέρων νετρονίων (εξαιρετικής πυκνότητας υπολείμματα άστρων) στο χαοτικό περιβάλλον που δημιουργεί η παρουσία μιας γιγάντιας μαύρης τρύπας στο κέντρο του γαλαξίοα. Η πυκνότητα των άστρων νετρονίων είναι τέτοια που μπορούν να συγκεντρώσουν μάζα παρόμοια με αυτή του Ήλιου σε μια σφαίρα έκτασης όσο μια πόλη στη Γη.

Οι τρομερές βαρυτικές δυνάμεις που ασκούνται από τη μαύρη τρύπα στο γαλαξιακό κέντρο μπορούν ανάμεσα στα άλλα να διαταράξουν την κίνηση των κοντινών αστεριών και άλλων διαστημικών σωμάτων αυξάνοντας τις πιθανότητες συγκρούσεων δημιουργώντας ένα σκηνικό «κοσμικών κατεδαφίσεων» όπως χαρακτηρίζουν τα φαινόμενα που συμβαίνουν σε αυτό το περιβάλλον οι ερευνητές.

 

«Τα περισσότερα αστέρια στο Σύμπαν πεθαίνουν με προβλέψιμο τρόπο, ο οποίος βασίζεται απλώς στη μάζα τους. Αυτή η έρευνα δείχνει μια νέα διαδρομή προς την αστρική καταστροφή. Η ιδέα ότι τα αστέρια μπορούν επίσης να πεθάνουν μέσω συγκρούσεων σε εξαιρετικά πυκνές περιοχές υπάρχει τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1980. Έτσι περιμέναμε 40 χρόνια να βρεθούν οι υπογραφές παρατήρησης του φαινομένου» λέει ο Αντριου Λεβάν του Πανεπιστημίου Radboud στην Ολλανδία, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Από το naftemporiki

Δείτε επίσης: Κοιμόταν επί 22 χρόνια! Κοιμήθηκε με Τσάρο και ξύπνησε με Λένιν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου