Του Γιώργου Λεκάκη
Στην Νότια Ινδία, το κεγχρί και τα όσπρια αποτελούσαν και αποτελούν, σημαντικό μέρος της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης.
Σύμφωνα με νέα έρευνα, που κυκλοφόρησε από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ, η Jennifer Bates (του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ), η Kelly Wilcox Black (από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο) και η Kathleen Morrison (από το Πανεπιστήμιο της
Πενσυλβάνια) εξέτασαν βελτιωμένες εικόνες από απανθρακωμένες μάζες / σβώλους τροφής, που ανακαλύφθηκαν στην θέση «Feature 40» του Kadebakele / Καντεμπακέλε στο νότιο Deccan, της νότιας Ινδί,ας.Οι ερευνητές προσδιόρισαν ότι μερικά από τα κομμάτια, ηλικίας 2.800 χρόνων, αποτελούνταν από ζύμη, φτιαγμένη κυρίως με κεγχρί, που πιθανότατα διαμορφώθηκε σε ψωμάκια (ξηρή τροφή), ενώ κομμάτια κουρκούτι, από όσπρια (όπως φασόλια και φακές – υγρή τροφή) προσφέρουν τις πρώτες ενδείξεις για το πώς αυτά τα τρόφιμα παρασκευάζονταν στην Εποχή του Σιδήρου. Άλλα κομμάτια που αποκαλύφθηκαν στο σημείο αναγνωρίστηκαν ως κοπριά βοοειδών, η οποία, πιθανότατα, χρησιμοποιήθηκε ως καύσιμο.
Μακροχρόνια, λοιπόν, οι ίδιες γαστρονομικές πρακτικές στην Νότια Ινδία.
ΠΗΓΗ: J. Bates, K. Wilcox Black, K. D. Morrisoncd «Millet bread and pulse dough from early iron age South India», SEOUL NATIONAL UNIVERSITY, στο «Journal of Archaeological Science», DOI, vol. 137, Ιαν. 2022, 105531, 16.12.2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 17.12.2021.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου