Κατέκτησε με τα στρατεύματά του τη Δυτική Θράκη και ίδρυσε εκεί την Ισλαμική Δημοκρατία της Δυτικής Θράκης
Προδότης ή σύμμαχος; Μια πολυσχιδής προσωπικότητα...
Ο λόγος για τον Eşref Kuşçubaşı, ο οποίος πολέμησε εναντίον των Τούρκων από την ελληνική πλευρά.
Ο Eşref Sencer Kuşcubaşı γεννήθηκε στην
Κωνσταντινούπολη το 1873. Εξορίστηκε στη Χετζάζ από τον Σουλτάνο Αμπντουλχαμίντ Χαν λόγω της σχέσης του με τους Νεότουρκους ενώ σπούδαζε στη Στρατιωτική Ακαδημία. Δραπέτευσε από το μπουντρούμι και ξεκίνησε μια εξέγερση κατά του σουλτάνου.Τερμάτισε την εξέγερση που ξεκίνησε με την ανακήρυξη της Συνταγματικής Μοναρχίας. Αργότερα, εντάχθηκε στην οργάνωση πληροφοριών που ονομάζεται Teşkilat-ı Mahsusa, την οποία ίδρυσε με τους φίλους του. Πήγε στην Τρίπολη το 1911 και πήρε μέρος στην αντίσταση μαζί με τον Ενβέρ Πασά.
Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση του Çorlu, του Tekirdağ, της Malkara, του Hayrabolu και της Edirne στον Βαλκανικό Πόλεμο. Κατέκτησε με τα στρατεύματά του τη Δυτική Θράκη και ίδρυσε εκεί την Ισλαμική Δημοκρατία της Δυτικής Θράκης. Μετά την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου πολέμησε στην επιχείρηση Channel κατά των Βρετανών. Το 1918, αφού πολέμησε για περισσότερες από πέντε ώρες με την ομάδα των 40 του Faisal εναντίον 20.000 στρατιωτών στο Χάιμπερ, τραυματίστηκε και αιχμαλωτίστηκε. Αργότερα εξορίστηκε στη Μάλτα με τη μονάδα του. Αποφυλακίστηκε με τη συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων που υπέγραψε με τους Βρετανούς.
Μετά από λίγο πήγε στην Ανατολία και εντάχθηκε στον Εθνικό Αγώνα. Πολέμησε εναντίον των ελληνικών δυνάμεων μαζί με τις οργανώσεις Kuvayi Milliye. Αργότερα, αφού ο Κιρκάσιος Εθέμ επαναστάτησε και νικήθηκε από τις τουρκικές δυνάμεις, κατέφυγε με τους Έλληνες μαζί του. Του αφαιρέθηκε η υπηκοότητα μαζί με τον Κιρκάσιο Έθεμ για φερόμενο ως συνεργάτη της Ελλάδας και της Βρετανίας και του απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα.
Επέστρεψε στην Τουρκία με γενική αμνηστία το 1938. Πέθανε το 1964 στη φάρμα του στη Σμύρνη. Από την άλλη, ο Eşref Sencer Kuşcubaşı έγραψε αρκετά έργα κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Από το pentapostagma
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου