Του Τάσου Δασόπουλου
Το βασικό μακροοικονομικό σενάριο για την οικονομία που περιγράφεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι ίσως το λιγότερο πιθανό να υλοποιηθεί το 2023, αφού έχει σχεδιαστεί με παραδοχές σκόπιμα συντηρητικές, λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας στην Ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία.
Οι προβλέψεις για ανάπτυξη 5,3% για φέτος και 2,1% το 2023 είναι χαμηλότερες των αναμενομένων. Για το 2022, η ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει ή και να
ξεπεράσει το 6%. Σε ότι αφορά στο 2023, είναι νωρίς να γίνει οποιαδήποτε καλύτερη πρόβλεψη. Για τον λόγο αυτό, το ΥΠΟΙΚ βασίστηκε στην επιβράδυνση των εξαγωγών λόγω υφεσιακού περιβάλλοντος της ζήτησης (για το ίδιο) και την αύξηση κατά 16% των επενδύσεων, από την επιτάχυνση των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που συγκεντρώνονται ως προτάσεις μέσα στο 2022 και αναμένεται να υλοποιηθούν τον επόμενο χρόνο, αυξάνοντας κατά 1,9% το ΑΕΠ του 2023.Ωστόσο υπάρχουν τρία ακόμη σενάρια στα συρτάρια του ΥΠΟΙΚ, αφού οι αστάθμητοι παράγοντες είναι πολλοί και έχουν την βάση τους εκτός Ελλάδας, με την χώρα μας να μπορεί να κάνει λίγα πράγματα για να επηρεάσει τις εξελίξεις.
Το σενάριο ευαισθησίας
Το επίσημο "δυσμενές" σενάριο θα ενταχθεί στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2023. Το λεγόμενο "σενάριο ευαισθησίας" λαμβάνει υπόψιν του μια απόκλιση από 0,5 έως 1% σε όλες τις βασικές παραδοχές του βασικού σεναρίου.
Ειδικότερα, ο πληθωρισμός θα είναι κατά 1% υψηλότερος για φέτος και το 2023. Επενδύσεις και ιδιωτική κατανάλωση θα έχουν ρυθμούς αύξησης βραδύτερους από το 16% και 1,3% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Η ΕΚΤ θα βοηθήσει στην επιβράδυνση της οικονομίας αυξάνοντας περισσότερο επιθετικά τα επιτόκια του ευρώ από τους πρώτους μήνες του επόμενου χρόνου.
Με βάση αυτό, η ελληνική οικονομία θα δει επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,5-1,6% ενώ η χώρα θα έχει οριακό πρωτογενές πλεόνασμα, της τάξης του 0,1%-0,2% του ΑΕΠ. Συνεπώς το συγκεκριμένο σενάριο, όπως και το βασικό, αποκλείει το ενδεχόμενο ύφεσης στην οικονομία.
Το "καλό" σενάριο
Ένα δεύτερο εναλλακτικό σενάριο, είναι αυτό που θέλει τα πράγματα να πηγαίνουν καλύτερα από τις επίσημες προβλέψεις. Η ΕΕ ομονοεί επιτέλους σε ένα σχέδιο για την συγκράτηση των τιμών πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται ταχύτερα τον επόμενο χρόνο και η Ευρωζώνη, ξεφεύγει από το φάσμα της ύφεσης. Η ΕΚΤ καταγράφοντας την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, αρχίζει να μειώνει μετά τον Ιούνιο τα επιτόκια για να βοηθήσει την ανάπτυξη. Σε αυτό το περιβάλλον, θα έχουμε μεγαλύτερη αύξηση σε εξαγωγές, επενδύσεις και ιδιωτική κατανάλωση και η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό ανάπτυξης 4-5%. Παράλληλα, ο πόλεμος στην Ουκρανία τελειώνει και πλέον οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων υποχωρούν σε "λογικά" επίπεδα. Σε αυτό το σενάριο, η Ελλάδα θα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φτάσει στο 1% του ΑΕΠ.
Το "άσχημο" σενάριο
Το πλέον επαχθές σενάριο, θέλει την αδυναμία εξεύρεσης μια κοινής ευρωπαϊκής λύσης για την συγκράτηση του κόστους της ενέργειας και το πόλεμο στην Ουκρανία να κλιμακώνεται, εκτοξεύοντας την τιμή φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος σε νέα ύψη.
Τον Φεβρουάριο, οι αποθήκες της Ευρώπης αδειάζουν και πλέον, γίνεται καθεστώς η διανομή ενέργειας με δελτίο. Με δεδομένη την νέα εκτίναξη του πληθωρισμού, η ΕΚΤ προχωρά σε ακόμη επιθετικότερες αυξήσεις επισφραγίζοντας την ύφεση για την Ευρώπη.
Λόγω και του μεγάλου περιορισμού της βιομηχανικής παραγωγής, η ύφεση στην Ευρωζώνη είναι τριπλάσια από το 0,9% της επίσημης πρόβλεψης, με τις ισχυρές χώρες της Ευρωζώνης, να αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα. Σε αυτό το εφιαλτικό σενάριο, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο στασιμότητας ή οριακής ύφεσης, ειδικά αν τα προγράμματα του ταμείου Ανάκαμψης παρουσιάσουν καθυστερήσεις, ενώ το πρωτογενές ισοζύγιο θα είναι και πάλι αρνητικό.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
Από το stergiog
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου