Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Θεραπευτικοί ιοί: Βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του καρκίνου

Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει εξελιχθεί για να προστατεύει το σώμα από μια τεράστια ποικιλία πιθανών απειλών. 

Μεταξύ αυτών είναι βακτηριακές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της πανώλης, της χολέρας, της διφθερίτιδας και της νόσου του Lyme, και ιογενείς λοιμώξεις όπως η γρίπη, ο ιός Έμπολα και ο SARS CoV-2. Παρά την εντυπωσιακή δύναμη του πολύπλοκου αμυντικού δικτύου του ανοσοποιητικού συστήματος, ένας τύπος απειλής είναι ιδιαίτερα

δύσκολο να καταπολεμηθεί. Αυτό προκύπτει όταν τα εγγενή κύτταρα του ίδιου του σώματος γίνονται αδίστακτα, οδηγώντας στο φαινόμενο του καρκίνου.

Αν και το ανοσοποιητικό σύστημα συχνά προσπαθεί να απαλλάξει το σώμα από κακοήθη κύτταρα, οι προσπάθειές του συχνά ματαιώνονται καθώς η νόσος εξελίσσεται ανεξέλεγκτα. Η εικόνα δείχνει ένα καρκινικό κύτταρο (κέντρο) που περιβάλλεται από Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού ενισχυμένα με ένα ογκολυτικό (καταπολέμηση του καρκίνου ) ιός. Μια νέα μελέτη περιγράφει πώς ένας συνδυασμός ανοσοθεραπείας και ιοθεραπείας, με τη χρήση του ιού του μυξώματος, παρέχει νέες ελπίδες σε ασθενείς με καρκίνους ανθεκτικούς στη θεραπεία. Σε νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Cancer Cell, οι συγγραφείς Grant McFadden, Masmudur Rahman και οι συνάδελφοί τους προτείνουν μια νέα γραμμή επίθεσης που δείχνει υπόσχεση για ανθεκτικούς στη θεραπεία καρκίνους.


Η προσέγγιση περιλαμβάνει έναν συνδυασμό δύο μεθόδων που η καθεμία έχει δείξει σημαντική επιτυχία έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου. Η μελέτη περιγράφει πώς η ογκολυτική ιοθεραπεία, μια τεχνική που χρησιμοποιεί ιούς καταπολέμησης του καρκίνου, μπορεί να δράσει σε συντονισμό με τις υπάρχουσες τεχνικές ανοσοθεραπείας, ενισχύοντας την ικανότητα του ανοσοποιητικού να στοχεύει και να καταστρέφει αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα. Οι ογκολυτικοί ιοί αντιπροσωπεύουν μια συναρπαστική νέα οδό θεραπείας του καρκίνου. Τέτοιοι ιοί έχουν την αξιοσημείωτη ικανότητα να κυνηγούν και να τερματίζουν τα καρκινικά κύτταρα αφήνοντας τα υγιή κύτταρα αβλαβή, καθώς και να ενισχύουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αναγνωρίζει και να τερματίζει τα καρκινικά κύτταρα.

Ένας τέτοιος ιός, γνωστός ως μύξωμα, είναι το επίκεντρο της τρέχουσας έρευνας και ένας τομέας εμπειρογνωμοσύνης για την ερευνητική ομάδα. Η μελέτη δείχνει ότι η χρήση Τ-κυττάρων που έχουν μολυνθεί με τον ιό του μυξώματος μπορεί να προκαλέσει μια μορφή θανάτου καρκινικών κυττάρων που δεν είχε παρατηρηθεί προηγουμένως. Αυτή η μορφή κυτταρικής καταστροφής μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη έναντι συμπαγών όγκων που έχουν αποδειχθεί ανθεκτικοί στη θεραπεία σε διάφορες μορφές θεραπείας καρκίνου, συμπεριλαμβανομένης της ανοσοθεραπείας μόνο. “Αυτή η εργασία επιβεβαιώνει τις τεράστιες δυνατότητες του συνδυασμού της ιοθεραπείας με την κυτταρική θεραπεία για τη θεραπεία των επί του παρόντος δυσεπίλυτων καρκίνων”, λέει ο McFadden.


Εσωτερικοί φρουροί

Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από μια σειρά εξειδικευμένων κυττάρων που έχουν σχεδιαστεί για να περιπολούν το σώμα και να ανταποκρίνονται σε απειλές. Το σύστημα εμπλέκεται σε μια αδιάκοπη κούρσα εξοπλισμών ενάντια στα παθογόνα, τα οποία εξελίσσουν εξελιγμένες τεχνικές για να προσπαθήσουν να ξεγελάσουν την άμυνα του ανοσοποιητικού, να διαδοθούν στο σώμα και να προκαλέσουν ασθένειες. Ο καρκίνος παρουσιάζει μια μοναδική πρόκληση για το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς τα καρκινικά κύτταρα συχνά στερούνται τα αναγνωρίσιμα κυτταρικά χαρακτηριστικά που επιτρέπουν στο ανοσοποιητικό σύστημα να τα επιτεθεί διαχωρίζοντας τον εαυτό από τον εαυτό του.


Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να βραχυκυκλώσουν περαιτέρω τις προσπάθειες του ανοσοποιητικού για το κυνήγι και την καταστροφή τους, μέσω μιας σειράς στρατηγικών αποφυγής. Οι ερευνητές ελπίζουν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να ξεπεράσει τις περιβόητες τακτικές μεταμφίεσης του καρκίνου, αναπτύσσοντας νέες πειραματικές τεχνικές που ανήκουν σε μια κατηγορία γνωστή ως θετική κυτταρική θεραπεία ή ACT. Τέτοιες μέθοδοι συχνά περιλαμβάνουν την αφαίρεση μιας συλλογής λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τον καρκίνο, γνωστά ως Τ-κύτταρα, την τροποποίηση της ικανότητάς τους να αναζητούν και να καταστρέφουν και να τα επανενχέουν σε ασθενείς. Στη νέα μελέτη περιγράφονται δύο μορφές ανοσοθεραπείας ACT:

  • η θεραπεία με CAR T-cell (CART)
  • και η T Cell Receptor Engineering (TCR).
Η βασική ιδέα σε κάθε περίπτωση είναι η ίδια: θεραπεία του καρκίνου με ενεργοποιημένα Τ λεμφοκύτταρα που εξάγονται από τον ασθενή.

ΠΗΓΗ

Από το tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου